Britse minister van transport lanceert ‘enorme herziening’ van Britse spoorwegen

Train at Kings Cross Station

De Britse minister van Transport, Louise Haigh, kondigde deze week “een enorme revisie” aan van het beheer van het Britse spoorwegennet en lanceerde Shadow Great British Railways (Shadow GBR). Het is een nieuw orgaan dat verantwoordelijk is voor het “weer bij elkaar brengen van spoor en trein”. De lancering valt echter samen met ernstige beschuldigingen aan het adres van de nieuwe minister van Spoorwegen, Lord Peter Hendy.

Bij de aankondiging van de introductie van Shadow GBR op dinsdag, verklaarde het Department for Transport (DfT) dat het nieuwe orgaan, dat toezicht zal houden op zowel de Britse spoordiensten als de infrastructuur, de aanzet zal geven tot een grondige herziening van de manier waarop het Britse spoornetwerk wordt beheerd, waarbij leiders van het DfT, Network Rail en openbare exploitanten worden samengebracht.

De lancering komt op het moment dat de Passenger Railway Services (Public Ownership) Bill van de regering door het Britse parlement wordt aangenomen. Het DfT zegt dat de historische wetgeving de “niet aflatende focus van de regering op het terugdraaien van decennia van vertragingen, uitval en onbetrouwbare diensten op de Britse spoorwegen” zal versterken. De regering zegt dat het wetsvoorstel “passagiers voorrang zal geven boven particuliere bedrijven”, terwijl de belastingbetaler jaarlijks naar schatting 150 miljoen pond (178 miljoen euro) aan kosten bespaart.

De minister van Transport is blijkbaar al begonnen met het werk om de spoorwegen “met wortel en tak” te moderniseren en stelt dat het programma geld zal besparen voor belastingbetalers en passagiers en een betrouwbaardere spoorweg zal opleveren. Dit omvat de erkenning van de noodzaak om de opleiding voor machinisten te versnellen, inclusief het mogelijk verlagen van de minimumleeftijd voor machinisten van 20 naar 18 jaar.

Passagiers op de eerste plaats

“Vandaag geef ik het startschot voor de grootste hervormingen van onze spoorwegen in een generatie. Ik ben vastbesloten om een einde te maken aan de chaos, vertragingen en verstoringen waar mensen elke dag mee te maken hebben tijdens hun treinreizen,” aldus de minister van Vervoer.

“De oprichting van Shadow Great British Railways is een belangrijke stap in de richting van een verenigd spoor waarbij passagiers centraal staan door spoor en trein samen te brengen, en door vooruitgang te boeken met de Passenger Railway Services Bill zijn we een stap dichter bij publiek eigendom, wat zal helpen om onze spoorwegen weer op de rails te krijgen.”

“Deze regering zal elke cent besteden aan het creëren van een sterker, betrouwbaarder spoornetwerk dat voor iedereen werkt,” voegde ze eraan toe. “Dit gaat over het laten werken van de spoorwegen voor de mensen die er gebruik van maken – passagiers op de eerste plaats zetten en de prestaties verbeteren.”

Verdere maatregelen omvatten de aankondiging van een nieuwe Rail Sale begin volgend jaar, die zal worden gelanceerd ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Britse passagiersspoorwegen. De uitverkoop is bedoeld om meer mensen aan te moedigen om de trein te nemen door tot 50 procent korting te geven op treinkaartjes voor een bepaalde periode.

Tap-in tap-out technologie zal volgend jaar ook worden uitgerold op nog eens 45 stations, waaronder Londen Stansted, na het vrijgeven van bijna 27 miljoen pond (€32 miljoen) aan overheidsfinanciering. Dit volgt op 47 eerder aangekondigde stations in Zuidoost-Engeland die de technologie in september gaan gebruiken.

Problemen aan de top van de Britse piramide

De lancering viel echter samen met een schandaal aan de top van de Britse spoorwegindustrie. Vorige week onthulde de digitale krant Politico dat de Britse minister van Spoorwegen, Lord Peter Hendy, in zijn voormalige rol als hoofd van het Britse spoorwegnetwerk, had gedreigd overheidscontracten te onthouden aan Systra UK, een van de grootste technische groepen van het land, als het geen actie zou ondernemen tegen een werknemer die zorgen uitte over de veiligheid op het Londense station Euston.

De senior ingenieur, Gareth Dennis, had met The Independent gesproken over overbevolking op de bouwplaats. Hij werd later ontslagen, waarbij Hendy’s klachten direct werden genoemd als reden voor zijn ontslag. In een exclusief interview met RailTech.com zei Dennis dat de “illegale daad” van Hendy hem en zijn gezin de afgelopen maanden enorm onder druk had gezet. Hij zei echter dat er veel meer op het spel stond: Hendy had in wezen “de hele veiligheidscultuur van de industrie” gedestabiliseerd.

‘Dit is geen persoonlijke vendetta’

“Voor de persoon die helemaal aan de top van de spoorwegindustrie staat, in zijn rol als voorzitter van Network Rail, als spoorwegminister, zal hij zich blijven bemoeien zoals hij deed bij Network Rail,” zei Dennis. “Hij gaat de vorm van de toekomstige spoorwegindustrie in het Verenigd Koninkrijk bepalen, en wat zijn acties hebben gedaan is het verbond van vertrouwen tussen passagiers en de spoorwegindustrie verbreken.

“Wat hij heeft gedaan is zeggen, eigenlijk, weet je wat? We hebben geen cultuur waarin veiligheid voorop staat; we hebben een cultuur waarin reputatie voorop staat,” voegde de ingenieur eraan toe. “Dit is geen persoonlijke vendetta. De spoorwegindustrie moet gewoon heel duidelijk laten zien dat dit niet het geval is en dat doet ze door Hendy niet langer bij de spoorwegindustrie te betrekken.”

Of de beschuldigingen van Dennis en het papierspoor van Hendy invloed zullen hebben op de “enorme revisie van het beheer van het spoorwegnetwerk” valt nog te bezien. Toen RailTech het DfT vroeg naar het gedrag van de spoorminister, zei een woordvoerder dat de beweringen geen betrekking hadden op Hendy “in zijn huidige hoedanigheid als Spoorwegminister”. Maar als “passagiers op de eerste plaats zetten” inderdaad het doel is, dan moet de transportsecretaris haar revisie misschien dichter bij huis beginnen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com