Duitsland begint dit jaar met de bouw van 400 miljoen euro kostend ICE-depot in Dortmund

Germany ICE plant Dortmund

Duitsland gaat beginnen met de bouw van een nieuwe remise van 400 miljoen euro voor hogesnelheidstreinen in Dortmund. Na groen licht van Berlijn wordt nu verwacht dat de werkzaamheden eind dit jaar van start zullen gaan in een poging om het aantal InterCity Express-treinen van Deutsche Bahn uit te breiden.

Nu de Duitse Federale Spoorwegautoriteit (EBA) de bouwvergunning voor het grote project heeft bevestigd, kan Deutsche Bahn (DB) eerder dan gepland beginnen met de bouw van zijn gloednieuwe ICE-depot. Als onderdeel van de Strong Rail-strategie zal DB meer dan 400 miljoen euro investeren in het nieuwe depot, dat naar eigen zeggen tot 500 nieuwe banen zal opleveren.

Er wordt in Dortmund een nieuw depot gebouwd met de snelheid van ICE”, zei Michael Peterson, DB-bestuurslid voor langeafstandsreizigersvervoer nadat het project groen licht had gekregen. Een moderne ICE-vloot heeft voldoende onderhoudscapaciteit nodig. Dit is de enige manier om onze treinen snel, schoon en betrouwbaar weer in te zetten voor onze passagiers. De bouwvergunning voor het nieuwe ICE-depot in Dortmund is goed nieuws voor iedereen die met de trein reist in Duitsland.

Toename ICE-aantallen

De bouw van het nieuwe depot werd gelanceerd omdat DB het aantal ICE-treinen wil verhogen van 400 naar 450 eenheden tegen het einde van de jaren 2020. Daarom zijn er extra onderhoudswerkplaatsen en opstelcapaciteiten nodig om ervoor te zorgen dat de treinen binnen korte tijd beschikbaar zijn.

Het 25 hectare grote terrein zal worden gebouwd in het centrum van de haven van Dortmund op een voormalig goederendepot dat eigendom is van DB. De kern van de plannen wordt gevormd door een werkplaatshal met vier sporen en een lengte van 480 meter, evenals behandelings- en stallingsfaciliteiten voor onderhoud, reparatie en reiniging van de treinen. De bouw moet in 2027 voltooid zijn.

The plant will be built in Dortmund's harbour.
De remise wordt gebouwd in de haven van Dortmund. Deutsche Bahn.
.

Een soortgelijk ICE-depot wordt ook gebouwd in het oosten van Duitsland, in Cottbus. Dat depot zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen. De oprichting van de twee faciliteiten volgt op DB en de Spaanse treinfabrikant Talgo die in 2019 een overeenkomst ondertekenden voor de levering van maximaal 100 ICE-treinen. Een jaar later contracteerde DB Siemens Mobility voor de levering van nog eens 90 ICE 3neo-treinen.

Uitbreiding en inkrimping

De uitbreiding van DB’s ICE-vloot komt op een moment dat de Duitse vervoerder enorme verliezen en bezuinigingen aankondigt. In de zomer meldde DB een verlies van 950 miljoen euro in de eerste helft van 2024 in vergelijking met vorig jaar, en gaf de schuld voor de aanzienlijke daling aan wat het noemde “de structurele zwakheden van het Duitse spoornetwerk”. Het bedrijf zei ook dat het 30.000 werknemers zal ontslaan, bijna tien procent van het totale aantal werknemers.

DB investeerde naar verluidt 4 miljard euro in haar spoorwegnetwerken en -diensten in de eerste helft van het jaar, een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar. De vervoerder worstelt nog steeds met een schuld van 33 miljard euro, maar hoopt op miljardenbetalingen van de Duitse overheid in het kader van een nieuw steunprogramma voor vooruitbetalingen voor trajectrenovaties.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com