Ganz-Mavag uit Hongarije trekt bod op Talgo in nadat Spanje deal blokkeert

Talgo investors

Het Hongaarse consortium Ganz-Mavag heeft zijn overnamebod op de Spaanse treinfabrikant Talgo ingetrokken. Dit nadat de Spaanse regering had besloten het bod te blokkeren vanwege “veiligheidsoverwegingen”, naar verluidt omdat de kopers deels in handen zijn van de Hongaarse staat, die nauwe banden heeft met Rusland. Dit is de laatste ontwikkeling in de Talgo-saga, die steeds weer op de spits wordt gedreven, na het nieuws dat een regelgevende instantie van de EU een onderzoek gaat instellen naar een concurrerende bieder vanwege beschuldigingen van manipulatie van de aandelenkoers.

Nadat de Spaanse regering het bod van Ganz-Mavag vorige week had geblokkeerd, zei het consortium – bestaande uit Hongarije’s grootste fabrikant van rollend materieel en de staatsinvesteringsgroep Corvinus – dat het nog steeds van plan was om tegen het veto in beroep te gaan.

“Er zijn geen gegronde redenen voor het verzet van de Spaanse regering,” zei Ganz-Mavag in een op vrijdag vrijgegeven aanvraag bij de lokale beursregulator, waarin stond dat het bod vanuit hun perspectief voldeed aan alle wettelijke vereisten.

Het consortium had eerder dit jaar een overnamebod uitgebracht met een bod van 619 miljoen euro (686,10 miljoen US dollar), of 5 euro per aandeel, op de Spaanse treinproducent. Het bod had een premie van 17 procent ten opzichte van de waarde van Talgo toen het in maart werd uitgebracht. Ganz-Mavag zei in zijn aanvraag dat het, afhankelijk van de situatie, zou overwegen zijn overnamebod opnieuw in te dienen.

Veiligheidszorgen in verband met Rusland?

Madrid sprak afgelopen dinsdag zijn veto uit over de deal vanwege zorgen over risico’s voor de nationale veiligheid en openbare orde. Veel ambtenaren, waaronder de Spaanse minister van transport, beschouwen Talgo als een strategisch bedrijf omdat het toegang heeft tot gevoelige informatie over het spoorwegnetwerk van het land. Dit omvat details over het vervoer van militair personeel en voorraden, energiebronnen en andere essentiële goederen.

Als een bedrijf met banden met een onvriendelijke regering controle zou krijgen over dergelijke informatie of infrastructuur, zouden andere regeringen gemakkelijk de binnenlandse economie van Spanje kunnen manipuleren. Ze zouden zelfs de nationale logistiek of militaire operaties kunnen verstoren als ze dat zouden willen.

Spaanse media hebben het veto van Madrid herhaaldelijk in verband gebracht met de bezorgdheid van de regering over de nauwe banden van de Hongaarse premier Viktor Orban met Rusland. Ambtenaren hebben deze berichten niet bevestigd. Eerder dit jaar zei minister van Transport Óscar Puente echter dat hij “al het mogelijke” zou doen om de overname te voorkomen.

Skoda beschuldigd van manipulatie aandelenkoers Talgo

De beslissing van Spanje om de deal tegen te houden is niet het enige intrigerende punt in de potentiële verkoop van Talgo. De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) kondigde vorige week aan te onderzoeken of Skoda Transportation, dat interesse had getoond in een fusie met de Spaanse spoorwegfabrikant, de EU-marktregels had overtreden. Door een fusiebod uit te brengen terwijl Ganz-Mavag al bezig was om het bedrijf uit te kopen, zou Skoda gezien kunnen worden als een poging om de aandelenkoers te manipuleren.

De klacht, ingediend door de Spaanse vereniging van minderheidsaandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven, bevatte beschuldigingen dat Skoda Transportation – dat niets te maken heeft met de autofabrikant – had geprobeerd om de EU-regels voor bedrijfsovernames te omzeilen. Hoewel de huidige aandeelhouders van Talgo het bod van Skoda hebben afgewezen, is de Tsjechische fabrikant nog steeds geïnteresseerd in de fusieovereenkomst. Een dergelijke fusie zou het Tsjechische bedrijf in staat stellen om de markt voor rollend materieel voor lange afstanden en hoge snelheden te betreden.

Ondertussen zijn er berichten dat de Poolse regering en Pesa, Polen’s grootste producent van rollend materieel, ook geïnteresseerd zijn in een deal om ten minste een deel van de aandelen van Talgo over te nemen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com