Britse minister van Financiën schrapt transportprojecten

Rachel Reeves, de pas benoemde minister van Financiën in het Verenigd Koninkrijk, heeft een verhitte en vaak onderbroken toespraak gehouden voor het Lagerhuis. De aanleiding voor haar toespraak was de publicatie van een financieel overzicht, waartoe ze op haar eerste regeringsdag opdracht had gegeven. Het hoofddeel van het rapport, zei de kanselier, bevatte een lijst van aanzienlijke financieringstekorten. Volgens haar kwam het erop neer dat er een directe schuld was van 22 miljard pond (25,7 miljard euro) die volgens haar het gevolg was van opzet van de vorige regering. Ze maakte duidelijk dat er over de hele linie bezuinigd zou moeten worden, inclusief op belangrijke transportinfrastructuurprojecten.

De Britse parlementsverkiezingen van 4 juli resulteerden in een regeringswisseling, weg van de rechtse Conservatieven, naar een enorme meerderheid voor de linkse Labour Party. Rachel Reeves, benoemd tot de nieuwe minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, hield een toespraak voor het Lagerhuis waarin ze de vorige regering een harde berisping gaf voor haar vele niet-gefinancierde verplichtingen. Met andere woorden, ze zei dat de Conservatieve Partij “partij boven land” had geplaatst en haar departement achterliet met een enorm geheim tekort. Onder hen, transport

Herstel van uw spoorwegen – volledig programma geschrapt

Een vroege interventie van de voorzitter van het Huis was nodig om de orde te herstellen, zodat de kanselier kon worden gehoord. Er werd minder ingegrepen en meer een zucht van verbijstering geuit over de ingrijpende veranderingen die door de kanselier werden doorgevoerd. Rachel Reeves maakte een enorme lijst van financiële overzichten, bezuinigingsprojecten en voorstellen voor alle departementen van de overheid. De minister van Financiën wijdde een groot deel van haar verklaring aan transport en noemde twee specifieke zaken met betrekking tot de spoorwegen in Groot-Brittannië.

De technische werkzaamheden van Network Rail, maar het leggen van rails op herbouwde aftakkingen gaat niet door (in Engeland en Wales)
.

Tijdens en na de pandemie zei de kanselier dat de spoordiensten hun passagiersaantallen niet hadden teruggekregen. Ze zei dat de conservatieve regering geld had uitgedeeld aan maatschappijen die passagierstreinen exploiteren, zonder toekomstplanning. Daarom zei ze dat er 1,6 miljard pond (1,9 miljard euro) te veel is uitgegeven in de transportbegroting. Het was duidelijk, zei ze, dat de financiële situatie niet kon voortduren. Ze verwees naar het opgeven van een lijst met wegenbouwprojecten, waaronder een controversiële tunnel onder Stonehenge. Ze schokte het Huis echter met een grimmige annulering van het Restoring Your Railways project – wat ze een moeilijke beslissing noemde die ze niet wilde nemen.

Overbesteding in de transportbegroting

De Conservatieve Partij had een project geïntroduceerd met de naam “Restoring Your Railways”. Het project was bedoeld om lokale actiegroepen aan te moedigen om mee te dingen naar fondsen voor de herbouw van spoorwegen die in de decennia daarvoor gesloten waren of in de mottenballen lagen. Het project werd in de media vaak “Reversing Beeching” genoemd. Dit was een verwijzing naar de radicale rationalisatie van het spoorwegnet in de jaren 1960, uitgevoerd onder toezicht van Richard Beeching, een industrieel die door de toenmalige regering was aangesteld met de opdracht om de spoorwegen winstgevend te maken.

Werkzaamheden aan de North Northumberland lijn

Het project was echter nooit groot genoeg om een restauratieprogramma van enige omvang levensvatbaar te maken. Restoring Your Railways bestond uit niet veel meer dan een korte lijst van aftakkingen in Engeland en Wales die gemeenschappen grotendeels zouden hebben verbonden met nabijgelegen steden en agglomeraties. Sommige projecten zijn gestart (waaronder de North Northumberland Line). Het ziet er nu echter naar uit dat de hoop van campagnevoerders in rook zal opgaan in plaatsen als Fawley bij Southampton en Amlwch in Noord-Wales, of degenen die graag de Barrow Hill-lijn in Derbyshire en Yorkshire hersteld zouden zien tussen Chesterfield en Sheffield.

Woedende reactie van de nieuwe oppositie

De kanselier zei dat project na project was beloofd door de vorige regering, maar dat ze niet waren gefinancierd. Ze zei dat er geen geld was om de projecten daadwerkelijk uit te voeren. “Als we het niet kunnen betalen, kunnen we het niet doen,” zei Rachel Reeves tijdens haar toespraak. Ze wees op de prefabricage van spoorwegen en wegen en zei dat de vorige regering verbeteringen van het openbaar vervoer had beloofd die er niet zouden komen en dat ze hadden “uitgegeven alsof er geen morgen meer was”. Ze zei dat ze “campagne hadden gevoerd op een platform om het allemaal opnieuw te doen”. Het is nu duidelijk dat het platform waar ze naar verwees geen deel uitmaakt van het Restoring Your Railways programma.

Jeremy Hunt op de oppositiebankjes trok een steeds woedender gezicht naarmate de dertig minuten durende toespraak vorderde. De annulering van het “Restoring Your Railways” project van zijn eigen partij maakte hem zichtbaar rood in het gezicht. Zoals een paar minuten later duidelijk werd, was de roodheid geen schaamte, maar woede. De schaduwkanselier gaf een krachtig antwoord en beweerde dat de overheidsfinanciën waar Rachel Reeves naar verwees altijd al beschikbaar waren geweest voor haar partij en dat er niets was achtergehouden. De heer Hunt zei dat de beweringen van zijn vervanger een “fictief zwart gat” waren. Hoewel de heer Hunt niet direct verwees naar het Restoring Your Railways project, gaf hij een overzicht van de voorgestelde financiering, waarvan hij beweerde dat de huidige regering die beschikbaar had.

In de dertig minuten durende toespraak en het debat dat volgde, werden veel andere aspecten van de nationale economie onderzocht. Misschien onheilspellend genoeg bleef één aspect van de nationale infrastructuur volledig onbesproken. Op een dag waarop enorme bedragen over en weer werden gegooid tussen de partijbanken, was één cijfer opvallend afwezig: HS2.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com