Baltic Express: nieuwe lijn Praag-Polen vermindert reistijd met 3 uur

Baltic Express trains will start running from 2025

De Tsjechische Spoorwegen (ČD) heeft grote veranderingen aangekondigd in de dienstregeling voor 2025, met als belangrijkste de introductie van de zogenaamde ‘Baltic Express’ treinen. De nieuwe langeafstandsdiensten, die helemaal van Praag naar Polen rijden, zullen de reizen van Tsjechië naar de Baltische Zee drastisch verkorten. Een goed voorbeeld: de reistijd van de Tsjechische hoofdstad naar het Poolse Gdańsk zal maar liefst drie uur korter worden.

Vanaf 2025 zullen vier paar hogesnelheidstreinen van de Baltic Express rijden tussen Praag en de Baltische kust van Polen. “Over slechts vier maanden zullen vier paar treinen met de naam Baltic Express gaan rijden,” kondigde algemeen directeur Michal Krapinec van ČD aan. “In internationale samenwerking met PKP Intercity zullen we rechtstreekse verbindingen aanbieden tussen Praag en Pardubice naar Kladsk, Wroclaw, Poznań, Bydgoszcz en Trojměstí aan de Baltische Zeekust.”

De nieuwe dienst, zei hij, zal “het reizen aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen” tussen Tsjechië en Polen en tegelijkertijd het toerisme en het zakenleven tussen de twee landen stimuleren. “Tot nu toe reisden alle langeafstandstreinen naar Polen via Bohumín, wat een aanzienlijke omweg betekende,” verklaarde Krapinec.

Bohumín, aan de Tsjechisch-Poolse grens, ligt diep in het oosten van Tsjechië en het duurt meer dan drie en een half uur om er per trein vanuit Praag te komen. Deze reis naar het oosten wordt nu vermeden voor degenen die rechtstreekse treinen willen naar Wroclaw en verder Polen in. Nu, zei Krapinec, “wordt de reis van Praag naar Gdańsk met ongeveer drie uur verkort.”

Baltic Express: een zegen voor het bedrijfsleven

De nieuwe verbindingen zullen Praag ongeveer 10 minuten voor 7 uur ’s ochtends, 11 uur ’s ochtends, 15 uur ’s middags en 19 uur ’s avonds verlaten. In Tsjechië zullen ze stoppen in Kolín, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Jablonné nad Orlicí en Lichkov. In Polen gaan ze verder via Kladsko, Wrocław, Poznań en Bydgoszcz naar Gdańsk, Sopot en Gdynia aan de Oostzeekust. ČD voegde eraan toe dat er ook enkele andere haltes zullen zijn in toeristische en economische knooppunten in Polen.

“We geloven dat Tsjechen en Polen geïnteresseerd zullen zijn in de nieuwe treinen,” zei Jiří Ješeta, plaatsvervangend algemeen directeur van ČD voor passagiersvervoer. “Veel van de steden op de Baltic Express-route hebben een rijk verleden en een culturele en historische band met Tsjechië. Het zijn daarom aantrekkelijke bestemmingen voor Tsjechische toeristen. Poolse steden kunnen dan een aanzienlijk aantal toeristen naar Tsjechië genereren.”

De nieuwe reis tussen Praag en Wrocław zal ongeveer 4 uur duren, en naar Poznań minder dan 6. In totaal zal de reis van de Tsjechische hoofdstad naar Gdańsk aan de Baltische kust – meer dan 700 km – ongeveer 8 en drie kwartier duren.

Buiten de toeristische sector, wees Ješeta erop dat er meer dan 2 miljoen mensen wonen in de vier grootste steden langs de nieuwe route. “Het zijn ook belangrijke economische centra,” zei hij. “Verbindingen zijn ook van groot belang voor het binnenlandse vervoer. Ze zullen zorgen voor een directe, snelle en gemakkelijke verbinding van het noordwestelijke deel van de regio Pardubice naar de hoofdstad.”

ComfortJet factsheet
Alle gemakken op de nieuwe ComfortJet-treinen van Tsjechië. ČD.

ComfortJet komt in dienst

Een andere aanwinst voor de dienstregeling van Tsjechië in 2025 zijn de ComfortJet-treinen van het vlaggenschip van de ČD. De treinen zijn uitgerust met “de modernste elementen op de huidige Europese spoorwegmarkt” en hebben een topsnelheid van 230 km/u. Passagiers zullen het verbeterde rollend materieel voor het eerst tegenkomen op binnenlandse treinen tussen ‘Ostravan’ Bohumín – Praag – Bohumín en ‘Ostravan’ Bohumín – Františkovy Lázně – Bohumín. Daarna zullen ze in gebruik worden genomen op de internationale ‘Berliner’-lijnen en in de tweede helft van het jaar op verbindingen naar Oostenrijk en Hongarije.

Eerder dit jaar verwelkomde ČD de levering van de eerste ComfortJet-treinstellen als een belangrijk onderdeel van “een recordvernieuwing” van het rollend materieel. Alleen al in 2024 zal het bijna 140 nieuwe elektrische en dieseltreinstellen en elektrische locomotieven ontvangen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com