Italië test nieuwe URV, een zelfrijdende inspectiepod die 200 km/u kan rijden

Italy's RFI URV

Italië heeft met succes zijn prototype getest van een volledig autonoom onbemand spoorwegvoertuig (URV) dat kritieke veiligheids- en efficiëntiekwesties langs het nationale hogesnelheidsspoorwegnet in kaart kan brengen. Het zelfrijdende prototype, dat tot 200 km/u kan rijden, is de nieuwste ontwikkeling in de internationale race om automatiseringstechnologie op het spoor.

De URV is intern ontwikkeld door de Italiaanse spoorwegnetbeheerder RFI en werd eerder deze maand getest op het testcircuit San Donato in Bologna. Als het wordt ingezet op reguliere sporen, zal het prototype de spoorweginfrastructuur van het land inspecteren, bewaken en analyseren, waarbij de focus ligt op het verminderen van veiligheidsrisico’s voor de werknemers van RFI. Omdat het autonoom is, zal de URV veilig inspecties uitvoeren in gevaarlijke gebieden waar menselijke evaluaties ter plaatse riskant zouden kunnen zijn, zoals omgevingen met giftige stoffen of onstabiele omstandigheden – wat RFI de drie D’s noemt, “saai, vies & gevaarlijk”.

Aangedreven door geavanceerde batterijen kan het voertuig tot vier uur continu werken en snelheden tot 200 kilometer per uur bereiken. Hierdoor kan het snel grote delen van het spoorwegnet bestrijken en de tijd die nodig is voor inspectie- en controletaken optimaliseren.

Waarom is hij zo klein?

Het RFI-model is bijzonder compact met een lengte van 7,5 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2 meter. Ondanks het kleine formaat, waardoor het sneller en lichter is, is het nog steeds uitgerust met alle essentiële gereedschappen voor reparaties, waaronder rovers, mechanische armen en andere noodzakelijke onderhoudsapparatuur.

RFI's URV
De URV kan tot 200 km/u halen. RFI.
.

De URV heeft twee verschillende rijmodi, waarbij de geavanceerde detectiesystemen real-time controle mogelijk maken, met name bij het identificeren van mensen of objecten op het spoor. In de autonome modus werkt het voertuig onafhankelijk, waarbij het ATO-systeem (Automatic Train Operation) alle rijaspecten regelt. Hierdoor kan de URV continu functioneren zonder menselijke hulp. Het kan ook op afstand worden bediend door een mens, wat flexibiliteit biedt wanneer handmatige bediening nodig is.

De technologieën die RFI zei te kunnen gebruiken zijn onder andere Visible Imaging Sensors, of zogenaamde RGB-kleurencamera’s die ontworpen zijn om beelden te creëren die het menselijk zicht nabootsen, sensoren in het infraroodspectrum, waaronder Near-Infrared Sensing (NIS), en LiDAR-lasertechnologie.

De internationale URV-race

Omdat de huidige gegevensversleutelingstechnieken steeds meer verouderd raken naarmate de kracht van de gemiddelde computer toeneemt, heeft RFI besloten om Quantum Key Distribution (QKD) aan boord van de UVR te gebruiken. De spoorbeheerder zegt dat dit de veiligheid van de communicatie zal garanderen “door de principes van kwantummechanica en de overdracht van informatie via eenfotonlichtpulsen”.

Tot slot zijn de operationele mogelijkheden afgestemd op het werken op spoorlijnen die zijn uitgerust met het European Train Control System (ETCS) Level 2, waardoor het compatibel is met de nieuwste standaarden voor spoorsignalering en -automatisering.

De laatste test van RFI is een van de vele voorbeelden van landen die geavanceerde URV’s voor spoorweginspecties onderzoeken. De China Railway Corporation ontwikkelt autonome inspectievoertuigen, sommige amfibisch, om haar uitgebreide hogesnelheidsspoornetwerk te controleren. De Duitse Deutsche Bahn test ook geavanceerde URV’s op het spoor om de spoorweginfrastructuur te inspecteren en te onderhouden. Ondertussen werken de Russische Spoorwegen (RZD) aan het bewaken van het enorme spoorwegsysteem van het land met geavanceerde URV’s, vooral in afgelegen en moeilijk toegankelijke gebieden.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com