Spanje’s budget spoorwegstrijd: Iryo biedt Barca-Malaga route aan

Iryo trains

De Spaanse particuliere low-cost operator Iryo heeft een nieuwe hogesnelheidsverbinding onthuld tussen Málaga en Barcelona. De dagelijkse dienst van 5 uur en 50 minuten, die op 15 december van start gaat, verhoogt de inzet tussen de Spaanse nieuwkomer, het Franse Ouigo en Renfe’s Avlo in hun strijd om de kroon van Spanje’s budget trein koning. Maar voor wie is deze concurrentie tot nu toe gunstig? Voorlopig zijn het niet de bedrijven.

Iryo’s nieuwe dienst zal twee keer per dag rijden, met een heen- en een terugreis, zeven dagen per week, met stops in Zaragoza, Madrid en Córdoba. Iryo biedt 336.530 zitplaatsen per jaar op de lijn en heeft tot nu toe de prijzen voor de eerste week van de dienst in december vastgesteld op iets minder dan 30 euro voor een enkele reis tussen Barcelona en Málaga. De prijzen gaan omhoog naar iets minder dan 45 euro voor extra bagage, zitruimte en annuleringsopties, terwijl een enkele reis inclusief eten rond de 65 euro kost.

Dit is Iryo’s tweede verbinding tussen het noorden en zuiden van Spanje, naast de route Barcelona-Sevilla die vorig jaar werd gelanceerd. Het bedrijf is ook begonnen met de verkoop van tickets voor 2025 en is daarmee de eerste Spaanse spoorwegexploitant die de verkoop voor volgend jaar opent.

Waar staat Iryo twee jaar later?

Iryo, eigendom van het Italiaanse staatsspoorwegbedrijf Trenitalia, de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum en infrastructuurfonds Globalvia, lanceerde zijn diensten in Spanje in november 2022. Tot nu toe heeft het verbindingen tussen Madrid, Zaragoza, Barcelona, Tarragona, Cuenca, Valencia, Alicante, Albacete, Córdoba, Sevilla en Málaga. En het is op zoek naar uitbreiding om zichzelf te vestigen als Spanje’s top budget treindienst.

“Nu het twee jaar geleden is dat we met onze activiteiten begonnen, blijven we elke dag werken met de focus op het perfectioneren van de service en het toevoegen van meer en meer frequenties aan het huidige aanbod,” zei commercieel directeur Christian Ley van Iryo bij de lancering van de nieuwe route. “Ons doel is om steeds meer passagiers met de trein te laten reizen en na het succes van onze eerste transversale route, kondigen we nu deze nieuwe verbinding Barcelona-Málaga aan, waarvan we hopen dat deze net zo goed zal worden ontvangen.”

De race is begonnen

De race om de Spaanse marktleider te worden in low-budget hogesnelheidslijnen is definitief begonnen. De liberalisering van de Spaanse spoorwegen aan het begin van dit decennium zorgde ervoor dat in 2021 voor de allereerste keer nieuwe privébedrijven de Spaanse rails op gingen, met het Franse Ouigo een jaar later gevolgd door Iryo. Ze vechten nu de strijd uit met de nieuwe lagekostenoperator Avlo van staatsbedrijf Renfe, die werd opgericht als direct antwoord op de nieuwe concurrenten.

Mede dankzij de liberalisering van de spoorwegen is de populariteit van de Spaanse spoorwegen explosief gestegen. In 2023 bedroeg het totale aantal treinreizigers meer dan 41 miljoen, een enorme sprong ten opzichte van het aantal van 32,43 miljoen in 2022. Volgens het verslag over de liberalisering van de spoorwegen in 2023 van de Nationale Commissie voor Markten en Mededinging (CNMC) trokken de nieuwe low-budget nieuwkomers alleen al 10,6 miljoen passagiers aan. Dat is 26 procent van het marktaandeel. Ouigo heeft een marktaandeel van 11,2 procent in 2023, terwijl Iryo een kleine voorsprong heeft met 14,8 procent.

Wie profiteert?

Tot nu toe hebben volgens het rapport vooral consumenten geprofiteerd van het Spaanse liberaliseringsproces, met een geschatte toename van het consumentensurplus van 343 miljoen euro sinds 2020. Dat komt vooral door de prijsverlagingen doordat de drie exploitanten met elkaar concurreren om de laagste ticketprijzen. Ondertussen heeft de staatsspoorwegbeheerder Adif zijn inkomsten uit spoorwegheffingen op geliberaliseerde corridors verhoogd met 148 miljoen euro, een stijging van 52 procent.

De totale inkomsten van de drie bedrijven verschillen echter niet veel van de cijfers van Renfe vóór de liberalisering en laten voornamelijk negatieve resultaten zien. Op routes waar de drie maatschappijen met elkaar concurreren, dalen de inkomsten gemiddeld met ongeveer 40%. De mobiliteitsbeperkingen tijdens de pandemie en de stijging van de energiekosten hebben hier invloed op gehad, maar CNMC zegt dat het betreden van de Spaanse markt duur blijft, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er in de beginfase van het opstarten van een winkel winst wordt gemaakt. Hopelijk kan de route-uitbreiding van Iryo daar verandering in brengen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com