Tsjechië racet vooruit met de invoering van ETCS

Czechia is making a quick switch to ETCS.

Terwijl Europa zich in allerlei bochten wringt om het European Train Control System (ETCS) van de EU in te voeren, doet één land in Centraal-Europa het bijzonder goed om de overstap te maken. Tsjechië verhoogt snel het aantal treinen dat onder toezicht van het systeem staat. In slechts één maand tijd is het aantal met meer dan 25% gestegen. En dat aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen.

Sinds begin augustus spoort de Tsjechische staatsspoorwegbeheerder Správa Železnic vervoerders aan om onder ETCS te rijden op lijnen die al met het systeem zijn uitgerust. Op voorwaarde dat ze een voertuig gebruiken dat is uitgerust met de relevante boordtechnologie en dat het wordt bestuurd door een goed opgeleide bestuurder. Alleen al in de eerste week van augustus reden in totaal 4.480 treinen onder ETCS-toezicht, bijna 1.000 meer dan in de eerste week van juli. Dat is een stijging van meer dan 27 procent.

Správa Železnic is bijzonder streng in het maken van de overstap waar exclusieve ETCS-operaties zullen worden ingevoerd vanaf januari 2025. Ze zullen geleidelijk worden ingevoerd over een periode van vier weken in het nieuwe jaar. Tot de lijnen behoort de route Česká Třebová – Dluhonice – Přerov, die vanaf nieuwjaarsdag onder het systeem zal rijden. Kort daarna volgen de lijn Břeclav – Bohumín, de lijn Česká Třebová – Břeclav en eind januari de lijn Praag – Česká Třebová. In totaal zullen treinen er gebruik van maken op 622 kilometer van de belangrijkste spoorlijnen in Tsjechië.

Werkt ETCS in Tsjechië?

Na de volledige lancering van het ETCS-systeem op deze lijnen zullen elke maand ongeveer 50.000 treinen onder toezicht van de Europese veiligheidsregulator rijden. In termen van afgelegde kilometers en vervoerde tonnen goederen zal dit 42 procent van alle operationele prestaties op het hele Tsjechische netwerk vertegenwoordigen. Ook moeten er meer dan 1000 machinisten en honderden controleurs op de belangrijkste stations in het land worden opgeleid.

De overgang naar het nieuwe systeem vergt echter nog wat werk. Sinds het begin van het jaar zijn er zeven stresstests uitgevoerd om de goede werking van het ETCS te controleren en eventuele problemen langs het Tsjechische netwerk op te sporen. Gedurende deze periode werden bijna 800 treinritten uitgevoerd onder toezicht van een Europese veiligheidsfunctionaris. Volgens Správa Železnic werkte het ETCS-systeem 97,36 procent van de tijd correct. Maar dat betekent dat er in drie van de 100 treinen een verbindingsfout was, waardoor een trein automatisch moest remmen.

Dat lijkt zo…

De laatste test van het systeem, eind juli op het traject Praag-Běchovice – Kolín – Pardubice, was echter een volledig succes, zonder verbindingsproblemen. En in het geval van de eerste exclusieve ETCS-operatie in Tsjechië, die in januari vorig jaar begon, is het succespercentage nog geruststellender. Sinds 2023 hebben elke maand zo’n 2.000 treinen over de lijn Olomouc-Uničov gereden. Het ETCS-systeem deed zijn werk in 99,5 procent van de ritten.

Tsjechië is een van de snelste landen in Centraal-Europa die het nieuwe veiligheidssysteem van de EU hebben ingevoerd. De snelheid is deels beïnvloed door de strategische ligging in Europa en de extra druk van de EU. Vanaf 2025 verplicht Brussel exclusieve ETCS-operaties op een groot deel van het Tsjechische netwerk, dat van vitaal belang is als doorvoerland voor veel internationale spoorroutes.

Als het land zich houdt aan de door de EU opgelegde deadlines voor het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T), hoeft het niet alleen niet te boeten voor toekomstige EU-regelgeving, maar kan het ook gemakkelijker EU-financiering voor grote infrastructuurprojecten krijgen. Dankzij het kleinere spoorwegnet van Tsjechië kon het ook sneller werken dan zijn grotere buren, zoals Duitsland en Polen. Maar de race om de overgang is nog niet gelopen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com