Gebouwd voor de middenklasse: India’s luxueuze Vande Bharat Sleeper onthuld

Vande Bharat sleeper prototype

De Indiase minister van Spoorwegen Shri Ashwini Vaishnaw heeft het prototype van de eerste Vande Bharat slaaptrein van het land onthuld en noemde dit “een historisch moment” voor de spoorwegen van het land. De nieuwe nachttreinen, die binnen drie maanden in gebruik zullen worden genomen en speciaal zijn gebouwd om tegemoet te komen aan de snelgroeiende middenklasse van India, zullen passagiers een “luxe” treinervaring bieden die vergelijkbaar is met Europese normen.

Bij de onthulling van het prototype in de fabriek van Bharat Earth Movers Limited in Bengaluru op zondag, verwelkomde Vaishnaw de nieuwe slaapwagon als een belangrijke mijlpaal voor het Indiase spoornetwerk. “Dit is een historisch moment voor het land,” zei hij nadat hij een van de slaaprijtuigen van het prototype had geïnspecteerd. “De langverwachte Vande Bharat slaaptrein is nu klaar om te rijden op de sporen van Indian Railways en biedt onze mensen een reiservaring van wereldklasse en de beste voorzieningen in zijn klasse.” Hij benadrukte verder dat de treinen speciaal zijn “gebouwd voor de middenklasse.”

Dat komt deels omdat de ticketprijzen voor de Vande Bharat slaapwagon vergelijkbaar zullen zijn met de Rajdhani tarieven in India, een van de meest premium diensten aangeboden door de Indian Railways. De hogere kosten zijn gerechtvaardigd door wat de South Central Railway van India de combinatie van “geavanceerde technologie en comfort” van de Vande Bharat Sleeper noemt. De “faciliteiten van wereldklasse en superieure interieurs” van de nieuwe treinen omvatten USB-laadpoorten, beveiligingssystemen, modulaire pantry’s, voorzieningen voor passagiers en zelfs warme douches in de eersteklas rijtuigen.

Veiligheid in de slaapwagon

De treinen beschikken ook over geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, zoals crashbestendige buffers en op afstand bediende brandwerende deuren, en voldoen aan strenge brandveiligheidsnormen. De ingenieurs besteedden ook speciale aandacht aan het zuurstofniveau in de wagons en aan manieren om de verspreiding van virale ziektes te minimaliseren, een les die is geleerd van de COVID-19 pandemie.

Shri Shantanu Roy, Chief Managing Director van het bedrijf dat de slaapwagons ontwierp, BEML, zei dat ze de trein “zorgvuldig hadden ontworpen” om zich te concentreren op geïntegreerde kritieke systemen. Dit omvat technologie met betrekking tot aandrijving, veiligheidscomponenten en verwarming, ventilatie en airconditioning om “naadloze prestaties te garanderen”.

De treinen met 16 rijtuigen, gebouwd van austenitisch roestvrij staal, zullen rijden met een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur. Omdat ze speciaal zijn gemaakt voor langeafstandsreizen met overnachting, zijn ze ontworpen om regelmatige afstanden tussen 800 km en 1.200 km te kunnen overbruggen. Zodra de prototypes van de Vande Bharat slaapwagons goed getest zijn, wat naar verwachting ongeveer 10 dagen zal duren, zal de productie serieus van start gaan.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com