Rustgevende geluiden omringen South Western Railway

Passagiers vinden het mindful rijtuig… in elk rijtuig. “Laat de trein de last dragen”. Het was een reclameslogan in de tijd van de Britse Spoorwegen. Nu de genationaliseerde spoorwegen officieel op hun retour zijn, krijgt het gezegde een heel nieuwe eenentwintigste-eeuwse betekenis, althans voor passagiers van South Western Railway.

Britse passagiersdiensten zijn altijd een loterij geweest. Zullen ze, zullen ze niet – komen opdagen. En als je eenmaal aan boord bent, waar eindigt je reis dan? Het is allemaal erg stressvol, terwijl het juist een rustgevende ervaring zou moeten zijn om je voor te bereiden op de werkdag of om je te ontspannen op weg naar huis. Nu is er een exploitant die het geluid van de buitenwijken uit het dagelijkse woon-werkverkeer haalt door middel van een bewuste, muzikale en betekenisvolle benadering.

Mindful en wetenschappelijk ontspannend

Als drie van de vijf forenzen zeggen dat hun reis naar huis essentieel is om te ontspannen van het werk, dan is het waarschijnlijk belangrijk dat de reis zo rustig mogelijk verloopt. Dat is iets wat South Western Railway ter harte heeft genomen op zijn drukke forenzenroutes tussen Londen en Woking, Windsor en Winchester – en vele andere zuidelijke bestemmingen, allemaal passend bij een kalme en ontspannen Waterloo zonsondergang.

Afspeellijst. Binnenkort wil South Western Railway naast fysieke stations ook audio-bestemmingen aanbieden om je reis te vergemakkelijken.

Als jij het soort forens bent die zijn koptelefoon insteekt om de reis helemaal naar je eigen hand te zetten, dan is dit een ontwikkeling voor jou. De exploitant van passagierstreinen heeft deelgenomen aan een onderzoek dat is ondersteund door de Universiteit van Oxford en dat wordt uitgevoerd door Unmind, een specialist op het gebied van welzijn op de werkplek. Samen hebben ze de dienst ‘Train Tracks’ gelanceerd. Het is een speciaal ontworpen, mindful en wetenschappelijk ontspannen manier om je te helpen je bestemming te bereiken in de best mogelijke gemoedstoestand, zo beweren ze.

Die lieve aankondigingen aan boord

Het lijkt misschien een overdreven ingewikkelde manier om een vredig, rustig gevoel te creëren tijdens het drukke woon-werkverkeer, maar Train Tracks heeft belangrijk onderzoek achter de rug. SWR zegt dat reizigers die tijdens hun reis naar natuurgeluiden luisterden 35 procent minder gestrest waren dan reizigers die naar muziek of podcasts luisterden.

Express Yourself. Train Tracks houdt de heavy metal zeker op de rails, maar zeker niet in je oren

Maar zelfs de podcastverslaafden waren 11 procent minder gestrest dan degenen die zich niet terugtrokken in hun eigen audioverrijkte wereld. “Hard praten aan de telefoon, voeten op de zetels en muziek luisteren zonder oortjes waren enkele van de meest voorkomende reisbugs die een kalmerende reis in de weg stonden,” zei SWR – zonder te verwijzen naar de aankondigingen aan boord die we allemaal zo rustgevend zijn gaan vinden – vooral wanneer we proberen uit te rusten na een bijzonder zware dag op kantoor. Het is ook niet duidelijk hoe het luisteren naar ontspannende geluiden “voeten op stoelen” minder stressvol of respectloos maakt, maar dat is iets voor de audiobobo’s om op te lossen.

De populairste ontspanningszender

“Wellness hoeft niet op te houden op kantoor,” zegt SWR. “[Daarom] zijn we een samenwerking aangegaan met de Universiteit van Oxford om beter te begrijpen hoe we de ervaring kunnen verbeteren, verder dan alleen mensen van A naar B brengen.” De samengestelde audio op ‘Train Tracks’ zal, volgens SWR, passagiers toegang geven tot een reeks natuurgeluiden in korte, middellange en lange versies, om de lengte van hun reis aan te passen, hun reiservaring te verbeteren en een rustiger woon-werkverkeer te ondersteunen.

De speciaal gemaakte soundtracks zijn al toegankelijk op stationsplatforms via audioplatforms, waaronder Spotify, Apple Music en YouTube Music – dezelfde plaatsen waar al die iets minder rustgevende podcasts en muziekmixen te vinden zijn. Ondertussen is er op het bredere web een van de populairste ontspanningszenders met een trein in de verte, in de regen, die nooit helemaal aankomt. Klinkt vredig, maar misschien niet helemaal de melodie waarmee South Western Railway zelf zich het meest ontspannen zou voelen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com