Sneller dan een vliegtuig: Hyperloop-race versnelt nu China ‘vliegende trein’-systeem test

China's T-Flight hyperloop maglev train

China heeft opnieuw een succesvolle test uitgevoerd van zijn T-Flight “hogesnelheidsvliegtrein”, een maglev hyperloopsysteem dat is ontworpen om maximumsnelheden van 1.000 kilometer per uur te bereiken. Het is de laatste doorbraak in de internationale race om ’s werelds eerste volledig functionerende hyperloop.

De demonstratie van het nieuwe ultra-high-speed (UHS) magnetische-levitatie (of maglev) transportsysteem, mede ontwikkeld door China’s grootste rakettenfabrikant, werd gehouden in de Noord-Chinese provincie Shanxi. Vertegenwoordigers van het project zeiden dat de test de technische rijpheid van het systeem heeft verbeterd en een solide basis heeft gelegd voor toekomstige tests.

De trein werkt met maglevtechnologie, die gebruik maakt van de duw- en trekkrachten van magneten om de trein te geleiden, te versnellen of te vertragen. De technologie bestaat uit het verwijderen van lucht uit een afgesloten buis om de wrijving voor de passerende trein te verminderen. Omdat er geen wielen, remmen en andere zware onderdelen nodig zijn, maakt het maglevontwerp de trein ook aanzienlijk lichter.

Sneller dan een vliegtuig

China’s nieuwste model, opgehangen in een 2 kilometer lange pijpleiding met laag vacuüm, maakt gebruik van drie soorten magneten en is ontworpen om snelheden tot 1000 km/u te bereiken. Dat is sneller dan de meeste commerciële vliegtuigen. De recente demonstratie, die eerder deze week werd aangekondigd, kwam naar verluidt overeen met de voorspellingen voor de magnetische veerweg, remmen, maximale snelheid en ophanghoogte.

De bouw van de Shanxi testlijn, een combinatie van ruimtevaart- en grondspoorvervoerstechnologie, begon in april 2022 en werd voltooid in november 2023. Slechts een paar maanden later vestigde het Chinese maglev hyperloopmodel een nieuw wereldsnelheidsrecord voor treinen, met een snelheid van 623 km/u tijdens een test op de Shanxi-baan.

De verlaten hyperloop van Musk

De “hogesnelheidsvliegtrein” zal naar verwachting worden ingezet tussen de megastedenclusters van China en zou de reistijd tussen Beijing en Shanghai-een reis van 1.214 km- kunnen verkorten tot slechts 90 minuten. Er moet echter eerst een veiligheidscontrole op lange termijn plaatsvinden voordat het een algemeen gebruikt openbaar vervoersysteem wordt.

Het concept van een hogesnelheidsvervoerssysteem gebaseerd op een lagedrukbuis werd meer dan een eeuw geleden voor het eerst geopperd door de Amerikaanse raketpionier Robert Goddard. Het idee beleefde echter een spectaculaire opleving in 2012, toen Elon Musk, CEO van SpaceX, zijn voorstel voor een zogenaamde ‘hyperloop’ lanceerde.

Musks eigen pogingen om het project te realiseren mislukten eind 2023 nadat zijn ontwikkelingsbedrijf er niet in slaagde een contract binnen te halen om een werkend model te bouwen. Verschillende landen, waaronder China, Zuid-Korea, Japan, India, de VAE en Zwitserland, zijn echter bezig met het bouwen van modellen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com