Vossloh koopt Franse sleeperbouwer Sateba op

Vossloh buys up French sleeper manufacturer Sateba

Vossloh France SAS, een dochteronderneming van het in Duitsland gevestigde Vossloh AG, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de Franse producent van betonnen dwarsliggers en infrastructuur Sateba Group.

Sateba, met hoofdkantoor in Parijs, is een van Europa’s topfabrikanten van betonnen dwarsliggers en heeft haar portfolio de afgelopen jaren uitgebreid met andere spoorweginfrastructuurcomponenten en aanverwante producten. Met meer dan 1.100 werknemers en in totaal 19 productielocaties in tien Europese landen heeft Sateba een productiecapaciteit van ongeveer vier miljoen spoor- en wisselbanden per jaar. Voor dit boekjaar verwacht het bedrijf een omzet van ongeveer 340 miljoen euro, inclusief de onlangs overgenomen Belgische producent van betonbanden De Bonte.

Vossloh heeft al jarenlange ervaring op het gebied van betonbanden op de Noord-Amerikaanse en Australische markten, maar de geplande overname van Sateba zal het portfolio in Europa uitbreiden. Tegelijkertijd versterkt Vossloh haar systeemcompetentie voor spoorrails, wat de sleutel is tot het aanbieden van op maat gemaakte en innovatieve oplossingen voor een hogere beschikbaarheid van het spoor aan klanten.

Hogere jaaromzet

Sateba is al lang een belangrijke zakenpartner voor Vossloh op het gebied van wissels en bevestigingssystemen. Vossloh’s business unit Tie Technologies, waarin de Sateba Groep zal worden geïntegreerd, zal nu naar verwachting uitgroeien tot een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van betonbanden met een jaaromzet van meer dan € 500 miljoen.

“De geplande overname van Sateba is een volgende belangrijke stap in de implementatie van onze bedrijfsstrategie”, zegt Oliver Schuster, CEO van Vossloh AG. “Sateba is een van de leiders op het gebied van technologie en innovatie in onze industrie en een pionier in het koolstofvrij maken van betonbanden. Van het ontwerp van dassen en het gebruik van emissie-geoptimaliseerde cementsoorten tot het gebruik van gerecyclede basismaterialen, duurzaamheid staat bovenaan de agenda.” Hij voegde eraan toe dat hij ernaar uitkeek om zijn nieuwe collega’s te verwelkomen zodra alle benodigde goedkeuringen waren verleend.

Een koopje voor €450 miljoen

De aankoopprijs voor de overname van het bedrijf zal naar verwachting €450 miljoen bedragen. Dit bedrag is inclusief de lopende overname van €25 miljoen door Sateba. Vossloh zei dat de transactie zal worden gefinancierd door middel van overbruggingsfinanciering en een langetermijnlening. Vossloh voegde eraan toe dat het, afhankelijk van de marktomstandigheden, van plan was om de transactie te financieren door middel van een kapitaalverhoging zonder inschrijvingsrechten van maximaal 10% van het huidige aandelenkapitaal. De meerderheidsaandeelhouder van Vossloh toonde zich in principe bereid om een dergelijke kapitaalverhoging te ondersteunen.

“Na de voltooiing van de transactie zal Sateba een positieve impact hebben op de winst per aandeel en het bereiken van de lange termijn winstgevendheidsdoelstellingen van de Vossloh Groep ondersteunen,” zei Vossloh’s CFO Thomas Triska. De deal moet nog in verschillende landen worden goedgekeurd door de regelgevende instanties. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2025 aan alle voorwaarden voor de afronding van de overname zijn voldaan.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com