Nationale veiligheid: Waarom blokkeerde Spanje de overname van Hongarije’s Talgo?

Oscar Puente Talgo deal

De Spaanse regering heeft de verkoop van 619 miljoen euro van de Spaanse treinproducent Talgo aan een Hongaars consortium geblokkeerd vanwege “nationale veiligheidszorgen”. Dat komt omdat de kopers deels in handen zijn van de Hongaarse staat. Het veto, naar verluidt ingegeven door de nauwe relatie van premier Viktor Orbán met Rusland, zorgde ervoor dat de aandelen van Talgo van de ene dag op de andere met maar liefst 10 procent daalden.

“Het kabinet heeft vandaag besloten om geen toestemming te geven voor de buitenlandse directe investering in Talgo door Ganz-Mavag Europe Private Limited,” liet het Spaanse ministerie van Economische Zaken dinsdag in een verklaring weten. “De analyse heeft uitgewezen dat het toestaan van deze transactie risico’s met zich meebrengt voor de nationale veiligheid en openbare orde.” Toen het nieuws over het veto van de regering bekend werd, legde de Spaanse beursregulator CNMV de handel in Talgo-aandelen stil. Hun waarde zou vervolgens met maar liefst 10 procent dalen.

Het probleem met de verkoop van 100 procent van Talgo heeft te maken met het eigendom van de potentiële kopers, Ganz-Mavag Europe. Ongeveer 55 procent van de grootste Hongaarse fabrikant van railvoertuigen is in handen van de Ganz-Mavag Holding van investeerder András Tombor. De overige 45 procent is echter in handen van Corvinus, een Hongaarse staatsinvesteringsinstelling. In de aankondiging van het bod eerder dit jaar verduidelijkte Ganz-Mavag dat Corvinus “volledig in handen is van de Hongaarse staat, waarvan de eigendomsrechten worden uitgeoefend door het Ministerie van Nationale Economie van Hongarije”.

‘Alles mogelijk’

Spaanse ambtenaren hebben hun verzet tegen de deal herhaaldelijk gerechtvaardigd door te wijzen op Talgo’s positie als strategisch Spaans bedrijf. Daarmee bedoelen ze dat het bedrijf toegang heeft tot gevoelige informatie over het Spaanse spoorwegnet en dus over de nationale veiligheid. Ondertussen blijven Spaanse media speculeren dat de beslissing van de regering rechtstreeks verband houdt met de nauwe banden van Viktor Orbán met Rusland. Eerder dit jaar zei minister van Transport Óscar Puente dat zijn regering “al het mogelijke” zou doen om de overname te voorkomen.

Na de aankondiging van dinsdag zei een woordvoerder van Ganz-Mavag in Spanje dat het consortium “juridische stappen zou ondernemen, zowel in Spanje als in Europa”, aldus Reuters. Ondertussen zei Talgo dat het zou wachten op informatie van Ganz-Mavag over de volgende stappen en voegde eraan toe dat het Spaanse bedrijf “zijn eigen beslissingen zal nemen”.

Talgo het hof maken

Talgo staat er financieel goed voor. Het beschikt over een orderportefeuille van meer dan 4 miljard euro en sluit 2023 af met een omzet van 652 miljoen euro. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De indrukwekkende groei is deels te danken aan het feit dat de Duitse Deutsche Bahn het Spaanse bedrijf zijn grootste contract ooit heeft gegeven: zo’n 56 “ICE L”-treinen voor langeafstandsreizen ter waarde van 1,4 miljard euro.

Nu de zaken goed gaan, heeft de Tsjechische rivaal Škoda – die niets te maken heeft met de autofabrikant die eigendom is van het Duitse Volkswagen – blijkbaar ook een bod uitgebracht op het bedrijf. Dat was volgens Talgo. De Tsjechische treinenbouwer verklaarde later in juli echter dat het niet van plan was om een tegenbod uit te brengen op de Spaanse concurrent, hoewel het wel geïnteresseerd was in het combineren van de industriële activiteiten van de twee bedrijven. De gesprekken zijn blijkbaar nog gaande.

Maar we zijn bondgenoten!

Terwijl de verschillende spelers in de Talgo-Ganz-Mavag deal worstelen met het veto van Spanje, benadrukt het politieke gekonkel over het debacle bredere kwesties met betrekking tot de verkoop van Europese infrastructuurbedrijven aan buitenlandse investeerders. Dat is vooral het geval wanneer kopers nauwe banden hebben met hun respectievelijke regeringen – en mogelijk andere, meer vijandige staten.

Dat komt omdat spoorbedrijven zoals Talgo vaak toegang hebben tot informatie over het vervoer van militair personeel en voorraden, energiebronnen en andere essentiële grondstoffen. Als een bedrijf met banden met een onvriendelijke regering controle krijgt over dergelijke informatie of infrastructuur, kunnen andere regeringen gemakkelijk de binnenlandse economie manipuleren. Ze zouden zelfs de nationale logistiek of militaire operaties kunnen verstoren als ze dat zouden willen.

Op papier zou Hongarije echter een betrouwbare bondgenoot van Spanje moeten zijn; het is lid van de EU en de NAVO. Dat maakt de Spaanse terughoudendheid des te intrigerender omdat grote internationale infrastructuurovereenkomsten blijven floreren ondanks de groeiende fragmentatie van het Westen ten opzichte van zijn vermeende buitenlandse rivalen. Hoe dat binnen de EU zelf uitpakt, zal interessant blijven.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com