Belfast Grand Central: Ierlands ‘grootste vervoersknooppunt’ opent, maar nog geen treinen

Belfast Grand Central Station Opening

De Noord-Ierse minister van Infrastructuur John O’Dowd juichte “een nieuw tijdperk voor het openbaar vervoer” toe toen de diensten op het nieuw gebouwde Belfast Grand Central Station van start gingen. Maar het zal nog wel even duren – wanneer precies is nog onduidelijk – voordat de treinen beginnen te rijden in en uit wat het grootste geïntegreerde vervoersknooppunt van Ierland gaat worden.

Wie staat te popelen om in de trein te stappen zal moeten wachten, maar de busstandplaatsen op Belfast Grand Central Station werden maandagochtend in gebruik genomen en luidden de eerste fase in van de opening van het nieuwste en grootste transportproject van Noord-Ierland.

“Dit is echt een nieuw tijdperk voor het openbaar vervoer hier in Belfast en in het noorden en op het hele eiland van Ierland,” zei O’Dowd bij de opening van Grand Central Station. “Dit nieuwe vlaggenschipstation is zowel iconisch als historisch en het geeft onze intentie aan met betrekking tot onze klimaatverplichtingen en onze focus op het koolstofvrij maken van vervoer.”

“Het lijdt geen twijfel dat dit een indrukwekkende faciliteit is met de ruimte om tot 20 miljoen klantreizen per jaar te verwerken … Dit is een voorbeeld van het belang van infrastructuur en de transformerende veranderingen die mijn departement kan bewerkstelligen. Ik wil iedereen bedanken die onvermoeibaar aan dit project heeft gewerkt om dit mogelijk te maken en de visie van het grootste geïntegreerde vervoersknooppunt van Ierland te realiseren.”

Ondertussen zullen de treindiensten van start gaan zodra het vergunningsproces voor de veiligheid van de spoorwegen is afgerond. Wanneer dat is, wil het transportministerie nog niet zeggen. Naar verwachting zal dat eind 2024 zijn, maar Mark Simpson van BBC News NI suggereert dat het al half oktober kan zijn. Volgens het ministerie van Infrastructuur wordt het “belangrijke en noodzakelijke” veiligheidsproces “voortgezet” en zal het “zo snel mogelijk” worden afgerond.

King’s Cross kan erin

Belfast Grand Central Station, eigendom van het Noord-Ierse transportbedrijf Translink, vervangt het nabijgelegen treinstation Great Victoria Street en het Europa Bus Centre. Het 8 hectare grote terrein wordt na voltooiing het grootste geïntegreerde vervoersknooppunt op het eiland Ierland.

“King’s Cross kan in dit station worden ingepast; dat is de schaal waar we naar kijken,” vertelde Duncan McAllister, projectmanager van Grand Central Station, aan BBC Radio Ulster. “We hebben 16 bushaltes opgewaardeerd naar 26 en 4 treinbanen naar 8; we hebben alles praktisch verdubbeld… Het station kan comfortabel 22 miljoen passagiers per jaar aan, wat betekent dat we klaar zijn voor de toekomst tot 2050.

De werkzaamheden die sinds 2014 in de pijplijn zaten, zijn al sinds 2020 aan de gang, met grote verstoringen van trein- en buslijnen, vooral deze zomer, die tot in de herfst zullen doorgaan terwijl de bouw wordt afgerond. Ondertussen heeft de kwestie van de stijgende kosten de opwinding over het project enigszins getemperd.

Belfast Grand Central uit de lucht gegrepen

Vroege voorspellingen hadden de prijs van het project geschat op 200 miljoen pond (€237 miljoen), maar dat werd later verhoogd naar bijna 300 miljoen pond (€356 miljoen). Inflatoire druk in verband met de oorlog in Oekraïne en het uitvoeren van bouwwerkzaamheden tijdens de Covid-19 pandemie deed de kosten nog verder stijgen, met nog eens 40 miljoen pond (36 miljoen euro).

“Het overgrote deel van die kostenstijging is te wijten aan de buitengewone inflatie die alle grote kapitaalprojecten heeft beïnvloed,” verklaarde de minister van Infrastructuur eerder dit jaar. Deze week zei hij echter dat hij opdracht had gegeven voor een evaluatie om te voorkomen dat we in de toekomst dezelfde fouten zouden maken. “Welke lessen moeten we leren uit de oplevering van zo’n groot project hier in het hart van Belfast? Er is al een onderzoek gaande,” zei hij.

Volgens officiële cijfers zijn de overheidsuitgaven per persoon voor openbaar vervoer in Noord-Ierland de laagste van het Verenigd Koninkrijk. Daarom heeft de overbesteding aan het project in Belfast geleid tot bezorgdheid bij mensen die meer geld in de spoorweginfrastructuur willen steken, waar die in de rest van het land relatief onderontwikkeld is. Ondertussen hebben Ierse taalactivisten zich ook boos gemaakt over het ontbreken van bewegwijzering in de moedertaal van Ierland op het station van Belfast. Dit probleem wordt blijkbaar herzien, terwijl de ontwikkelaars proberen de eerste kinderziektes op te lossen.

“We zijn verheugd dat we deze week dit moderne en belangrijke vervoersknooppunt kunnen openen”, zegt Chris Conway, Chief Executive van de Translink Group. “Met geavanceerde klantfuncties en geïntegreerde netwerken biedt het een enorme kans om het openbaar vervoer te laten groeien, de economische ontwikkeling in de hele regio te stimuleren en een belangrijke rol te spelen in het aanpakken van de klimaatnood. Dat betekent een beter verbonden toekomst voor mensen en gemeenschappen voor de komende generaties.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com