Krakau maakt zich op voor soepeler treinverkeer nu Polen de verkeersleiding moderniseert

Trains heading out of Krakow are set to become smoother

Treinen naar Krakau vanuit Kielce, Warschau en de Tricity zullen soepeler gaan rijden dankzij de upgrade van de verkeersregelinstallaties van de Poolse infrastructuurbeheerder PKP PLK. Spoorwegarbeiders van onderaannemer Krakowskie Zakłady Automatyki SA zullen schakelaars en telecommunicatiesystemen vervangen en nieuwe slagbomen installeren op station Krakow Przedmiescie in het kader van een contract van € 5,34 miljoen.

De modernisering van deze belangrijke spoorlijn, gefinancierd in het kader van het Nationale Herstel- en Veerkrachtplan van Polen, is ontworpen om het treinverkeer beter te beheren en de betrouwbaarheid te vergroten. De nieuwe apparatuur op de spoorwegovergang zal op afstand worden bediend en de werkzaamheden moeten medio 2026 zijn afgerond. Volgens PKP PLK zal het project, genaamd ‘Digitalisering van de spoorweginfrastructuur door de ontwikkeling van moderne apparaten en systemen – Fase I’, een positieve invloed hebben op het spoorvervoer “in het hele land”. Het bedrijf verklaarde dat de investeringen de parameters van het spoornetwerk “aanzienlijk zouden verbeteren”, het risico op storingen zouden verkleinen en de veiligheid zouden verhogen op belangrijke delen van spoorlijnen die cruciaal zijn voor zowel passagiers- als goederenvervoer.

Grote upgrade

In 2023 kondigde Polen plannen aan voor een zevenjarig project om bijna 1.400 kilometer aan spoorlijnen te elektrificeren en moderniseren. Als onderdeel van het Poolse Nationale Spoorwegprogramma zal er ongeveer €17,8 miljard (80 miljard złoty) worden geïnvesteerd in de periode 2021-2027. “De goedkeuring van het nieuwe Nationale Spoorwegprogramma door de regering betekent een nieuw tijdperk voor spoorweginvesteringen in Polen. Ik ben ervan overtuigd dat het spoorvervoer zich hierdoor dynamisch zal blijven ontwikkelen in Polen, zoals het al doet sinds 2015,” zei Andrzej Adamczyk, de voormalige minister van Infrastructuur.

Het effect van deze investeringen zijn snellere verbindingen. Voor het eerst in de geschiedenis zullen passagierstreinen op het Poolse spoorwegnet met een maximumsnelheid van 250 km/u kunnen rijden. De eerste trajecten met deze maximumsnelheid zijn de Centrale Spoorlijn nr. 4 en het traject tussen Ełk, Suwałki en de grens met Litouwen, dat deel uitmaakt van de verbinding met Rail Baltica, de nieuwe hogesnelheidsspoorlijn in Estland, Letland en Litouwen die aansluit op Polen. Verschillende andere spoorwegtrajecten in Polen zullen worden opgewaardeerd tot een snelheid van 120-200 kilometer per uur.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com