Iconisch viaduct tussen Londen en Brighton krijgt facelift

Ouse Valley Viaduct

Het Britse Network Rail is begonnen met cruciale herstelwerkzaamheden aan het iconische Ouse Valley Viaduct tussen Brighton en Londen in een poging om de prachtige en toch vitale spoorwegstructuur nog 180 jaar in stand te houden.

Het in de Grade II-lijst opgenomen viaduct, gelegen in de Zuid-Engelse regio Sussex tussen Balcombe en Haywards Heath, ondergaat werkzaamheden om het steen- en metselwerk te herstellen. Dit is deels een esthetisch project om de gevel van het bouwwerk weer tot leven te brengen, maar het zal ook helpen om veilige en betrouwbare treindiensten in stand te houden en de veiligheid van bezoekers die in de buurt wandelen te garanderen voor de komende jaren.

Het Ouse Valley Viaduct loopt langs de drukke spoorlijn die Brighton met Londen verbindt – bekend als de Brighton Main Line. Bijna 17 miljoen passagiers passeren het viaduct elk jaar, wat gelijk staat aan 52.000 reizen op een typische weekdag en 20 passagierstreinen plus een handvol goederentreinen per uur.

Elegantie en duurzaamheid

Network Rail beschrijft het viaduct als “misschien wel een van de meest elegante stukken spoorweginfrastructuur van het land”. Het werd gebouwd tussen 1839 en 1842 met 11 miljoen bakstenen en de eerste trein vertrok op 12 juli 1841. Het Viaduct is 29 meter hoog en heeft 37 bogen die zich 450 meter uitstrekken over de Ouse Valley en over de rivier de Ouse.

Als erkenning voor de Grade II status van het Ouse Valley Viaduct heeft Network Rail een conserveringsexpert in dienst genomen en werkt nauw samen met English Heritage en het conserveringsteam van West Sussex County Council om ervoor te zorgen dat het werk met zorg wordt uitgevoerd.

In deze eerste fase van het werk repareert en restaureert het team van ingenieurs van Network Rail samen met gespecialiseerde steenhouwers de stenen en het metselwerk van de eerste acht bogen met ongeveer 2600 bakstenen en 40 ton steen. De bakstenen zijn op maat gemaakt en lokaal ingekocht bij een bedrijf in Haywards Heath, terwijl de steen Richemont Crème is – een Franse kalksteen die afkomstig is uit een steengroeve 8 km ten noorden van Poitier in het westen van Frankrijk.

Het begin van iets

Deze lopende reparaties maken deel uit van een breder langetermijnwerkprogramma om het viaduct te repareren en te restaureren, met een reeks andere geplande toekomstige werkzaamheden, waaronder het opnieuw bekisten, het repareren van breuken, het opnieuw voegen en metselen van metselwerk, steenwerkreparaties aan borstweringen en kroonlijsten, het herstellen en vervangen van lood en reparaties aan integrale afvoerbuizen.

“Het is erg prettig om de voortdurende vooruitgang te zien die onze teams boeken bij het herstellen en repareren van het Ouse Valley Viaduct om de levensduur van dit bouwwerk te verlengen”, zegt Lucy McAuliffe, directeur van de Network Rail Sussex route.

“Het Ouse Valley Viaduct is een prachtig stukje infrastructuur en een cruciaal onderdeel van onze spoorlijn in Sussex met elk uur 20 passagierstreinen en een aantal goederendiensten die het viaduct oversteken… Dit werk maakt deel uit van een breder langetermijnprogramma om passagiers- en goederendiensten nog 180 jaar veilig en betrouwbaar over het viaduct te laten rijden en ervoor te zorgen dat het veilig is om het aanzienlijke aantal bezoekers elk jaar te verwelkomen.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com