Bilbao investeert €736 miljoen in metrosysteem

Bilbao Metro System

Bilbao heeft een investeringsprogramma van 736 miljoen euro aangekondigd voor zijn metrosysteem, waarvan naar schatting 600 miljoen euro is gereserveerd voor het moderniseren van het rollend materieel. Dit omvat de aankoop van 37 nieuwe treinen met vijf rijtuigen.

De Provinciale Raad van Bizkaia en de Baskische regering kondigden in juli de start aan van een strategische renovatie van Metro Bilbao. Met bijna 100 miljoen gebruikers die nu gebruik maken van het spoornetwerk in de regio, zeiden beide overheden dat het tijd was om het openbaar vervoersysteem van Bizkaia – in het Engels bekend als Biskaje – te versterken voor de toekomst.

“We moeten de metro voorbereiden op de komende decennia: veiliger, met een grotere capaciteit, aangepast aan de huidige en toekomstige vraag, en een nog duurzamere en efficiëntere metro,” zei Elixabete Etxanobe, algemeen afgevaardigde van de Provinciale Raad van Biskaje.

De werkzaamheden, die in juli van start zijn gegaan, omvatten de vervanging van 37 eenheden van vijf rijtuigen met als doel de dienstcapaciteit met 12 procent te verhogen. Ook zal het signaleringssysteem worden gemoderniseerd met de implementatie van het CBTC-systeem om de veiligheid, automatisering en reactiecapaciteit te verbeteren. Tot slot zal Metro Bilbao ook zijn centrale commandopost moderniseren.

Upgrades voor treinen, efficiëntie en het ‘operationele hart’ van Metro Bilbao

Elke trein met vijf rijtuigen zal volgens Metro Bilbao ongeveer 16,3 miljoen euro kosten. Het ontwerp zou het elektriciteitsverbruik met ongeveer 35 procent verminderen, waardoor het netwerk jaarlijks tot anderhalf miljoen euro zou besparen. De productie zal ongeveer 12 eenheden per jaar bedragen en de eerste nieuwe treinen zullen naar schatting in 2027-2028 in gebruik worden genomen. De nieuwe vloot zou in 2033 volledig beschikbaar moeten zijn.

Om de capaciteit en efficiëntie van het systeem te verbeteren, zal het netwerk ook een Communications-Based Train Control (CBTC) systeem installeren. Dit zal de minimale interval tussen treinen verkleinen, waardoor de frequentie flexibeler en de punctualiteit betrouwbaarder wordt. Het geavanceerde systeem zal ook zorgen voor een verbeterde operationele veiligheid en de mogelijkheid om te reageren op incidenten. De kosten voor de implementatie van het systeem worden geschat op ongeveer 130 miljoen euro.

Het derde onderdeel van de renovatie is een upgrade van 6 miljoen euro van de Centrale Commandopost, het operationele hart van Metro Bilbao, waar cruciale informatie voor het real-time beheer van het hele netwerk wordt gecentraliseerd en verwerkt. Er zullen aanzienlijke verbeteringen worden aangebracht aan de Central Command Post om het verkeersbeheer en de werking van het systeem te optimaliseren, waaronder de mogelijkheid om deeldiensten en pendeldiensten in te stellen en integratie met externe systemen om de informatie voor passagiers en de toegankelijkheid te verbeteren.

De upgrade komt op een moment dat de regio verder gaat met het kroonjuweel van de huidige uitbreiding van het Spaanse hogesnelheidsnetwerk, de “Baskische Y”. De nieuwe lijn verbindt de drie hoofdsteden van Baskenland – Vitoria-Gasteiz, Donostia-San Sebastián en Bilbao – en zal Baskenland integreren in het nationale en Europese hogesnelheidsnet. Het project, een van de grootste investeringen ooit in de spoorverbindingen van de regio, heeft tot nu toe 2,83 miljard euro aan fondsen en leningen ontvangen van de Europese Investeringsbank.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com