NS schrapt 500 banen na miljoenenverlies in 2024

NS

NS boekte in de eerste helft van 2024 een onderliggend operationeel verlies van €109 miljoen. De kosten die NS maakt om de treindienst te exploiteren blijven hoger dan de opbrengsten uit de verkoop van treinkaartjes en abonnementen. Dit blijkt uit het halfjaarlijks financieel verslag 2024 van NS. Om te bezuinigen wil de vervoerder 500 banen schrappen en het opknappen van treinen afbouwen.

De inkomsten uit personenvervoer kwamen in de eerste helft van 2024 uit op 1.619 miljoen euro (1.454 miljoen euro in 2023), meldt NS in het halfjaarbericht. Stationsexploitatie bracht 227 miljoen euro op (241 miljoen euro in 2023). De reizigersgroei blijft achter, dus de cijfers zijn nog steeds lager dan voor COVID-19. De financiële compensatie voor de gevolgen van de pandemie is in 2024 gestopt (37 miljoen euro in de eerste helft van 2023).

NS ziet nog steeds verliezen in haar kerntaak, het rijden van treinen op het Nederlandse hoofdrailnet. Het boekte een onderliggend operationeel verlies van 109 miljoen euro in de eerste helft van 2024 (87 miljoen euro in 2023). De gestegen inkomsten zijn onvoldoende geweest om de gestegen kosten te compenseren. De kosten stijgen door uitbreiding van de dienstverlening, het vervullen van een groot aantal vacatures in 2023, een stijging van de infrastructuur- en energiekosten en het afsluiten van de nieuwe cao.

Het nettoresultaat voor de verslagperiode komt uit op -33 miljoen euro (2023: +38 miljoen euro). In de eerste helft van 2023 werd het nettoresultaat beïnvloed door incidentele baten in het financieringsresultaat (55 miljoen euro) en in de inkomstenbelasting (13 miljoen euro). Na correctie hiervoor is het nettoresultaat over de eerste helft van 2023 vergelijkbaar met het gerapporteerde nettoresultaat over de eerste helft van 2024.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet voor het jaar 2024 een eenmalig bedrag van 120 miljoen euro vrijgemaakt waarmee NS een voorgenomen verhoging van de treinkaartjes en abonnementen met 8,7 procent kon uitstellen. Dit bedrag is niet meer beschikbaar voor 2025, waardoor NS genoodzaakt is de uitgestelde tariefsverhoging in 2025 door te voeren, bovenop de reguliere inflatie.

Bezuinigingen

NS heeft toegezegd fors te gaan bezuinigen en zegt daarom een pakket aan maatregelen door te voeren, bovenop de bezuinigingen die al in 2020 zijn doorgevoerd. Hiermee verwacht NS jaarlijks 200 miljoen euro aan kosten te besparen.

Het besparingsprogramma omvat het schrappen van 500 kantoorbanen (500 FTE door natuurlijk verloop), het afstoten van kantoorruimte en het verminderen van het aantal IT-systemen. In totaal is de vervoerder goed voor bijna 19.000 banen. Het gaat vooral om mensen die in treinen en op stations werken. Het is deze groep die het spoorbedrijf buiten deze reorganisatie houdt.

Ook onderzoekt NS of toekomstige opknapbeurten van treinen kunnen worden teruggeschroefd. De treinen die NS gebruikt gaan meestal dertig tot veertig jaar mee, legt een woordvoerder uit. Halverwege hun levensduur worden ze opgeknapt. NS wil kijken of het mogelijk is om kosten te besparen door alleen essentiële opknapwerkzaamheden uit te voeren en bijvoorbeeld de oude treinen niet uit te rusten met USB-poorten.

“Hoewel het niet helemaal te vermijden is, doet NS er alles aan om ervoor te zorgen dat de besparingen zo min mogelijk impact hebben op de reizigers en de operatie”, schrijft de vervoerder in een verklaring.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com