Spoorwegsabotage Olympische Spelen Parijs: Franse politie schakelt FBI in

Police guard Paris Olympics

De Franse politie die onderzoek doet naar de sabotage van hogesnelheidslijnen in de aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vorige maand, heeft volgens Reuters de hulp ingeroepen van de Amerikaanse FBI.

Onderzoekers benaderden de FBI nadat media-organisaties, waaronder Reuters, een e-mail hadden ontvangen die volgens de politie verstuurd zou kunnen zijn door de daders van de aanslagen op 26 juli. Het bericht claimde niet expliciet de verantwoordelijkheid voor de brandstichtingen.

De e-mail was ondertekend door “een onverwachte delegatie” en verzonden vanaf een riseup.net adres, een in Seattle gevestigd collectief dat “communicatie- en computerhulpmiddelen biedt aan bondgenoten die zich inzetten in de strijd tegen het kapitalisme en andere vormen van onderdrukking”.

De saboteurs richtten zich met brandbommen op vier hogesnelheidslijnen van de TGV richting Parijs en veroorzaakten zo chaos op het hele Franse spoorwegennet, slechts enkele uren voor de parade van Olympische atleten langs de rivier de Seine op 26 juli.

Druk van de FBI

De politie heeft nog geen arrestatie verricht voor de aanslagen. Franse ambtenaren verdenken binnenlandse linkse activisten maar sluiten buitenlandse betrokkenheid niet uit. Volgens AFP hebben de veiligheidsdiensten echter een 18-jarige extreemrechtse extremist gearresteerd die verdacht wordt van het beramen van aanslagen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. De jongeman, die de beheerder was van een Telegram-groep met de naam “French Aryan Division”, wordt ondervraagd door de antiterreurpolitie.

Omdat riseup.net in de VS is gevestigd, vroeg de Franse politie aan de FBI om druk uit te oefenen op de organisatie om de houder van de e-mailaccount te identificeren, vertelden twee bronnen aan Reuters. De FBI weigerde commentaar te geven op de kwestie. Het bureau zou Riseup moeten dagvaarden om de details te verkrijgen, maar Riseup zal dit waarschijnlijk weigeren.

“We zullen ons actief verzetten tegen elke poging om gebruikersinformatie te dagvaarden of op een andere manier te verkrijgen,” stelt het bedrijf op zijn website. “We delen onze gebruikersgegevens met niemand. In 2012 namen FBI-agenten echter een server in beslag die door Riseup werd gebruikt tijdens een onderzoek naar bommeldingen. In 2017 gaf Riseup gehoor aan twee bevelen van de FBI waarin de identiteit werd opgevraagd van accounts die betrokken waren bij vermeende afpersing.

Olympische Spelen onderzoek gaat internationaal

De auteur van de e-mail bekritiseerde de Franse wapen-, energie- en nucleaire sector en veroordeelde het TGV-netwerk als een netwerk dat slechts “een paar bevoorrechte mensen” ten goede komt. Ze zeiden dat de impact van de aanvallen – “het bederven van de reizen van toeristen of het verstoren van het vertrek van vakanties” – klein was vergeleken met de erfenis van een transportsysteem dat “altijd een middel is geweest voor de kolonisatie van nieuwe gebieden”.

De Franse politie is ook in gesprek met Italiaanse, Duitse en Spaanse collega’s omdat anarchistische groepen de aanvallen mogelijk vanuit het buitenland hebben gecoördineerd, vertelde de bron aan Reuters. Linksradicalen en anarchistische cellen, die vaak moeilijk te penetreren zijn voor de politie, verzetten zich meestal tegen het kapitalisme en de staat en nemen steeds vaker milieukwesties op in hun ideologieën, zeggen Franse functionarissen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com