De Alpen-nachttrein van Europa: van de Noordzee naar de Middellandse Zee in 20 uur

European Sleeper's night train service from Brussels to Venice

Het netwerk van nachttreinen in Europa blijft maar groeien. De nieuwste toevoeging aan de steeds groeiende lijst is de dienst van European Sleepervan Brussel naar Venetië, die begin 2025 van start gaat. De seizoensgebonden route overbrugt de Noordzee en de Middellandse Zee in ongeveer 20 uur en is bedoeld om reizigers te lokken die op zoek zijn naar wintersport en duurzame stedentrips.

Het Belgisch-Nederlandse bedrijf achter veel van Europa’s nieuwste slaaproutes kondigde eerder deze week de lancering van de lijn Brussel-Venetië aan. De eerste officiële reis vertrekt op 5 februari 2025 vanuit de Belgische hoofdstad. De lijn rijdt via Utrecht, Keulen, München, Innsbruck en Verona en zal in februari en maart ongeveer twee keer per week rijden.

European Sleeper zegt dat het de bedoeling is om mensen aan te trekken die op zoek zijn naar duurzame reismogelijkheden tijdens de schoolvakanties en het hoogseizoen voor wintersport. De trein zal stoppen in Bolzano, een toegangspoort tot de Dolomieten in de Italiaanse Alpen, voordat hij aankomt op zijn eindpunt in de Adriatische lagune. De seizoensdienst valt ook in dezelfde periode als het beroemde gemaskerde carnaval van Venetië (14 februari tot 4 maart).

Een belangrijke mijlpaal

“We zijn verheugd om deze nieuwe nachttreinverbinding van de Noordzee naar de Middellandse Zee te introduceren,” zei Chris Engelsman, medeoprichter van European Sleeper. “Passagiers kunnen in onze trein stappen vanuit België en Nederland en ontspannen in het comfort van de restauratiewagon, terwijl de trein hen door Duitsland en Oostenrijk en over de Alpen vervoert om de volgende dag te eindigen in de historische steden Verona en Venetië.”

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor European Sleeper en het gemak van duurzamer nachtreizen door Europa,” voegde hij eraan toe.

Night Train route European Sleeper
De nachttreinroute van European Sleeper van Brussel naar Venetië. European Sleeper.
.

Er is overeenstemming over het begin- en eindpunt, maar de dienstregeling moet nog worden afgerond. European Sleeper heeft echter een voorlopige dienstregeling opgesteld, met diensten die om 17.00 uur uit de Belgische hoofdstad vertrekken en de volgende dag om 14.00 uur aankomen. In omgekeerde richting zullen de treinen om 15.00 uur uit Venetië vertrekken en de volgende ochtend om 11.00 uur in Brussel aankomen.

Het bedrijf heeft nog niet gezegd hoeveel tickets zullen kosten, maar de reservering gaat officieel van start op 1 september. Ze zullen verkrijgbaar zijn via de reguliere ticketsites, maar ook via de partner van de maatschappij, Green City Trip, een in Nederland gevestigde reisorganisatie die gespecialiseerd is in milieuvriendelijke reisopties.

Nachtelijke treinbotsingen

European Sleeper is een van de weinige particuliere treinoperators die de uitdagingen van nachtdiensten op het continent heeft doorstaan. Sinds mei 2023 rijdt er drie keer per week met succes een slaaptrein van Brussel en Amsterdam naar Berlijn en Praag. Het bedrijf bereidt nu een dagelijkse nachttrein voor tussen Amsterdam en Barcelona, een project dat wordt gesteund door de Europese Commissie.

Maar ondanks de grote vraag naar duurzame langeafstandsreizen blijft de markt voor nachttreinen moeilijk te veroveren. Nieuwere bedrijven hebben moeite om overheidsfinanciering en geschikt rollend materieel te krijgen. Ondertussen blijft het probleem van toegang tot de infrastructuur en complexe grensoverschrijdende regelgeving bestaan. In feite kan de beslissing van één land om onderhoudswerkzaamheden te starten hun hele bedrijfsmodel in de war sturen.

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB, bijvoorbeeld, moest onlangs een aantal van haar nachttreindiensten – die minder dan een jaar geleden van start gingen – tijdens de vakantiepiek stopzetten wegens infrastructuurwerken in Frankrijk en Duitsland (European Sleeper besloot zijn treinen te laten rijden). Ondertussen moest een andere particuliere nachttreinoperator, Midnight Trains, eerder deze zomer zijn sluiting aankondigen. Te midden van ernstige regelgevings- en marktuitdagingen ging het bedrijf ten onder zonder ooit ook maar één trein te hebben ingezet. Hopelijk heeft European Sleeper meer slagkracht.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com