Geen 5G? Fins ‘unieke’ treincommunicatiesysteem biedt Europa nieuw model

Finland's new map for rail communication

Finland pioniert met een nieuwe spoorwegtechnologie door samen te werken met telecomoperators om bestaande commerciële radionetwerken te gebruiken voor treincommunicatie. In plaats van een duur 5G-netwerk speciaal voor treinverkeer, biedt deze technologie een kosteneffectief model om de Europese spoorwegen te moderniseren met bestaande infrastructuur. En het zal binnenkort beschikbaar zijn op een van de belangrijkste regionale spoorroutes van het land.

Fintraffic, de Finse staatsvervoerder, heeft aangekondigd dat de lijn tussen twee van de grootste steden van het land, Tampere en Pori, de eerste spoorlijn in Europa wordt die gebruik maakt van commerciële netwerkverbindingen voor treincommunicatie. De oplossing voor het radionetwerk maakt deel uit van het Finse Digirail-project, dat wordt geleid door het Finse ministerie van Transport en is gericht op het upgraden van het treinbesturingssysteem van het netwerk.

In samenwerking met Finse telecommunicatiebedrijven is Digirail van plan om een gezamenlijk netwerkinterferentiedashboard en -kaart te lanceren die het mogelijk maken om treinen langs het belangrijkste spoor efficiënter te laten rijden. Fintraffic beweert dat het de eerste keer zal zijn dat een dergelijk systeem ergens ter wereld wordt geïmplementeerd. De meeste Europese spoorwegsystemen, waaronder hogesnelheidsnetwerken, maken gebruik van het Global System for Mobile Communications – Railway (GSM-R) of stappen geleidelijk over op het gebruik van het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS), dat is ontworpen voor gebruik op 5G-netwerken.

Een uniek concept

De nieuwe benadering van treincommunicatie volgt op Digirail dat de mogelijkheid onderzocht om verstoringsinformatie te ontvangen van Finse commerciële telecomoperators. Die gegevens werden vervolgens gecombineerd, in kaart gebracht en gebruikt om verstoringen in het treinverkeer te voorkomen. En volgens Fintraffic was het proefproject een succes.

Digirail heeft samen met drie Finse commerciële telecomoperators vastgesteld dat een kaart met realtime gegevens over mogelijke verstoringen of storingen in radiocommunicatienetwerken, waarbij tegelijkertijd de storingsinformatie van de drie operators wordt gecombineerd, inderdaad mogelijk is.

“De van telecomoperators ontvangen informatie over geplande en ongeplande verstoringen van radionetwerken is met succes gecombineerd tot één beheersbaar geheel,” aldus projectmanager Simon Indola. “Dit is een uniek concept dat, voor zover wij weten, nog nergens anders is toegepast. De bereidheid van telecomoperators om samen te werken is enorm. Dit is een goed voorbeeld van hoe Finlands digitaliseringsoplossingen tot de beste ter wereld behoren.”

Communicatiekosten verlagen

Hij voegde eraan toe dat de Finse spoorwegsector met het project “iets compleet nieuws” doet met een systeem dat “gegarandeerd interesse zal wekken, omdat de rest van de wereld toekijkt hoe Finland erin slaagt om reeds bestaande commerciële radionetwerkverbindingen te gebruiken voor treincommunicatie. Het bouwen van een apart communicatienetwerk op 5G-niveau alleen voor treinverkeer zou honderden miljoenen euro’s kosten.”

De storingsgegevens van de telecomoperators en het gezamenlijk ontwikkelde systeem zijn essentieel omdat Digirail van plan is commerciële radionetwerken te gebruiken om met treinen te communiceren. Omdat de communicatie tussen treinen en verkeersleiding overgaat op radiogolven, is een continue verbinding van cruciaal belang.

Interferentiegegevens kunnen worden gebruikt om te anticiperen op potentiële radio- en verbindingsstoringen, waardoor verkeersstoringen kunnen worden voorkomen. Het is belangrijk dat verkeersleiders op de hoogte zijn van mogelijke storingen of onderhoudsstoringen om de veiligheid van een bepaald baanvak te garanderen.

“Het belangrijkste voordeel van de gemeenschappelijke incidentenkaart is dat we kunnen anticiperen op potentiële verstoringen voordat de verkeersleider de machinist het groene licht geeft”, voegt Indola toe. “Het systeem dat we samen met de telecomoperators hebben ontwikkeld, stelt ons in staat om wat bekend staat als ‘proactieve controle’ uit te voeren. De volgende stap is om te beslissen wie verantwoordelijk zal zijn voor het monitoren van de verbindingen en hoe dit zal gebeuren.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com