De bouw van de langste spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk gaat het laatste stuk in

Colne Valley bridge

De langste spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk, onderdeel van de HS2-lijn vanuit Londen, is bijna klaar. Ondanks grote tegenslagen – waaronder het opgeven van het bredere HS2-project door de vorige Britse regering – is het Colne Valley Viaduct nu voor meer dan 90 procent voltooid. De 1,6 miljard pond (€1,89 miljard) kostende brug, een belangrijk onderdeel van de hogesnelheidslijn tussen Birmingham en de hoofdstad, zal meer dan 3,4 kilometer lang zijn. Dat is langer dan 30 voetbalvelden achter elkaar.

Het Colne Valley Viaduct, dat in mei 2025 klaar moet zijn, loopt over een reeks meren en waterwegen tussen de noordwestelijke Londense gemeente Hillingdon en de M25. Het Viaduct is bijna een kilometer langer dan de Forth Bridge in Schotland en zal de langste spoorbrug in het Verenigd Koninkrijk zijn als hij eindelijk opengaat voor het publiek. Dat zal naar verwachting rond 2030 zijn.

De bouw van het viaduct begon begin 2021, met ingenieurs die de eerste van bijna 300 palen boorden om de funderingen van de brug te vormen. In het voorjaar van 2022 werd een 700 ton zware bruggenbouwmachine ter plaatse gelanceerd. Deze werd gebruikt om gigantische betonnen deksegmenten, die de bogen van het viaduct vormen, op de pijlers te hijsen. Er werden 56 pijlers gebouwd, elk met een gewicht van ongeveer 370 ton, en ten minste 755 van de 1000 deksegmenten van het viaduct zijn al geïnstalleerd. In totaal zal het viaduct naar verwachting 116.000 ton wegen. Dat is 700 keer zwaarder dan een blauwe vinvis.

Springende stenen brug

Geïnspireerd door de vlucht van een steen die over het water springt, draagt de reeks bogen – sommige tot 80 meter lang – het spoor ongeveer 10 meter boven het oppervlak van de omringende meren, de rivier de Colne en het Grand Union Canal. Om te buigen naar de zachte bochten van de vallei moesten alle segmenten een iets andere vorm hebben. Om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke segmenten op elkaar pasten, gebruikten de ingenieurs de ‘match-casting’ techniek, waarbij elk segment tegen het vorige werd gegoten.

Als onderdeel van het ‘groene corridor’-project van HS2 werd het ontwerp van de brug specifiek gekozen om het uitzicht vanuit de trein over het landschap te maximaliseren en de ecologische voetafdruk van het viaduct op de meren te beperken. Zodra het werk aan het viaduct zelf is voltooid, zal het hele gebied tussen de brug en de Chiltern tunnel worden omgevormd tot krijtgrasland en bos, als onderdeel van het ‘groene corridor’ project van HS2. Maar andere aspecten van het project zijn veel minder idyllisch.

Project geannuleerd

Hoewel de brug een technisch wonder mag zijn dat records breekt, is het slechts een puntje in de bredere controverse over de verontrustende plannen voor een breder hogesnelheidsnetwerk in het Verenigd Koninkrijk. De HS2 zou oorspronkelijk helemaal tot Manchester reiken. De conservatieve regering van Rishi Sunak annuleerde echter in oktober vorig jaar de tweede fase van het project en schrapte de trajecten tussen de West Midlands, Manchester en de East Midlands.

Destijds gaf de voormalige premier de schuld van zijn beslissing aan de stijgende kosten als gevolg van wanbeheer van het project en problemen met de aanleg. Het oorspronkelijk geraamde budget bedroeg ongeveer 40,7 miljard euro, maar dat bedrag liep later op tot meer dan 107,6 miljard euro. Ondertussen werd de verwachte voltooiingsdatum van de nu verlaten lijnen met bijna 25 jaar opgeschoven tot na 2040.

In totaal zou de Britse regering meer dan 2 miljard pond (2,36 miljard euro) hebben afgeschreven op het geannuleerde traject. HS2 Ltd, dat het project uitvoert en volledig wordt gefinancierd door het ministerie van Transport, zei in zijn jaarverslag dat het 2,2 miljard pond (2,6 miljard euro) had verloren op het noordelijke deel van het megaproject in het jaar dat eindigde op 31 maart. De helft daarvan werd toegeschreven aan gederfde economische voordelen na het besluit om af te zien van de tweede fase.

Kosten, kosten en nog eens kosten

De kosten van de HS2-lijn die eigenlijk nog steeds gebouwd wordt, blijft een twistpunt tussen HS2 Ltd en de regering. De voormalige baas van het bedrijf, Sir Jonathan Thompson, vertelde de BBC eerder dit jaar dat alleen al het traject van Londen naar Birmingham meer dan 65 miljard pond (€76,8 miljard) zou kunnen kosten in de huidige prijzen. Hij legde uit dat de rekening de afgelopen tien jaar zo hoog was uitgevallen door slechte kostenramingen, wijzigingen in de reikwijdte van het project, de invloed van inflatie en enkele slechte leveringen.

Thompson voegde eraan toe dat het vertragen van delen van het project om cashflow redenen de totale kosten in wezen had verhoogd, terwijl de Covid-19 pandemie £500 miljoen tot £600 miljoen had toegevoegd aan de uiteindelijke rekening. Hij zei ook dat de HS2 treinen waarschijnlijk langzamer zouden zijn dan verwacht op conventionele sporen tussen Birmingham en Manchester – in feite langzamer dan de treinen die al in gebruik zijn op de lijn – omdat ze niet kunnen kantelen in bochten.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com