‘Er rijden geen waterstoftreinen! Roemenië schrapt H2-plannen en investeert EU-fondsen in wegen

Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu discusses hydrogen trains

Roemenië annuleert plannen om 12 waterstoftreinen aan te schaffen ter waarde van ongeveer 360 miljoen euro en wil EU-fondsen die bedoeld zijn voor het project herinvesteren in de aanleg van snelwegen. Waarom? “Omdat er geen waterstoftreinen zijn”, aldus de Roemeense premier Marcel Ciolacu.

Na een ontmoeting met EU-leiders in Brussel legde Ciolacu uit dat zijn regering, na pogingen om geld uit het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan van de Europese Commissie te investeren in waterstoftransport, uiteindelijk had besloten om het op te geven. De reden hiervoor was dat ondanks verschillende pogingen om een aanbesteding uit te schrijven, fabrikanten blijkbaar geen interesse hadden getoond in het contract van 360 miljoen euro.

“We zullen opnieuw onderhandelen [over het gebruik van de EU-fondsen],” zei Ciolacu na een ontmoeting met EU-topvrouw Ursula von der Leyen, zoals gemeld door Economedia.ro. Over waarom hij het geld wilde herbestemmen, vroeg hij: “Heb je waterstoftreinen gezien in Europa, in de wereld? [Minister van Transport Sorin] Grindeanu hield de aanbesteding drie keer. Niemand kwam opdagen. Waarom? Omdat er geen waterstoftreinen zijn.”

‘Natuurlijk’

Ciolacu voegde eraan toe dat de Roemeense minister van Investeringen en Europese Projecten, Adrian Câciu, de Commissie nu “natuurlijk” zou vragen of het geld in plaats daarvan kan worden gebruikt om snelwegen mee te financieren. De EU geeft landen subsidies voor de aanleg van spoorwegprojecten, maar financiert wegeninfrastructuur via langetermijnleningen tegen lage rente.

In mei liet het Roemeense ministerie van Transport, via de Railway Reform Authority, de derde aanbesteding voor de 12 treinen officieel vallen. Dit gebeurde nadat de eerste deadline voor het indienen van offertes, die was vastgesteld op 26 januari, herhaaldelijk moest worden uitgesteld vanwege problemen omdat het ministerie geen offerte had ontvangen van fabrikanten.

De waterstoftreinen zouden worden gebruikt op niet-geëlektrificeerde baanvakken van de Roemeense spoorwegen. De relatief groenere brandstof wordt gezien als bijzonder aantrekkelijk op kortere regionale lijnen waar de kosten van het elektrificeren van de rails hoger kunnen zijn dan de winstgevendheid van de route. In het geval van Roemenië is dat belangrijk omdat slechts 20% van het netwerk geëlektrificeerd is. Dat is het laagste percentage in de EU, met uitzondering van de Baltische staten.

Waterstoftreinen rijden voort

De technologie staat echter nog in de kinderschoenen en de integratie in de huidige spoorwegnetwerken verloopt verre van soepel. Toch hebben, in tegenstelling tot wat Ciolacu beweert, veel Europese landen dergelijke treinen besteld en getest. De eerste waterstoftrein van Portugal reed eerder dit jaar; ondertussen rijdt Duitsland sinds 2018 met de Coradia iLints van Alstom – ’s werelds eerste vloot van waterstoftreinen – in de regio Nedersaksen.

Maar vanwege de exploitatiekosten van de voertuigen lijkt het erop dat de vervoersautoriteit van Nedersaksen vanaf 2029 weer zal overschakelen op elektrische treinen. Dat zal zorgwekkend zijn voor fabrikanten die zwaar geïnvesteerd hebben in waterstoftreinen, zoals Alstom en Siemens. En de beslissing in Duitsland kan ook de aandacht hebben getrokken van sommige Europese politici die belast zijn met het uitrollen van alternatieven voor dieseltreinen – waaronder de Roemeense premier.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com