HS2 brengt breedband naar Bucks en daarbuiten
Het hogesnelheidsspoorwegproject van Groot-Brittannië, HS2, zou ook het hogesnelheidsbreedbandproject van Groot-Brittannië kunnen zijn. Het bedrijf dat de route tussen Londen en Birmingham aanlegt, onderzoekt de mogelijkheden om overtollige datacapaciteit te verkopen aan breedbandproviders. De specifieke begunstigden zouden plattelandsgemeenschappen langs de route kunnen zijn, die anders slecht bediend worden door de bestaande internetinfrastructuur.
HS2 zal providers van mobiele telefonie en breedband toegang bieden tot bekabeling en telecommasten in landelijke gebieden, om zo de lokale connectiviteit te verbeteren. Het HS2 bedrijf zegt dat duizenden eigendommen in honderden geïsoleerde gemeenschappen toegang kunnen krijgen tot snelle breedbandsnelheden en betere digitale connectiviteit.
Digitale reddingslijn voor gemeenschappen
Het vooruitzicht van internet per trein is geen nieuw concept. Network Rail bracht het idee begin deze eeuw naar de raad van bestuur. Ze verwierpen het concept op grond van incompatibiliteit en operationele compromissen. De gloednieuwe installaties voor HS2 zijn echter vanaf het begin digitaal robuuster. De hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham zou kunnen voldoen aan de relevante specificaties om het delen van capaciteit mogelijk te maken. Er is een potentiële inkomstenstroom voor de nieuwe lijn en een digitale levenslijn voor de gemeenschappen waar de lijn doorheen zal lopen.
Duizenden huizen en bedrijven in de buurt van HS2 kunnen profiteren van snellere breedbandverbindingen. De nieuwe spoorlijn loopt door grotendeels landelijke gebieden van Buckinghamshire, Northamptonshire, Warwickshire en Staffordshire. Veel gemeenschappen in deze landelijke graafschappen lopen achter op de rest van het Verenigd Koninkrijk als het gaat om datasnelheid en mobiele dekking “We zijn ook vastbesloten om ervoor te zorgen dat we de meeste waarde uit onze nieuwe infrastructuur halen en de lokale gemeenschap waar mogelijk ondersteunen,” zegt Tim Ward, hoofd Telecom Engineering van HS2 Limited. “Daarom werken we graag samen met providers van mobiele telefonie en breedband om betere 5G-connectiviteit en sneller breedband te ontsluiten voor gemeenschappen in meer geïsoleerde gebieden langs het spoor.”
Positieve impact voor toekomstige generaties
Het vooruitzicht van “internet via het spoor” kan een bron van afgunst blijken te zijn voor digitaal achtergestelde gemeenschappen in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk kan dat veranderen naarmate de sein- en communicatie-infrastructuur op de rest van het netwerk wordt gemoderniseerd. “Investeringen in onze transportinfrastructuur kunnen de kansen vergroten en de economische groei in elk deel van ons land stimuleren,” zei Peter Hendy, de collega en minister van Spoorwegen en sinds kort voorzitter van Network Rail. “Dit project zal een positieve impact hebben op lokale gebieden voor de komende generaties, door connectiviteit te bieden die nieuwe kansen creëert voor mensen en bedrijven om te gedijen.”
De hoge kosten van het installeren van de directe glasvezelverbindingen die nodig zijn voor de hoogste breedbandsnelheden naar het kleine aantal potentiële klanten in landelijke gebieden is onrendabel zegt de spoorwegmaatschappij. “HS2 zou aanbieders van mobiele telefonie en breedband toegang verkopen tot de reservecapaciteit in de glasvezelbekabeling en telecommunicatiemasten die worden gebouwd ter ondersteuning van de signalering en telecommunicatie van de spoorlijn”, aldus HS2. “Het grootste deel van de kosten van bekabeling zijn de installatiekosten. Dit kan de kosten om directe glasvezelverbindingen naar minder bevolkte gebieden te brengen drastisch verlagen.” Het grootste deel van de infrastructuur zou ook binnen het veiligheidsgebied van de spoorlijn liggen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor derde partijen.
Honderden gemeenschappen en ook East West Rail
De Britse communicatietoezichthouder Ofcom kreeg van HS2 de opdracht om de vooruitzichten voor internetverbindingen in kaart te brengen. Ofcom heeft meer dan 538 postcodes (lokale postdistricten) binnen 5 km van de HS2-route geïdentificeerd die momenteel geen toegang hebben tot ‘Ultrafast’-snelheden van meer dan 100Mbit/s. Daaronder zijn 209 postcodes die momenteel niet eens toegang hebben tot bruikbare breedbandsnelheden – door Ofcom beschouwd als ten minste 10Mbit/s. HS2 zegt dat terwijl de spoorlijn naar verwachting tussen 2029 en 2033 zal worden geopend, telecombedrijven twee jaar voor de opening toegang kunnen krijgen tot masten en glasvezelbekabeling – tijdens de test- en ingebruiknamefase.
Het initiatief is bedoeld als aanvulling op de inspanningen van de Britse regering om breedband op het platteland te verbeteren. Een soortgelijk project, onderdeel van “England’s Connected Heartland” probeert 5G-technologie te introduceren langs de nieuwe East West Rail route, in aanbouw tussen Oxford en Milton Keynes, met een uitbreiding naar het oosten tot Cambridge in overweging. Volgens HS2 zal er ongeveer 2.000 km glasvezelbekabeling langs de spoorlijn lopen.