VK: één strike uit, één ballotage aan

Azuma high speed trains sit on either side of an island platform under a cloudy sky

Een schadelijke staking, die treinen van Londen naar Edinburgh zou treffen, is op het laatste moment afgeblazen. Het geschil, waarbij leden van de vakbond van machinisten elk weekend van september tot november in actie zouden zijn gekomen, is afgewend. Te elfder ure werd een akkoord bereikt tussen de vakbond ASLEF en de passagierstreinexploitant LNER, een dekmantel voor de Operator of Last Resort van de Britse regering (in feite het Department for Transport), die de dienst beheert.

Het geschil, dat werd aangewakkerd door beschuldigingen van een vijandige sfeer van intimiderend management, stond los van het langlopende en bredere geschil over lonen en voorwaarden, dat de Britse passagierstreinen al meer dan twee jaar treft. Dat geschil werd eerder in augustus uiteindelijk opgelost en de stemming, die nodig is om de bereikte overeenkomst formeel te bekrachtigen, gaat vanaf vandaag (vrijdag 30 augustus) open voor leden van de betrokken vakbonden.

Dienstregeling nog steeds korter dit weekend

De East Coast Main Line, de route van de beroemde Flying Scotsman, kreeg te maken met een herfst van bitterheid. Machinisten, die lid zijn van de ASLEF vakbond (opgericht en ooit bekend als de Associated Society of Locomotive Engineers and Firemen), waren op weg naar een doorlopend stakingsprogramma, dat dit weekend zou beginnen. Bij hun actie zouden machinisten weigeren om in het weekend te werken – wat contractueel geen verplichte werkdagen zijn. Door de actie zouden de meeste treinen op de LNER-routes, die vanuit Londen King’s Cross vertrekken naar noordelijke bestemmingen zoals York, Leeds, Newcastle, Edinburgh en Aberdeen, stil komen te liggen.

LNER-treinen rijden dit weekend vanaf Londen King’s Cross. De hele dienstregeling was in gevaar door stakingen van machinisten

De staking haalde de krantenkoppen, niet in het minst omdat ze werd uitgeroepen op de dag nadat het bredere geschil effectief was opgelost. “De stakingsactie die was aangekondigd bij LNER op zaterdag en zondag van zaterdag 31 augustus tot zondag 10 november 2024 is nu geannuleerd”, aldus een korte verklaring van de treinoperator. “Vanwege de late annulering van de stakingsactie zal er op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september nog steeds een aanzienlijk ingekorte dienstregeling rijden. Waar mogelijk zullen we proberen een klein aantal extra treinen te laten rijden tijdens het weekend.”

Gedwongen om buiten de afgesproken dienstregeling te rijden

Hoewel in veel berichten in minder verzoenende bewoordingen wordt gesproken, zegt de vakbond ASLEF nu uit te kijken naar de hervatting van een vriendschappelijke werkomgeving binnen het bedrijf. “De opschorting van de stakingsactie volgt op gesprekken tussen de vakbond en LNER,” aldus een verklaring van de vakbond. Deze gesprekken leidden tot de oplossing van het langlopende geschil over het schenden van eerdere overeenkomsten door het management. Het ging onder meer om zorgen over werkpraktijken, zoals het besturen van treinen door machinistenmanagers, oneigenlijk gebruik van overuren en het onder druk zetten van machinisten om buiten de afgesproken roosters te werken.

De vakbond had haar bezorgdheid geuit over de veiligheid van wat zij noemde het “dubbele rollen” van machinisten die treinen besturen en daardoor niet beschikbaar zijn om leiding te geven als er een incident zou plaatsvinden. ASLEF is de enige vakbond van machinisten in het Verenigd Koninkrijk en vertegenwoordigt ongeveer 23.000 machinisten in Engeland, Schotland en Wales.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com