Meer treinen, meer zitplaatsen: Oekraïne, Polen sluiten overeenkomst om spoorverbindingen te verbeteren

Train passes over a bridge in Ukraine

De Oekraïense Spoorwegen, de Poolse Staatsspoorwegen (PKP SA) en de Poolse PKP Groep hebben een gezamenlijke overeenkomst getekend om de samenwerking en strategische partnerschappen te stimuleren voor de ontwikkeling van grensoverschrijdend spoorvervoer van 2024 tot 2026, aldus Interfax.

De overeenkomst volgt op een reis van PKP’s topmanagement naar Oekraïne, waar ze Oekraïense ambtenaren in Kiev en Lviv ontmoetten om te praten over het verhogen van het aantal zitplaatsen en routes naar Warschau, evenals het verbeteren van grenscontroleposten en rollend materieel. De Poolse delegatie bestond onder andere uit Alan Beroud, de CEO van PKP SA en PKP Group, en Piotr Wyborski, de CEO van PKP Polskie Linie Kolejowe SA.

“Er zijn nieuwe passagiersroutes gelanceerd, de situatie rond vrachtvervoer is geregeld en de werking van grenscontroleposten is verbeterd. We verwachten al specifieke beslissingen tegen het einde van het jaar,” zei Yevgeny Lyashchenko, CEO van de Oekraïense Spoorwegen, in een verklaring.

Verder kijken dan Polen, Oekraïne

De partijen besloten de kwaliteit van het rollend materieel te verhogen en het aanbod van zitplaatsen op de route Lvov-Warschau via Rava Russkaya uit te breiden. Ondertussen kwamen ze ook overeen om de connectiviteit te verbeteren, in het bijzonder met treinen naar Berlijn, Wenen en Praag. De Oekraïense Spoorwegen boden hun Poolse tegenhangers ook aan om terug te komen op de lancering van een extra trein op de route Kiev-Warschau.

De staatsspoorwegmaatschappijen van beide landen kwamen overeen om samen te werken aan toekomstige infrastructuurprojecten als onderdeel van de ontwikkeling van de TEN-T corridors, die in juli 2024 werden uitgebreid naar Oekraïne en Moldavië. Ze zullen blijkbaar ook de mogelijkheid onderzoeken om projecten voor de ontwikkeling van spoorweginfrastructuur voor te bereiden voor gezamenlijke toepassingen als onderdeel van de aanbestedingen van het Europese Connecting Europe Facility programma.

PKP zei dat de Poolse en Oekraïense spoorwegen binnenkort verder gaan met de vernieuwing van de grenssecties van twee spoorlijnen: de Lublin-Dorohusk-Yagodin-Kovel route en de Rzeszow-Medyka-Mostiskas-Lvov lijn. Tijdens de bijeenkomst werden ook werkgroepen opgericht om problemen op het gebied van infrastructuur, passagiers- en goederenvervoer aan te pakken.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com