ÖBB kiest aannemer voor grote upgrade Oostenrijks ‘belangrijkste’ spoorlijn

ÖBB track expansion

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben een miljoenencontract toegekend voor de uitbreiding van een van de belangrijkste verkeersaders van het land. Het binnenlandse bouwbedrijf krijgt de opdracht om de capaciteit langs de Oostenrijkse westelijke spoorlijn te vergroten, een upgrade die cruciaal is voor zowel het nationale als het internationale treinverkeer.

ÖBB heeft aangekondigd dat Hochtief Infrastructure Austria, in samenwerking met haar joint venture partner Hasenöhrl Bau, een deel van de westelijke spoorlijn tussen Linz en Wels zal uitbreiden. Hochtief zal volgens Zukunftbahn ongeveer de helft van de contractwaarde van 50 miljoen euro voor zijn rekening nemen, zo’n 25 miljoen euro.

De corridor Linz-Wels, een van de drukste spoorwegtrajecten in Oostenrijk, heeft momenteel slechts twee sporen. Dat zal veranderen wanneer Hochtief begint met de uitbreiding naar vier sporen in een poging om zowel het passagiers- als goederenverkeer te stimuleren. Het werk omvat een 3,6 kilometer lang traject tussen twee van de grootste steden van het land, waar dagelijks tussen de 400 en 450 treinen rijden.

De andere kant van het spoor

Om de Oostenrijkse spoorwegen tijdens de bouw te kunnen laten rijden, worden de nieuwe kunstwerken – waaronder een voetgangerstunnel, verschillende passages en viaducten – aan één kant van de sporen gebouwd. Er zullen ook uitgebreide wegwerkzaamheden worden uitgevoerd in de buurt van de locatie, er zullen geluidsschermen worden aangelegd en de sporen van de Linz Local Railway (LILO) zullen worden verplaatst.

“De uitbreiding van het westelijke traject tussen Linz en Wels naar vier sporen, waarin 954 miljoen euro wordt geïnvesteerd, omvat 64 nieuwe kilometers spoor, 120.000 vierkante meter geluidsschermen, drie moderne haltes en drie miljoen kubieke meter verplaatste aarde,” zei Günther Steinkellner, staatswethouder voor infrastructuur. “Deze uitbreiding is een beslissende stap voor de toekomst van onze mobiliteit en stelt Opper-Oostenrijk veilig als vestigingsplaats voor bedrijven.”

De bouw begint in september 2024 en zal over iets meer dan vijf jaar voltooid zijn.

ÖBB knooppunt van de toekomst

De westelijke spoorlijn is een van de belangrijkste verkeersaders van Oostenrijk. De lijn ligt in Opper-Oostenrijk, een regio die fungeert als een belangrijk vervoersknooppunt, en verbindt Wenen in het oosten met Salzburg en verder naar Duitsland in het westen. Dat maakt de upgrade niet alleen cruciaal voor het binnenlandse treinnetwerk, maar ook voor het internationale passagiers- en goederenvervoer.

“We investeren en geven een sterk signaal af voor een duurzame en efficiënte transportinfrastructuur in Oostenrijk. Met deze modernisering van de westelijke lijn tussen Linz en Marchtrenk kunnen we nog meer mensen en goederen op een milieuvriendelijke en efficiënte manier vervoeren,” aldus Andreas Matthä, CEO van ÖBB.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com