Hoe bouw je duizenden treinen om naar ETCS? Vraag het Trigo

Trigo is helping speed up Europe's adoption of ETCS.

De deadline voor EU-landen om over te schakelen op het European Train Control System (ETCS) nadert. Zeer binnenkort moeten de Europese spoorwegnetten beginnen met het aanpassen van duizenden treinen om aan de strenge prestatie- en veiligheidscriteria te voldoen. Dit vormt een enorme technische en logistieke uitdaging en Trigo biedt spelers op de spoorwegnetten nu op maat gemaakte stappenplannen om hun systemen en materieel snel aan te passen aan de nieuwe signaleringsvoorschriften.

Trigo, een van ’s werelds beste adviesbureaus op het gebied van transportkwaliteitscontrole, kondigde deze week aan dat het zijn spoorbouwexpertise inzet om de Europese spoorwegindustrie te helpen zich voor te bereiden op de nieuwe signaleringsstandaard ETCS. Dit betekent dat het zijn partners de kans biedt om op maat gemaakte programma’s te ontwikkelen om te voldoen aan de onmiddellijke wettelijke vereisten, die vragen om snelle en nauwkeurige upgrades van signaleringssystemen tegen 2030.

Overstappen

Hoewel de beslissing van de EU om de ETCS-standaard door te drukken een grote zegen is voor Europa’s spoorwegregelgeving en signaleringssysteem, is het natuurlijk niet zonder praktische uitdagingen. ETCS is ontworpen om rollend spoorwegmaterieel te versterken en te harmoniseren en zal een signaleringsinfrastructuur vervangen die slecht geschikt is voor hogesnelheidstreinen en ongelooflijk gevarieerd is over het hele continent. De EU-richtlijn, die op 15 juni 2024 werd aangekondigd, roept de lidstaten echter op om het systeem binnen slechts twee jaar in de nationale wetgeving te integreren.

Voor fabrikanten en leveranciers betekent dit dat ze zich snel moeten aanpassen aan de strengere prestatie- en veiligheidseisen. Nieuw rollend materieel en onderdelen moeten in overeenstemming worden gebracht met de veiligheidsvoorschriften. Oudere voertuigen moeten aanzienlijk worden aangepast om aan de voorschriften te voldoen. Duizenden treinen zullen achteraf moeten worden aangepast, waarbij nieuwe onderdelen worden geïntegreerd die oorspronkelijk onder de vorige normen werden ontwikkeld. Dit alles brengt grote hindernissen met zich mee op het gebied van kwaliteitscontrole – en natuurlijk het naleven van deadlines die, als ze niet worden gehaald, ertoe kunnen leiden dat netwerken EU-subsidie mislopen.

Trigo wijst de weg

Op InnoTrans 2024 in Berlijn in september zal het bedrijf – naast zijn nieuwste AI-innovaties op het gebied van kwaliteitsbeheer voor spoorwegen – zijn tool voor naleving van ETCS tonen. Het bedrijf biedt zijn expertise aan om spoorwegexploitanten en fabrikanten van rollend materieel te ondersteunen bij de aanpassing aan nieuwe eisen voor kwaliteitscontrole, het bijscholen van personeel en het anticiperen op en reageren op eventuele verstoringen in de productielijn. En de timing kon niet beter zijn.

Om zich voor te bereiden op de ETCS-richtlijn hebben de spoorconsultants van Trigo al een gespecialiseerde training gevolgd om de geavanceerde vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor retrofitting. Dit is gebaseerd op de ervaring van Trigo om samen te werken met meer dan 25 industriële spelers in 12 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje en Canada.

Groei op groei

Het nieuwe initiatief is deels te danken aan het feit dat deze expertise zich vertaalt in de sterke groei van de spoorwegdivisie. De inkomsten zijn sinds 2023 met meer dan 30 procent gestegen, deels dankzij het contract met Alstom, een bedrijf dat de afgelopen 15 jaar in waarde is verviervoudigd. Alstom zei dat vanwege de nabijheid van Trigo’s teams bij de belangrijkste rail retrofit hubs en hun ervaring in het managen van projecten in meerdere landen, hun advies bijzonder betrouwbaar was.

“Trigo heeft een echte expertise ontwikkeld onder spoorwegspelers, ondersteund door 300 inspecteurs, technici en ingenieurs op 14 klantlocaties van de Groep. Zij inspecteren en controleren bijna 10.000 onderdelen en bijna 100 treinen per maand”, zegt Jean-Baptiste Pomar, International Business Manager van Trigo. “Onze gekwalificeerde experts putten uit hun diepgaande kennis van de Europese spoorwegmarkt om in te spelen op intra-Europese variaties en nauwkeurige stappenplannen op te stellen om de vereisten van de nieuwe richtlijn te verzoenen met de uiteenlopende behoeften van onze klanten.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com