Geofencing wordt een trending technologie

Als geofencing klinkt als een Olympische demonstratiesport, dan heb je vier jaar de tijd om op snelheid te komen, anders loop je meer dan een medaille mis. De toepassing van nauwkeurige locatiebepaling laat je ontdekken op welk kussen van de bank je je telefoon hebt laten vallen. Het is ook de technologie die levens redt en tijd bespaart op de spoorwegen van de wereld. Nu, dankzij een Brits bedrijf, wordt het ook in Ierland gebruikt.

Tended, de spoorwegtechspecialist uit Lincoln, heeft zijn slimme geofencingtechnologie overzee – zij het net over zee – naar Ierland gebracht. Het bedrijf heeft zijn innovatieve geospatiale technologie ingezet bij Iarnród Éireann, in de tweetalige republiek ook bekend als Irish Rail. Dit is de eerste keer dat de technologie van Tended wordt ingezet op de Ierse infrastructuur om de veiligheid van werkzaamheden aan het spoornetwerk te verbeteren.

Werknemers kunnen onbedoeld op onder spanning staande sporen terechtkomen

Werken op of in de buurt van open spoorlijnen is een van de gevaarlijkste beroepen in de sector. “Door de nabijheid van treinsporen kunnen werknemers per ongeluk afdwalen of beginnen te werken op een aangrenzende lijn die nog open is voor verkeer,” legt Tended uit. “Ze kunnen op elk moment uit het pad moeten springen van een tegemoetkomende trein met een snelheid van 200 km/u.”

Verlies van situational awareness wordt genoemd als een belangrijke oorzaak van bijna-ongelukken en dodelijke ongevallen. Factoren zoals miscommunicatie, vermoeidheid en afleiding kunnen ertoe leiden dat mensen op de verkeerde lijn werken. “Normaal gesproken wordt veiligheid beheerd door middel van papieren schema’s en fysieke barrières, die onderhevig zijn aan hoge kosten en menselijke fouten,” zegt het bedrijf. “Tended brengt hier verandering in met zeer nauwkeurige geospatiale technologie om werknemers te helpen hun situationeel bewustzijn terug te krijgen en altijd binnen veilige werkgrenzen te blijven.”

Recordinvestering in Iarnród Éireann

De opmerkelijke nauwkeurigheid van moderne plaatsbepalingstechnologie ligt aan de basis van deze stille revolutie in spoorwegveiligheid. Nou ja, stil totdat iemand over de onzichtbare grens stapt. Tended heeft zijn oplossing al ingezet bij spoorwegmaatschappijen op uiteenlopende locaties als de Londense Docklands en op het Nederlandse netwerk. Deze stap naar Ierland is een samenwerking met AMC Training & Consultancy, in Lisburn, Noord-Ierland. Zij zullen samenwerken met Irish Rail ten zuiden van de grens om de technologie te implementeren in hun veiligheidsprocessen. Voor maximale bescherming zal de hightech geofencing ook worden uitgerold naast fysieke bescherming.

Met een recordinvestering in het netwerk in het kader van het nationale ontwikkelingsplan heeft Iarnród Éireann Irish Rail een reeks geplande werkzaamheden en verbeteringsprojecten, evenals essentieel onderhoud, op het hele netwerk. Om deze werkzaamheden te ondersteunen, zal de operator ook geofencing gebruiken om incidenten te voorkomen die projectvertragingen kunnen veroorzaken, zoals het doorrijden van wissels en technische apparatuur die op de lijn wordt achtergelaten. Iarnród Éireann Irish Rail is de exploitant van het nationale spoorwegnet in Ierland met meer dan 4.000 werknemers. Tended zorgt ervoor dat het netwerk op 4000 blijft.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton