Een verenigd Iers spoor: Dublin, Belfast zetten strategie uiteen van €35 miljard voor drie decennia

Ireland and Northern Ireland's rail strategy until 2050

De transportministeries van Ierland en Noord-Ierland hebben een nieuwe strategische visie uiteengezet voor de ontwikkeling van het spoorwegsysteem op het hele eiland in de komende decennia. De All-Island Strategic Rail Review presenteert 32 strategische aanbevelingen om het spoorwegsysteem tegen 2050 te verbeteren en uit te breiden. Het plan van vijfendertig miljard euro omvat de invoering van snellere treinen en meer treinen, met als doel het aantal passagiers in 30 jaar bijna te verdrievoudigen.

De aanbevelingen zijn erop gericht om het spoorwegsysteem van het eiland in de 21e eeuw te brengen, met het oog op het afstemmen van de CO2-neutrale verplichtingen van beide naties. Dit wordt bereikt door de spoorcapaciteit, elektrificatie, snelheden en dienstfrequenties te verhogen. Het betekent met name de aanleg van nieuwe spoorlijnen, vooral in de North Midlands en North West, die de toegankelijkheid en connectiviteit zullen vergroten.

“Dit is een belangrijke dag voor het eiland Ierland,” zei de Ierse minister van Transport Eamon Ryan. “Dit is niet alleen de eerste All-Island Strategic Rail Review, het is de meest ambitieuze visie voor het spoor in een eeuw, die ons naar een nieuw spoortijdperk brengt… Ik zou graag zien dat de aanbevelingen zo snel mogelijk worden opgevolgd en ik ben blij dat er nu hard wordt gewerkt, met hulp van de Europese Investeringsbank, aan hoe we verder kunnen gaan.”

Hogere snelheden, hogere frequentie

De suggesties in het rapport zijn ontwikkeld op basis van feitenonderzoek, waarbij rekening is gehouden met doelen als connectiviteit, duurzaamheid en economische haalbaarheid. Ze omvatten het upgraden van een groot deel van het enkelsporige spoorwegnet naar dubbelspoor, met in sommige gebieden vierspoor; het verhogen van de snelheid van intercitytreinen naar 200 km/u (125 mph) om de reistijden aanzienlijk te verkorten – in sommige gevallen met de helft; en het verhogen van de frequentie van intercitytreinen naar één per uur en één per twee uur op regionale en landelijke routes.

Een van de belangrijkste aanbevelingen is dan ook om het netwerk koolstofvrij te maken. De ministeries zijn van plan om dit te bereiken door bovengrondse elektrificatie van intercityroutes en de introductie van nieuwe elektrische treinen. In totaal zal het netwerk met ongeveer 700 km groeien door de heropening van oude en nieuwe spoorlijnen. Dit omvat nieuwe routes in de North Midlands en North West, met plannen om 700.000 meer mensen binnen 5 km van een treinstation te laten wonen. De ministers willen het aantal mensen dat gebruik maakt van het spoorwegsysteem verhogen van ongeveer 65 miljoen naar meer dan 180 miljoen in 2050.

35 miljard euro over drie decennia

In het rapport wordt geschat dat de kapitaalkosten om alle aanbevelingen tegen 2050 uit te voeren tussen de vijfendertig en zevenendertig miljard euro zullen bedragen in prijzen van 2023. De ministeries verklaarden dat de voordelen voor de maatschappij van dergelijke investeringen de kosten zouden dekken, en de eerste van de aanbevelingen worden de komende maanden uitgevoerd: treindiensten tussen Dublin en Belfast zullen binnenkort elk uur rijden, met extra diensten tussen Dublin en Galway. Ondertussen is de aanbesteding gestart voor een nieuwe, snellere en duurzamere “Enterprise”-treinvloot voor de route Dublin-Belfast.

“De publicatie van het eindrapport van de All-Island Strategic Rail Review, de eerste in zijn soort op dit eiland, is historisch en ik ben blij dat we dit punt hebben bereikt,” zei John O’Dowd, minister van Infrastructuur van Noord-Ierland. “De herziening is een uitstekend voorbeeld van gezamenlijke samenwerking bij grensoverschrijdende prioriteiten en dit voortgezette partnerschap zal de sleutel zijn tot het realiseren van de ambities. Deze publicatie brengt ons bij een nieuw hoofdstuk waarin we vorm kunnen geven aan een betere toekomst voor iedereen.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com