Eerste deel van de nieuwe Friesenbrücke gelegd

The Dutch floating crane Cromorat is on its way to Weener with the first section of the Friesenbrücke

De bouw van de nieuwe Friesenbrücke (Friese Brug) over de rivier de Ems bij de Duitse stad Weener vordert: afgelopen maandag zijn enkele tonnen van het eerste deel van de brug geïnstalleerd. In de loop van de week volgden nog drie elementen voor de nieuwe draaibrug. De spoorbrug – binnenkort onderdeel van de Wunderline – was sinds 2015 buiten gebruik.

Het eerste deel van de spoorbrug, dat bijna 30 meter lang is en 300 ton weegt, werd maandagavond geïnstalleerd met een Nederlandse drijvende kraan. Het was nauwkeurig werk, maar verliep zonder problemen, zei een woordvoerder van Deutsche Bahn Netz (DBN), het Duitse equivalent van ProRail. De drijvende kraan had het materiaal eerder die middag van Papenburg over de Ems naar Weener gebracht.

Volgens DBN ging het om het eindstuk dat de brug zal verbinden met de gemeente Westoverledingen aan de oostkant van de rivier. Vijf andere onderdelen ontbreken nog; drie ervan zouden afgelopen vrijdag naar de bouwplaats worden vervoerd en op dezelfde manier worden vastgezet.

De vervolgwerkzaamheden zullen in de herfst worden uitgevoerd. Dan zal het andere einddeel, aan de Weener kant, worden gemonteerd. Het grote middendeel wordt in december geleverd en geïnstalleerd. Dit is het deel van de spoorbrug dat uiteindelijk zal kunnen bewegen. Voor dit werk moet de Ems worden afgedamd en moet de stroming worden onderbroken. Volgens DBN wordt de nieuwe 335 meter lange Friesenbrücke de grootste draaibare spoorbrug in Europa.

Spoorbrug medio 2025 klaar voor treinverkeer

In december 2015 ramde een vrachtschip de brug en sindsdien is de treinverbinding tussen Groningen en Oldenburg onderbroken. In mei kondigde DBN aan dat de opening van de nieuwe spoorbrug pas medio 2025 werd verwacht. Fietsers en voetgangers zullen de brug eerder kunnen gebruiken. Volgens Deutsche Bahn heeft het project tot nu toe ongeveer 200 miljoen euro gekost.

De Friesenbrücke is een onmisbaar onderdeel van het Wunderline-project. Dit spoortraject beslaat 173 kilometer, waarvan 49 kilometer in Nederland en de rest in Duitsland. Als alle werkzaamheden klaar zijn, kunnen reizigers uiteindelijk twintig minuten sneller reizen tussen Groningen en Bremen dan voorheen.

Begin 2019 tekenden Nederlandse en Duitse partners een overeenkomst om de treinverbinding te verbeteren. De Wunderline is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, het Land Niedersachsen en de Vrije Hanzestad Bremen. Het wordt medegefinancierd door de Europese Unie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

The Wunderline route
De route van de Wunderline (afbeelding: Wunderline)

Andere werkzaamheden voor de realisatie van de Wunderline

De realisatie van de Wunderline aan Nederlandse zijde wordt in verschillende bouwfasen uitgevoerd. Er wordt onder andere gewerkt aan sporen, wissels, bovenleidingen en seinen. In Nederland werkt Swietelsky in opdracht van ProRail aan het traject tussen Hoogezand en Zuidbroek, Scheemda en Winschoten en Bad Nieuweschans en de grens met Duitsland. Zo moeten er tussen 2024 en 2030 ook aanpassingen aan het spoor worden gedaan tussen Waterhuizen en Kropswolde, zodat ook daar de reissnelheid kan worden verhoogd. In Duitsland werkt DBN aan het traject tussen Ihrhove en de grens met Nederland.

Dan is er nog het verhaal van Meyer Werft, de scheepsbouwer die zou hebben bedongen dat de nieuwe Friesenbrücke 40 minuten per uur open moet zijn, zodat ze er met al hun schepen langs kunnen. De scheepswerf ligt stroomopwaarts van het bouwwerk.

Half juni kwam plotseling het nieuws dat Meyer Werft in financieel zwaar weer verkeerde. De scheepswerf kondigde aan dat het 2,8 miljard euro krap bij kas zat. Het bedrijf kondigde een maand eerder aan dat het 440 werknemers wilde ontslaan. Midden juni werd een faillissement niet uitgesloten, maar inmiddels lijken de problemen opgelost. Een reorganisatie, een fusie met de werf van het bedrijf in Rostock en steun van de deelstaat Nedersaksen lijken een gezonde toekomst voor de scheepswerf te hebben gegarandeerd.

Het blijft echter onduidelijk hoe het nu staat met de voorgeschreven 40-minuten-per-uur-openstelling van de Friesenbrücke. Als dat het geval is, zullen er slechts twee treinen per uur gebruik kunnen maken van de spoorbrug. In dat geval kan de reistijd tussen de twee steden worden verkort, maar er zal geen directe sneltreinverbinding zijn zonder dat forenzen moeten overstappen, wat niet het oorspronkelijke idee was.

[Overigens hebben sommige Duitse media in hun berichtgeving over de Friesenbrücke fijntjes opgemerkt dat de brug in 2015 werd geraakt door een Nederlands schip. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Het schip is gebouwd op de werf van Ferus Smit in Westerbroek en is daar gedoopt met de naam Morgenstond III. In die zin zou je kunnen zeggen dat het schip van Nederlandse afkomst is.

Ten tijde van de aanvaring was het schip echter eigendom van Emsmoon NTH Schiffahrts uit Papenburg-Ems, Duitsland. Deze eigenaar veranderde de naam van het schip in Emmsmoon. Het schip vaart nog steeds, maar heeft sinds 2019 een nieuwe Duitse eigenaar en beantwoordt aan de naam Helas, de Duitse uitdrukking voor het tonen van verdriet.[/highlight]

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech.com’s zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com