Bulgarije: Škoda verzekert zich van 500 miljoen euro contract te midden van veiligheidscrisis

Škoda Group EMU for Bulgaria

Te midden van een aanhoudend schandaal rond de veiligheid op het spoor is Bulgarije zijn rollend materieel aanzienlijk aan het moderniseren. Škoda Group heeft een contract gekregen ter waarde van meer dan een half miljard euro om meer dan 20 nieuwe elektrische treinen op de rails van het land te zetten. Na een alarmerende piek in spoorwegongelukken beschreef de nieuwe minister van transport de Škoda bestelling als “een enorme stap in de vernieuwing van de Bulgaarse spoorwegen”.

Škoda Group kondigde de afronding van de 519 miljoen euro deal op woensdag aan en verklaarde dat ze tot 25 barrièrevrije elektrische eenheden zouden produceren en leveren, met een levertijd van 24 maanden. Veel van de oudere treinen in Bulgarije hebben momenteel geen moderne voorzieningen zoals airconditioning en Wi-Fi, en ook de veiligheid is de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden door het noodlijdende rollend materieel en de slechte spoorweginfrastructuur van het land.

Alleen al in 2023 gebeurden er in Bulgarije 33 spoorwegongevallen, waarbij 16 doden en tientallen gewonden vielen. Een nieuwe reeks ongevallen in 2024 heeft de regering onder extreme druk gezet om het netwerk te verbeteren. De Tsjechische spoorwegfabrikant – die geen banden heeft met autofabrikant Škoda – zei dat reizigers in Bulgarije zich nu kunnen verheugen op een aanzienlijke verbetering van comfort en veiligheid.

“Ik ben vereerd dat we vandaag, met de ondertekening van dit contract, een enorme stap zetten in de richting van de vernieuwing van de Bulgaarse spoorwegen,” zei Bulgarije’s nieuwe minister van transport Krasimira Stoyanova. “Ik wens de vertegenwoordigers van de aannemer succes, eerlijkheid en naleving van de leveringstermijn. Ik hoop van harte dat we zeer binnenkort begroet zullen worden met meer contracten voor nieuw rollend materieel en uitrusting die gefinancierd worden in het kader van het nationale herstel- en duurzaamheidsplan [van de EU].”

Een grote Škoda-upgrade

Het basiscontract heeft betrekking op de levering van 20 elektrische vierwageneenheden op basis van Škoda’s populaire RegioPanter-type en omvat de levering van volledige service gedurende 15 jaar. Er is ook een optie voor nog eens vijf voertuigen. Škoda’s RegioPanter-modellen, die al in gebruik zijn in Tsjechië, Slowakije en Letland, zijn speciaal ontworpen voor voorstedelijk, regionaal en interregionaal vervoer. Ze kunnen een topsnelheid van 160 km/u halen en zullen worden aangepast om op langere spoorlijnen in Bulgarije te rijden, zoals de lijnen Sofia-Burgas, Sofia-Varna en Sofia-Ruse.

De treinen met driehonderd zitplaatsen hebben binnenin airconditioning, Wi-Fi aan boord en multifunctionele ruimtes voor mensen met een handicap, fietsen en wandelwagens. Om volledige toegankelijkheid voor alle passagiers te garanderen, zullen de treinen ook lagevloerstappen hebben.

EU-normen

Het nieuwe rollend materieel krijgt ook een aanzienlijke upgrade op het gebied van beveiliging en veiligheid. De treinen zullen gebruik maken van een geavanceerd camerasysteem voor het exterieur en interieur, en van geavanceerde digitale technologie van Škoda, die voor een grotere betrouwbaarheid en veiligheid van de passagiers zal zorgen. De eenheden zullen worden uitgerust met het ETCS Level 2 systeem van de EU. Ze zullen ook voldoen aan de technische specificaties voor interoperabiliteit van de EU en alle andere huidige Europese normen. Ondanks de initiële investering wordt verwacht dat de nieuwe treinen ook aanzienlijke besparingen in bedrijfskosten zullen opleveren dankzij geavanceerde technologie en een lager energieverbruik.

“Dankzij onze ervaring in de productie van elektrische eenheden kunnen we een beproefde oplossing bieden die zijn weg heeft gevonden naar verschillende Europese landen. Bijna 400 van onze moderne elektrische eenheden zullen binnenkort op de spoorwegen in Europa rijden,” aldus Petr Novotný, CEO van Škoda Group. “Het binnenhalen van deze order bevestigt dat onze producten internationaal kunnen concurreren en versterkt tegelijkertijd onze positie in de modernisering van het Europese spoorvervoer. Bulgarije voegt zich bij de lijst van landen waar onze treinen bijdragen aan de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van reizen per spoor.”

Veiligheidsproblemen aanpakken

Spoorwegveiligheid blijft een kritieke kwestie in Bulgarije en wordt een beladen politieke kwestie. Volgens het hoofd van de Bulgaarse Staatsspoorwegen is meer dan een derde van de treinen meer dan vier decennia oud. Ondertussen worden de spoorwegen steeds vaker geplaagd door ongelukken, met als meest recente de ontsporing van een goederentrein vorige maand. Hoewel dergelijke incidenten meestal te maken hebben met oudere spoorweginfrastructuur in plaats van verouderd rollend materieel, hebben de ongelukken de Bulgaarse regering steeds meer onder druk gezet om het netwerk, de treinen en het beheer te moderniseren.

Vorige maand nog eiste voormalig transportminister Georgi Gvozdeikov het ontslag van twee topmanagers van de Bulgaarse spoorinfrastructuurbeheerder NKŽI wegens bezorgdheid over de veiligheid. Uiteindelijk werd Gvozdeikov vervangen door Krasimira Stoyanova, die in augustus zijn baan overnam om toe te zien op een hervorming van de spoorwegen in het land.

Vorige week belegde ze een bijeenkomst met de belangrijkste vertegenwoordigers van de Bulgaarse spoorwegsector, waaronder vakbonden, deskundigen en de media, waar ze “snelle actie” eiste om iets te doen aan wat snel een veiligheidscrisis aan het worden is. “Om een oplossing te vinden voor de problemen in het spoorwegvervoer, moeten we eerst het probleem aanwijzen”, zei minister Krasimira Stoyanova tijdens de bijeenkomst.

“Ik zal compromisloos en resoluut zijn met betrekking tot elke nalatigheid in het Bulgaarse spoorwegsysteem. Het is onaanvaardbaar dat passagiers niet alleen in onreine maar ook in onveilige treinen reizen,” benadrukte ze. “We moeten openlijk praten over de spoorwegen.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com