Sydney Metro City line gaat eindelijk open

Sydney Metro opens City line

Na weken van vertragingen is het nieuwe City gedeelte van Sydney Metro maandagochtend met veel fanfare geopend. Dit is de eerste keer dat een nieuwe ondergrondse treinlijn het gebied in meer dan vier decennia bedient. Dus, wat is er zo spannend over de nieuwe lijn? Nou, heel veel, waaronder het feit dat de grootste stad van Australië nu de langste roltrap op het zuidelijk halfrond heeft.

En hij rijdt eindelijk. De eerste trein op het nieuwe traject van Sydney Metro – dat zich uitstrekt van het noordwesten van de stad, onder de haven door en door het centrale zakendistrict naar Sydenham – vertrok officieel om 4.54 uur. De minister van Vervoer van New South Wales, Jo Haylen, was bij de eerste openbare dienst. Hij zei dat het nieuwe traject “het leven van de mensen gaat veranderen” en vergeleek de impact met die van de iconische Harbour Bridge in Sydney.

Daarna zaten de treinen naar verluidt bomvol tijdens de ochtendspits, met alleen nog staanplaatsen voor forenzen die door de ondergrondse van het stadscentrum moesten navigeren. Dat is niet helemaal verrassend, aangezien de nieuwe metrotreinen en perrons vooral zijn ontworpen om op te staan – een ontwerpfout waar critici al snel op hebben gewezen.

Langste roltrap van het zuidelijk halfrond

De omvang van dit nieuwe deel omvat echter 15,5 kilometer extra metrorail, wat betekent dat reizigers nu het ondergrondse systeem kunnen gebruiken om zich door de drukste delen van de stad te verplaatsen. Het onlangs uitgebreide netwerk strekt zich nu uit over 51,5 kilometer door Sydney en verbindt de werkgelegenheids-, financiële en winkeldistricten.

Het maakt deel uit van de M1 Northwest & Bankstown Line en ontsluit het havengebied Barangaroo door er het eerste treinstation te vestigen. Met haltes op 21 stations tussen Tallawong en Sydenham kan de route nu meer mensen tijdens de spits over Sydney Harbour vervoeren dan de Sydney Harbour Bridge en Sydney Harbour Tunnel samen.

Map of Sydney Metro expansion
Kaart van Sydney Metro uitbreiding. Sydney Metro.
.

Zes van de stations zijn gloednieuw. Ondertussen hebben Sydenham Station en Central Station allebei nieuwe metroperrons gekregen. En dankzij een upgrade van €944 miljoen heeft het laatste station nu met 45 meter de langste roltrap van het zuidelijk halfrond. Melbourne had die titel eerder al. Maar om niet achtergesteld te worden, plant men nu de bouw van een 47 meter lange roltrap in 2026.

Kinderziektes in de Sydney Metro

Belangrijk is dat de bestuurderloze treinen op het nieuwe traject van Sydney nu zijn aangesloten op de bestaande Metro Northwest-lijn, die sinds 2019 geautomatiseerde enkeldekstreinen laat rijden van Tallawong naar Chatswood. Dat betekent dat forenzen op de Metro Northwest-lijn voor het eerst niet hoeven over te stappen op conventionele dubbeldekkers om in het stadscentrum te komen.

De nieuwe uitbreiding verloopt echter niet allemaal van een leien dakje. De langverwachte uitbreiding van de bestuurderloze metrolijn zou aanvankelijk op zondag 4 augustus van start gaan. De opening werd echter uitgesteld toen de laatste veiligheidsgoedkeuringen niet werden verkregen. Het uitstel volgde op berichten over een brandweerman die een elektrische schok kreeg tijdens veiligheidsoefeningen, waardoor de bezorgdheid onder de autoriteiten toenam.

Halverwege juli was er ook een systeembrede storing op de bestaande Metro Northwest-lijn. Daardoor zaten ongeveer 100 passagiers op een zaterdagochtend twee uur lang vast in tunnels. Het was een van de redenen die Jo Haylen opgaf voor de vertraging van de opening van de lijn.

Het tempo opvoeren

Het nieuwe traject betekent dat er nu in totaal 445 nieuwe metrodiensten door het centrum van Sydney rijden, met ruimte om elk uur ongeveer 34.000 mensen te vervoeren tijdens piekperioden. Wat de dienstregeling betreft, arriveren de treinen tijdens de piekuren elke vier minuten en de rest van de dag elke zeven minuten. Na een paar weken zal de zeven minuten durende dienst tussen de spitsuren worden teruggebracht tot elke vijf minuten op weekdagen.

Om een voorbeeld te geven van de kortere reistijden: een reis van Victoria Cross in North Sydney onder de nieuwe havenoversteek zal drie minuten duren als de topsnelheid 100 km/u bereikt. De hele reis van Chatswood naar Sydenham duurt 22 minuten. Dat is minstens 13 minuten sneller dan de huidige reistijd tijdens de piekuren, waarbij passagiers moeten overstappen.

Meer uitbreidingen, meer hoofdpijn

En hoewel de laatste uitbreiding een grote zegen is voor Sydney Metro, is ze nog lang niet voorbij. De uitbreiding is klaar voor verdere groei, met de resterende 13 kilometer van de M1 Line die naar verwachting geopend zal worden na de ombouw van 10 bestaande stations op de T3 Bankstown Line. En deze ontwikkeling zal niet van een leien dakje gaan.

De aanleg van de nieuwe lijn is enorm duur geweest. Het prijskaartje van €21,6 miljard is bijna €10 miljard hoger dan de oorspronkelijke prognose van €12 miljard. Het achteraf aanleggen van een nieuwe metrolijn onder een dichtbebouwde stad als Sydney is bijzonder complex, omdat bouwvakkers moeten navigeren tussen bestaande nutsleidingen in een van de meest dichtbebouwde gebieden van het land.

Volgens leidinggevenden van Sydney Metro zal de lijn pas echt effectief zijn als de volgende fase van de uitbreiding van Sydenham naar Bankstown van start gaat. Maar dat betekent dat de bestaande eeuwenoude Bankstown-lijn moet worden omgebouwd voor bestuurderloze treinen en dat de T3-lijn mogelijk 12 maanden moet worden stilgelegd, waardoor duizenden forenzen vervangende busdiensten moeten nemen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com