Onnozelheid of fraude: waarom heeft Spanje de voorzitter van Adif ontslagen?
De Spaanse minister van Transport heeft Ángel Contreras, de voorzitter van Adif, ontslagen nadat hij slechts negen en een halve maand aan het hoofd stond van de Spaanse staatsspoorwegbeheerder. Volgens de minister was de beslissing bedoeld om “het management van het bedrijf een impuls te geven” na een zomer met veel incidenten op het spoor. Maar er zijn nog steeds vragen over de banden van Contreras met een corruptieschandaal in het COVID-tijdperk en de algemene betrouwbaarheid van de Spaanse top van de transportsector.
Het ontslag van Contreras volgt op het ontslag van een aantal andere hooggeplaatste Spaanse transportmedewerkers vorige maand na een onderzoek in opdracht van transportminister Óscar Puente naar mogelijke corruptie in verband met de zogenaamde ‘Koldo’-zaak. Het schandaal heeft betrekking op Koldo García, een voormalig ministerieel adviseur die naar verluidt COVID-19 maskercontracten in de wacht sleepte in ruil voor illegale commissies. Hoewel Contreras in de Spaanse pers nauw in verband werd gebracht met Koldo García, wilde het transportministerie benadrukken dat zijn ontslag geen verband hield met de zaak.
Hoewel de Adif-veteraan niet direct betrokken is bij het schandaal, heeft Contreras naar verluidt maanden geleden zijn ontslag aangeboden aan minister Puente vanwege de voortdurende media-aandacht die hem in verband bracht met de zaak. Adif was een van de eerste nationale bedrijven die door de overheid werden gebruikt om gezondheidsmateriaal aan te schaffen om de pandemie te bestrijden. Het gebrek aan transparantie in het aanbestedingsproces en de vermeende corruptie worden al maanden onderzocht. De ‘puur sociale’ relatie van Contreras met de in ongenade gevallen ex-adviseur heeft niet geholpen.
Corruptie of incompetentie?
Sinds de publicatie van verschillende regeringsrapporten over het schandaal zijn de Secretaris-generaal van Staatshavens, Álvaro Sánchez Manzanares, naast de voormalige staatssecretaris van Transport, Jesús Manuel Gómez, en de Algemeen Directeur van Adif Personeel, Michaux Miranda, allemaal ontslagen. De Spaanse krant El País meldde echter dat de nu ex-voorzitter van Adif vooral werd ontslagen omdat hij de leiding had gehad over een toenemend aantal spoorwegongelukken deze zomer.
De hoge frequentie van spoorwegstoringen, waaronder ontsporingen, spoorbreuken en vertragingen, was vooral ernstig in gebieden met veel verkeer zoals Barcelona en Madrid. De spoorwegminister heeft zelf onder zware druk gestaan om de groeiende problemen op het spoor en in zijn ministerie aan te pakken.
Adif-leiderschap politiek beladen
Spanje heeft het grootste hogesnelheidsspoorwegsysteem in Europa en het op één na grootste ter wereld na China, waardoor het hoofd van de spoorbeheerder een bijzonder belangrijke rol speelt. Het is ook een van Europa’s grootste spenders in de spoorwegindustrie, met miljarden euro’s aan binnenlandse en EU-gelden die via Adif stromen om het netwerk uit te breiden.
Adif zal ook verantwoordelijk zijn voor de tweede fase van de liberalisering van de Spaanse passagierstreinen, een kwestie die nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De spoorwegen van het land werden in 2020 opengesteld voor budgetdiensten van Ouigo en Iryo, nadat Renfe, het Spaanse staatsbedrijf, decennialang de sporen controleerde. Adif zal binnenkort capaciteit aanbieden aan nieuwe exploitanten van Madrid naar Galicië en andere belangrijke lijnen, een politiek beladen project dat de steun en het vertrouwen van het publiek in de Spaanse transportsector nodig zal hebben. Dat lijkt een definitieve breuk met schandalen uit het verleden te betekenen.
Naar verwachting wordt uiterlijk volgende week dinsdag tijdens de vergadering van de ministerraad een nieuwe voorzitter van Adif gekozen.
Lees meer:
- Spanje’s budget spoorwegstrijd: Iryo biedt Barca-Malaga route aan
- Nationale veiligheid: Waarom blokkeerde Spanje de overname van Talgo door Hongarije?
- Spanje’s grote investering: Adif belooft meer dan een half miljard in spoorwegverbeteringen
- Was het liberalisering? Spanje’s hogesnelheidstreingebruik met 37% gestegen in 2023
- Adif onthult plannen voor vernieuwing station Barcelona Sants