RS ZERO: H2-gedreven antwoord van Stadler op niet-geëlektrificeerde lijnen

RSZERO

De Zwitserse treinfabrikant Stadler heeft het nieuwe prototype onthuld van de opvolger van de alom populaire Regio-Shuttle RS1 railbus, de RS ZERO. Het nieuwe rollend materieel, dat op waterstof of batterijen kan rijden, wordt aangeprezen als het antwoord op de vervanging van milieuonvriendelijke dieseltreinen op niet-geëlektrificeerde en verkeersarme lijnen in Europa.

Vorige week toonde Stadler voor het eerst zijn prototype RS ZERO, de trein waarvan Stadler hoopt dat hij zijn RS1 Regio-Shuttle zal vervangen in termen van populariteit en efficiëntie. De Regio-Shuttle is een van de meest geliefde voertuigen in het Duitse regionale spoorvervoer sinds hij bijna drie decennia geleden werd geïntroduceerd. Momenteel rijden er ongeveer 500 RS1-voertuigen in Duitsland en Tsjechië.

In het streven naar groenere spoorwegnetten heeft de behoefte aan alternatieve, schonere energiebronnen echter een groener model noodzakelijk gemaakt. Stadler zegt dit te hebben bereikt door de RS ZERO beschikbaar te maken met een aandrijving op waterstof en/of batterijen, een optie die volgens het bedrijf een wereldprimeur is.

Een alternatief voor elektrisch

“De Regio-Shuttle RS1 is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Stadler. Het laatste voertuig leverden we 11 jaar geleden aan een klant,” zei Peter Spuhler, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stadler Groep. “Nu ben ik verheugd dat we een nieuw hoofdstuk in dit succesverhaal beginnen met de RS ZERO, waarmee we ons technologisch leiderschap op het gebied van alternatieve aandrijftechnologieën verder kunnen uitbreiden.”

Een van de belangrijkste redenen waarom Stadler ervoor heeft gekozen om naast elektrische batterijen ook waterstoftechnologie te promoten in zijn nieuwe treinen, is de uitdaging om oudere regionale spoorlijnen te elektrificeren. En terwijl sommige Europese landen sneller waren met het elektrificeren van hun netwerken – zodat ze gebruikt kunnen worden door treinen met elektrische batterijen – hadden andere landen het moeilijk door de enorme kosten van de overgang.

In Duitsland is 38 procent van de spoorlijnen niet geëlektrificeerd; in Europa is dat zelfs 43 procent. Alleen al voor Duitsland zouden de geschatte kosten voor het elektrificeren van het resterende netwerk in de tientallen miljarden euro’s lopen. Het gebruik van waterstoftreinen biedt een mogelijke uitweg.

RS ZERO: gemaakt om aan te passen

Stadler zegt dat het niet uitmaakt of hun nieuwe trein geëlektrificeerd is of waterstoftankstations of oplaadeilanden nodig heeft, omdat elk voertuig kan worden aangepast aan de respectieve omstandigheden van het spoornetwerk. En dankzij het lichtgewicht ontwerp van de RS ZERO en een aslast van minder dan 18 ton is hij zeer geschikt voor transportdiensten op secundaire routes met een lage verkeersdichtheid.

De trein is verkrijgbaar als enkele en dubbele eenheid en biedt plaats aan 70 tot 150 passagiers. Stadler heeft speciale nadruk gelegd op het gebruik van duurzame materialen voor het interieur. De vloerbedekking van het prototype dat in Berlijn werd onthuld, is bijvoorbeeld gemaakt van ongeveer 98 procent hernieuwbare grondstoffen en is vrij van synthetisch rubber en weekmakers. De zijwandbekleding is gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder PET-flessen. Maar het vergroenen van treinen is in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Dat is vooral het geval als het om waterstof gaat.

De technologie staat nog in de kinderschoenen en hoewel Duitsland sinds 2018 met de Coradia iLints van Alstom rijdt – ’s werelds eerste vloot van waterstoftreinen – in de regio Nedersaksen, is het onzeker of de economische aspecten van waterstof daar werken. Het lijkt er nu op dat de vervoersautoriteit van Nedersaksen vanaf 2029 weer zal overstappen op elektrische treinen vanwege de kosten van de exploitatie van de voertuigen. Misschien kan de nieuwste upgrade van Stadler daar verandering in brengen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com