Details van de HSR Boekarest-Boedapest onthuld – inclusief enorm prijskaartje

Viktor Orban

Deze zomer zijn de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Roemeense collega Marcel Ciolacu het eindelijk eens geworden over de aanleg van een hogesnelheidslijn van Boekarest naar Boedapest. De reistijd tussen de twee hoofdsteden kan mogelijk worden teruggebracht van meer dan 15 uur naar slechts drie uur. Concrete details over het project, dat al een tijd in de pijplijn zat, beginnen nu naar buiten te druppelen – inclusief het mogelijk enorme prijskaartje.

Misschien wel het meest indrukwekkende feit dat tot nu toe is onthuld, zijn de potentiële kosten van de nieuwe hogesnelheidsroute: ongeveer 17 miljard euro, volgens het Roemeense ministerie van Transport. Die informatie werd vrijgegeven nadat het ministerie antwoordde op vragen van het Roemeense parlementslid Radu Moisin, die direct na Orbáns reis naar Boekarest om details over het project had gevraagd.

Hotnews, een Roemeens nieuwsportaal dat de uitwisseling zag, meldde dat een hogesnelheidslijn of -verbinding die de Roemeense haven Constanța verbindt met Boekarest en dan verder naar Boedapest inderdaad was opgenomen in het strategische investeringsprogramma voor infrastructuur van het land.

Concrete realisatie

“Voor de concrete realisatie van de hogesnelheidslijn Boedapest-Boekarest is in het investeringsprogramma voor de ontwikkeling van de vervoersinfrastructuur voor de periode 2021-2030 voorgesteld om een haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn op de oost-westas die zo weinig mogelijk overlapt met de reeds gedane of in uitvoering zijnde spoorweginvesteringen”, aldus het ministerie.

Het voegde eraan toe dat de studie moet worden uitgevoerd rekening houdend met geologische, topografische en milieu-uitdagingen, en dat de exploitatiesnelheid van de treinen moet worden beschouwd als hogesnelheidslijn, dat wil zeggen tussen 200 en 300 km/u. Een voorlopige analyse door experts van het transportministerie in de aanloop naar de haalbaarheidsstudie gaf echter ook wat onthullende informatie over het project.

120 miljoen… of 17 miljard

Er zijn momenteel twee scenario’s voor het spoortraject. Het ene gaat van Boekarest via de stad Pitești naar de Transsylvaanse nederzetting Sibiu en vervolgens naar de grensstad Oradea. Dat zou ongeveer 590 km hogesnelheidslijn betekenen. Met een geschatte kostprijs van 25-30 miljoen euro per km, zou dat een geschatte investeringskost betekenen van ongeveer 17 miljard euro.

De andere optie is een hybride spoorwegtraject dat gebruik maakt van eerder gebouwde of geplande infrastructuur. Dit omvat gemoderniseerde trajecten waar treinen met 160 km/u rijden, met name via bergovergangen. Andere trajecten zouden snelheden van meer dan 200 km/u mogelijk maken, afhankelijk van de geografische aspecten en de economische haalbaarheid van die gebieden. Dat zou naar schatting in totaal 120 miljoen euro kosten, een aanzienlijke besparing.

Het ministerie ging ook in op de mogelijke datum waarop het project van start zou kunnen gaan door te zeggen dat het dat nog niet wist. “Op dit moment zou het voorbarig zijn om een specifieke datum te noemen voor de voltooiing van de hogesnelheidslijn tussen Boedapest en Boekarest. Dit hangt af van de identificatie en verwerving van financiering, de conclusies van de haalbaarheidsstudie, de deadlines voor openbare aanbestedingen, het sluiten van contracten, enz.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com