Sluiting spoorbrug Boedapest: kortetermijnoplossing geeft reden tot bezorgdheid op lange termijn

Gubacsi Bridge, Budapest

De Hongaarse Spoorwegen (MAV) heeft plannen aangekondigd om een van de belangrijkste spoorwegovergangen van het land, de Gubacsi-brug in Boedapest, te sluiten en te renoveren. Omdat een groot deel van de Hongaarse industrie direct afhankelijk is van deze spoorwegovergang, zou de sluiting ervan een drastische impact kunnen hebben op de financiën van het land. Critici beweren echter dat de geplande werkzaamheden slechts een kortetermijnoplossing zijn voor wat een ernstig langetermijnprobleem lijkt te zijn.

De Gubacsi-brug, gebouwd in 1924, overspant de Ráckevei-arm van de Donau in de Hongaarse hoofdstad. Het is de enige spoorwegverbinding tussen een van de belangrijkste logistieke centra van het land, de Csepel Freeport, en enkele van de belangrijkste fabrieken. De Hongaarse Mercedes-Benz fabriek en de Lego-fabriek – een van de grootste ter wereld – zijn beide afhankelijk van deze transportverbinding.

De afgelopen jaren is de staat van de brug zo slecht geworden dat MAV noodrenovaties heeft moeten uitvoeren. Als gevolg daarvan zal de spoorverbinding van september tot december regelmatig worden afgesloten. Het had echter nog erger kunnen zijn. MAV had in januari aanvankelijk aangekondigd dat de dringende renovatie zou kunnen leiden tot een volledige sluiting van het spoor gedurende drie maanden. Het zal niemand verbazen dat de transportbedrijven die gebruik maken van de brug woedend waren. Ze beweerden dat zo’n langdurige sluiting niet alleen hun resultaten zou schaden, maar ook de economie van het land ernstig zou schaden.

Ernstige verslechtering

MAV besloot uiteindelijk om de renovatiewerkzaamheden te spreiden en de brug na elke tien dagen verkeer vier dagen te sluiten, gevolgd door nog eens tien dagen spoorgebruik. Naar verluidt zullen de huidige werkzaamheden de levensduur van de brug echter met slechts twee jaar verlengen. De toestand van de brug is de afgelopen jaren zo verslechterd dat er nu een maximumgewicht van 20 ton en een maximumsnelheid van 5 km/u geldt voor de sporen.

De brug onderging bijna dertig jaar geleden voor het laatst ingrijpende werkzaamheden. Tijdens de laatste inspectie eind juni concludeerden ambtenaren dat de lijn nog maar twee maanden in gebruik mocht blijven voordat er werkzaamheden nodig zouden zijn – een zorgwekkend teken van de staat van de constructie. Waarom bouwt Hongarije niet gewoon een nieuwe brug als de renovaties over twee jaar achterhaald zijn?

Waarom geen nieuwe brug bouwen?

Het antwoord is voorspelbaar: geld. In 2017 kondigde de regering plannen aan om een vervangende brug te bouwen en de aanbesteding voor de bouw zou in 2019 worden aangekondigd. Door geldgebrek werd de bouw echter stopgezet, samen met bijna 280 andere infrastructuurprojecten.

Het Hongaarse ministerie van Bouw en Transport vertelde ValaszOnline dat het project in 2022 werd geannuleerd omdat, te midden van de oorlog in Oekraïne, alle investeringen die nog niet waren gestart moesten worden opgeschort “om overheadkosten te beschermen en nationale defensiedoelen te halen”. Er waren ook problemen met de toegang van Hongarije tot EU-fondsen voor dergelijke projecten door geschillen tussen Brussel en de regering van Viktor Orban over de EU-normen voor de rechtsstaat.

Het doel van de Hongaarse regering, vertelde Valasz, was dat de ontwikkeling van de nieuwe brug “zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. Daartoe wordt de openbare aanbestedingsprocedure voor de ontwikkeling van de spoorbrug voorbereid. Hoewel het oorspronkelijke doel was om de investering uit EU-fondsen te realiseren, is dit momenteel niet gegarandeerd.” Maar omdat naar verluidt 30 tot 40 procent van de Hongaarse industrie afhankelijk is van het spoor, kunnen alternatieve garanties nodig zijn om de groeiende bezorgdheid weg te nemen.

Sluitingsdata

De eerste fase van het onderhoud zal bestaan uit vier ononderbroken spoordichtingen van 72 uur waarin geen treinverkeer mogelijk zal zijn op de Gubacsi-brug. De data zijn als volgt

  • 21 september 2024 (7:00 AM) tot 24 september 2024 (7:00 AM)
  • 5 oktober 2024 (7:00 AM) tot 8 oktober 2024 (7:00 AM)
  • 19 oktober 2024 (7:00 AM) tot 22 oktober 2024 (7:00 AM)

Na de eerste fase volgt een reeks dagelijkse spoordienstonderbrekingen van 10 uur. Deze vinden plaats van 07:00 tot 17:00 uur op de volgende data:

  • 25-28 oktober 2024
  • 1-4 november 2024
  • 8-11 november 2024
  • 15-18 november 2024
  • 22-25 november 2024
  • 29 november – 2 december 2024
  • 6-9 december 2024
  • 13-16 december 2024

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com