TRUWest: Network Rail gunt ‘grootste contract ooit’

TRUWest

Network Rail heeft BAM een contract van 950 miljoen euro gegund voor de bouw van de volgende fase van het Transpennine Route Upgrade West (TRUWest) project in het noorden van Engeland. De werkzaamheden van BAM moeten in 2028 zijn afgerond. De waarde van het totale project, dat is gegund aan de TRUWest Alliance, wordt geschat op 2,36 miljard euro. Dat is naar het schijnt “het grootste contract in waarde” dat Network Rail ooit heeft toegekend.

Verwacht wordt dat de volgende fase van TRUWest ongeveer drie en een half jaar zal duren en een reeks belangrijke spoorwegverbeteringen zal omvatten tussen de Yorkshire steden Huddersfield en Leeds, die volgens BAM “reizen zullen transformeren en frequenter, betrouwbaarder en groener reizen naar het noorden zullen brengen”.

De TRUWest Alliance, bestaande uit BAM, Arup, Amey en Network Rail, zal zes stations upgraden, belangrijke grondwerken uitvoeren, faciliteiten en toegankelijkheid verbeteren en negen nieuwe bruggen en een viaduct met meerdere overspanningen bouwen. Dit alles maakt het ook mogelijk om sporen te herschikken, te elektrificeren of in aantal uit te breiden in een poging om snellere, frequentere elektrische treinen mogelijk te maken.

Over een lengte van 45 kilometer worden seininrichtingswerkzaamheden uitgevoerd, terwijl het aantal sporen tussen Huddersfield en Ravensthorpe wordt verhoogd van twee naar vier om reistijden en opstoppingen te verminderen. Ondertussen zullen de aannemers ook bovenleidingapparatuur (OLE) installeren, die volgens BAM zal bijdragen aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van het Verenigd Koninkrijk en de verbetering van de luchtkwaliteit.

TRUWest: Een zeer serieuze verantwoordelijkheid

“Dit is een belangrijke prestatie en een bewijs van het harde werk en de inzet van alle leden van de West Alliance”, zegt Peter Sollitt, Managing Director van TRU West Alliance. “We erkennen het belang van het grootste contract in waarde dat Network Rail heeft toegekend en nemen die verantwoordelijkheid zeer serieus. Ik wil graag iedereen bedanken die betrokken is geweest bij het bereiken van dit punt en ik kijk ernaar uit om ons voortdurende succes te vieren als een belangrijk onderdeel van het TRU-programma.”

TRUWest is inderdaad een hele grote klus. Het maakt deel uit van de grote, miljarden kostende Transpennine Route Upgrade (TRU), die tot doel heeft betere reizen te bieden aan passagiers die over de Pennines reizen tussen Manchester, Huddersfield, Leeds en York. De spoorlijn beslaat 113 kilometer van de Transpennine spoorweg en bedient 23 stations, 29 spoorwegovergangen, 10 km aan tunnels en 5 km aan viaducten. En het zal gepaard gaan met grote werkzaamheden – en dus kosten.

Vooruitgang, maar tegen welke prijs?

Zoals bij zoveel infrastructuurprojecten is het budget voor TRU in zeer korte tijd drastisch gestegen. Het Britse ministerie van Transport (DoT), dat oorspronkelijk in 2018 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro) zou kosten, voorspelt nu dat het tussen de 9 en 11,5 miljard pond (13,6 miljard euro) zal kosten.

Het Britse National Audit Office (NAO) zei in een rapport uit 2022 dat het programma een moeilijke start had gehad. Volgens NAO had het DoT meer dan tien jaar nodig om het eens te worden over de reikwijdte van het project. Als gevolg daarvan hebben passagiers veel langer dan verwacht te maken gehad met vertragingen en overbevolking op een route die op volle capaciteit is. Het ministerie voegde eraan toe dat er “nog steeds werk aan de winkel is voor het ministerie en Network Rail om de belangrijkste risico’s en uitdagingen te beheren” als ze ervoor willen zorgen dat het programma in een goede positie is om “op lange termijn waarde voor het geld van de belastingbetaler te garanderen”.

Op de website van TRU staat: “De omvang van het project betekent dat er geplande verstoringen van de diensten zullen zijn zodat het werk kan worden uitgevoerd; we zijn echter nog steeds zeer toegewijd om passagiers zo vaak mogelijk, comfortabel en op tijd met de trein te laten reizen.” Hopelijk zal het nieuwste contract dat versnellen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com