Schots spoorwegpersoneel gaat staken vanwege salarisconflict

ScotRail and Caledonian Sleeper employees vote to strike

Werknemers van ScotRail en Caledonian Sleeper hebben gestemd voor een staking op twee van de belangrijkste spoorwegtrajecten in Schotland in verband met een loonconflict, zo heeft de Britse vakbond RMT bekendgemaakt.

Werknemers op de twee lijnen hebben afzonderlijk besloten tot vakbondsacties na het afwijzen van loonaanbiedingen van beide bedrijven. Werknemers bij ScotRail, de binnenlandse exploitant van passagierstreinen die in handen is van de overheid, stemden met 85 procent ‘ja’ tegen de stakingsactie bij een opkomst van 64 procent. Ongeveer 90 procent van de werknemers van Caledonian Sleeper die deelnamen aan de stemming steunden de maatregelen.

RMT secretaris-generaal Mick Lynch feliciteerde de RMT-leden met wat hij een “fantastisch” resultaat noemde. Hij voegde eraan toe dat de vakbond met beide werkgevers zou gaan praten in een poging om het geschil op te lossen.

Teleurgesteld

“We erkennen het harde werk van onze collega’s en de kosten van levensonderhoud waar gezinnen in het hele land mee te maken hebben en hopen dat we tot een akkoord over de salarissen kunnen komen dat dit weerspiegelt, en dat waar voor ons geld biedt voor de overheidsfinanciën”, zei Phil Campbell, directeur klantendienst van ScotRail, zoals PA Media meldde.

“We zijn teleurgesteld dat RMT-leden hebben gestemd voor vakbondsacties terwijl de onderhandelingen over een salarisaanbod nog gaande zijn. We willen dit geschil graag oplossen en blijven ons inzetten om de gesprekken met onze vakbondscollega’s voort te zetten.”

PA Media voegde eraan toe dat er donderdag gesprekken hebben plaatsgevonden tussen ScotRail en de vakbonden, waaronder RMT, en dat er meer gesprekken gepland staan voor 15 augustus.

Verstoring stakingen

“Dit is een teleurstellende uitkomst, vooral gezien het eerlijke en betaalbare aanbod dat ScotRail heeft gedaan en waarover nog steeds wordt gesproken in de lopende loononderhandelingen”, aldus een woordvoerder van de Schotse regering. “Voor het personeel van ScotRail betekent het loonaanbod een verhoging van het basissalaris met 9,3 procent over een periode van drie jaar, plus verbeteringen in andere uitkeringen zoals zwangerschaps- en vaderschapsverlof.

“Stakingen zullen ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor passagiers en werknemers. Het zal waarschijnlijk ook voortdurende wijzigingen in de dienstregeling en meer annuleringen op korte termijn betekenen, wat voor iedereen nadelig is. We willen de Schotse spoorwegen een zekere toekomst op de lange termijn bieden door meer mensen aan te moedigen om per spoor te reizen. De huidige problemen moeten worden opgelost, maar het huidige loonaanbod van ScotRail kan niet worden verhoogd.”

Vorige maand waren er weken van spoorwegstoringen in Schotland, toen de passagiersdiensten in een periode van ‘nooddienstregelingen’ terechtkwamen, te midden van het langlopende geschil met de vakbonden. ScotRail werd in feite gedwongen om zijn diensten dagelijks met ongeveer twintig procent in te krimpen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com