Škoda Group rolt autonome tram uit Tampere uit
Is dit het Fins voor trambestuurders? Misschien niet, maar het kan wel het begin van het einde zijn. In Tampere heeft Škoda Group met succes een tram zonder bestuurder gedemonstreerd in de tramremise Tampereen Ratikka. De straten van Finland zullen echter niet snel worden overspoeld door terminator-trams. De oefening maakte deel uit van wat Škoda hun Smart Depot ecosysteem noemt. De groep zegt te hopen op een revolutie in de efficiëntie en veiligheid van tramoperaties.
Škoda Group is uitgegroeid tot een innovator op het gebied van digitale technologie voor het openbaar vervoer. Ze hebben dit autonome systeem ontwikkeld in hun thuisland Tsjechië, gesteund door de Tsjechische investeringsmaatschappij PPF Group. Tijdens de demonstratie in Tampere reed een tram autonoom door de remise, voerde complexe taken uit, zoals het passeren van de wasstraat en het reageren op obstakels op het spoor, zonder tussenkomst van de bestuurder. Deze mogelijkheden werden mogelijk gemaakt door Škoda’s Automated Train Operation (ATO) systeem en Anti-Collision System (ACS), beide speciaal ontworpen voor autonoom rijden op lightrail.
Terminator trams op komst
“Vorig jaar hebben we de Smart Depot visie gepresenteerd,” zei Jiří Liberda, Digital Managing Director bij Škoda Group. “Dankzij de voortdurende steun van de investeerder en het intensieve werk van onze ontwikkelaars konden we de visie in slechts één jaar werkelijkheid laten worden. De succesvolle demonstratie van automatische beweging en de reactie daarop in het Smart Depot ecosysteem is een volgende stap op weg naar een volledig autonome tram.”
Škoda werkt dus toch samen met de terminator-trams, zoals het eigen senior management toegeeft. Nou, niet helemaal, hoewel de groep enthousiast is over het vooruitzicht. “Het Smart Depot ecosysteem loopt voorop bij de integratie van digitale technologie in het openbaar vervoer,” aldus de verklaring van het bedrijf. “De potentiële voordelen zijn enorm, zoals het minimaliseren van menselijke fouten, het optimaliseren van de service-efficiëntie en het verlagen van de operationele kosten. Door routineprocessen te automatiseren verbetert het Smart Depot de efficiëntie en veiligheid van het depot, waardoor minder handmatige interventie nodig is en de kosten uiteindelijk dalen.
Proeftuin voor innovatie
De demonstratie in Tampere heeft praktische toepassingen. Het verplaatsen van trams door de remise en op testbanen zou goedkoper kunnen als er geen bestuurder meer nodig is. Tenzij het systeem getroffen wordt door grote softwarestoringen zoals vorige week (midden juli ’24), heeft Škoda er vertrouwen in dat het systeem de onderhoudsbehoeften kan integreren met al hun veiligheidsprotocollen. Volgens de Groep werkten de ATO en ACS systemen samen om een soepele en veilige werking te garanderen, door automatisch te reageren op obstakels die op het spoor werden gedetecteerd.
Het is geen toeval dat de tests in Finland plaatsvonden. De samenwerking van Škoda Group met Tampereen Ratikka strekt zich uit tot het Lyyli Living Lab, gevestigd in de stad. Deze faciliteit is gewijd aan het ontwikkelen, experimenteren, testen en op de markt brengen van nieuwe digitale oplossingen. De Škoda Smart Artic X34 tram is ontwikkeld in de labomgeving. Het maakt real-time feedback en testen in werkelijke operationele omstandigheden mogelijk, waar ze rigoureus worden getest en verfijnd.
Het experimenteerprogramma wordt uitgebreid naar Škoda’s thuisgebied in Tsjechië. Het bedrijf maakt deel uit van een samenwerkingsmemorandum over autonome mobiliteit in de stad Pilsen, dat het bredere doel van het bevorderen van autonome vervoerstechnologieën ondersteunt. Met andere woorden, de terminator-trams verspreiden zich en zijn absoluut niet te stoppen. Nou ja, eigenlijk is er een app voor, en je tikt gewoon op “stop”. Misschien zijn we nog niet Fins.