Hoe verloor Alstom een contract van €3,3 miljard met de Indiase Spoorwegen?
Indian Railways (IR) heeft een enorme aanbesteding ter waarde van 300 miljard roepies (3,27 miljard euro) met de Franse industriegigant Alstom voor 100 nieuwe ultramoderne Vande Bharat-treinen geannuleerd. Het mislukken van de deal is het gevolg van een geschil over de prijs, maar het betekent dat de IR binnenkort zal openstaan voor nieuwe biedingen voor de high-tech voertuigen.
Tot voor kort had de Indiase tak van de Franse multinational de leiding in het bod voor de productie en het onderhoud van 100 geavanceerde Vande Bharat semi-high-speed treinen voor de IR. Vorig jaar was de CEO van Alstom, Henri Poupart-Lafarge, ervan overtuigd dat de integratie van nieuwe aluminiumtechnologie – en de prijs – zijn bedrijf een voorsprong op de concurrentie zou geven. Eerder deze maand bevestigde Alstom echter aan Moneycontrol.com dat IR inderdaad de aanbesteding had geannuleerd.
Alstom India kwam als laagste bieder uit de bus toen de aanbesteding in mei 2023 werd geopend en stelde een kostprijs voor van ongeveer 16,6 miljoen euro per treinstel. Volgens Metro Rail Today besloot het aanbestedingspanel later dat het bedrag te hoog was en vroeg het om het te verlagen naar 15,4 miljoen euro. Alstom gaf naar verluidt een tegenbod van ongeveer 15,95 miljoen euro, maar het lijkt erop dat dit niet genoeg was om de Indiase staatsspoorwegmaatschappij tevreden te stellen.
Na het mislukken van de aanbesteding vertelde Olivier Loison, Managing Director van Alstom India, aan Moneycontrol dat zijn bedrijf, ondanks het mislukken van de aanbesteding, toegewijd bleef aan het ondersteunen van de toekomstvisie van de Indiase Spoorwegen.
Substantiële initiële investeringen
“Het bod van Alstom voor de 100 aluminium elektrische treinstellen was zeer concurrerend en het laagste wanneer het werd vergeleken met vergelijkbare treinen die wereldwijd werden geproduceerd,” vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan de Indiase Business Standard. “Met een ontwerpsnelheid van 220 km/u vereist de productie van deze ultramoderne aluminium treinen aanzienlijke initiële investeringen, aangezien dit het eerste product van deze aard is voor de Indiase markt. Er moet ook een lokale toeleveringsketen en ecosysteem worden opgezet om India volledig zelfvoorzienend te maken in de productie van dergelijke treinen.”
De woordvoerder voegde eraan toe dat Alstom aan het verzoek van de Indiase Spoorwegen had gewerkt “om zijn aanbod verder te optimaliseren”. Het zou nu moeten uitkijken “naar eventuele nieuwe aanbestedingen die in deze ruimte kunnen komen.”
Het omvangrijke contract had oorspronkelijk de interesse gewekt van een groot aantal internationale spelers, waaronder de Duitse multinational Siemens, het Russische Transmashholding en het Indiase Rail Vikas Nigam Ltd. De meesten trokken zich echter terug uit het proces. De meesten trokken zich echter terug uit het proces omdat ze niet konden voldoen aan de gevraagde technische eisen.
De enige andere bieder die zijn hoed in de ring gooide naast Alstom was een consortium bestaande uit het Zwitserse Stadler Rail en het in Hyderabad gevestigde Medha Servo Drives. Zij hadden ongeveer 18,7 miljoen euro per treinstel geboden. IR zal nu de aanbestedingsprocedure moeten heropenen.
Zelfvoorzienend India
De Vande Bharat-treinen zijn een belangrijk onderdeel van India’s spoorwegrevolutie en het voorgestelde ontwerp is inderdaad baanbrekend. Ze zijn aanzienlijk lichter en energiezuiniger dankzij hun aluminium ontwerp en hebben ook 16 zelfrijdende rijtuigen. Dit gedistribueerde tractiesysteem maakt een aparte locomotief overbodig en verbetert de acceleratie en vertraging. Ze kunnen zelfs snelheden tot 160 kilometer per uur bereiken in slechts 140 seconden.
Bovendien maakt de voorgestelde productie in India deel uit van een bredere campagne om de spoorweginfrastructuur van het land te moderniseren en uit te breiden, wat past in het bredere overheidsinitiatief “Atma Nirbhar Bharat” of “Zelfvoorzienend India”. In dit geval betekent dat het stimuleren van de binnenlandse productie om de afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen. Iets dat in het geval van de nieuwe Vande Bharat-treinen nog even op zich zal laten wachten.
Lees meer:
- Alstom haalt contract van €4 miljard binnen voor Keuls S-Bahn netwerk
- Alstom verzekert zich van £10,4 miljoen contractverlenging met TransPennine Express
- Ontoelaatbaar: Waarom trok Stadler zich terug uit miljoenencontracten in Bulgarije?