Verdachte van brandstichting gearresteerd terwijl hogesnelheidsnetwerk Frankrijk herstelt van Olympische sabotage

Rail workers repair tracks along France's high-speed railway.

Het Franse netwerk van hogesnelheidstreinen is maandag weer normaal geworden nadat sabotage het spoorwegsysteem had verstoord in de aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen van vrijdag. Een linkse activist die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanvallen op een van de SNCF-locaties is sindsdien gearresteerd, vertelden politiebronnen aan AFP.

De verdachte, die werd aangehouden in de Normandische gemeente Oissel, had naar verluidt toegangssleutels tot de technische gebouwen van SNCF en was in het bezit van gereedschap en literatuur die verband houdt met links activisme. Ondanks de arrestatie blijft het onduidelijk wie de drie brandstichtingen op belangrijke punten van de spoorweginfrastructuur vrijdag vroeg heeft uitgevoerd en of ze getimed waren om de openingsceremonie van de Spelen te verstoren.

De sabotage veroorzaakte chaos in Franse treinstations tijdens het weekend, op piekmomenten voor mensen die op reis gingen voor de zomervakantie. SNCF kondigde zondag aan dat de herstelwerkzaamheden “volledig klaar” waren en dat er vanaf maandagochtend “geen verdere verstoring” zou zijn voor passagiers. Ook het Eurostar-verkeer naar Londen en Brussel is weer normaal. De politie maakte maandag echter melding van nieuwe aanvallen op glasvezelkabels van verschillende telecombedrijven in zes gebieden in Frankrijk, maar Parijs werd niet getroffen.

Drie grote assen waren het doelwit van de brandstichtingen in de nacht van donderdag op vrijdag. Rond 04:00 uur werden glasvezelkabels in de buurt van het spoor, die zorgen voor de overdracht van veiligheidsinformatie voor bestuurders, doorgesneden en in brand gestoken op verschillende strategische punten in Courtalain (LGV Atlantique), Pagny-Sur-Moselle (LGV Est) en Croisilles (LGV Nord).

De burgemeester van Croisilles in Pas-de-Calais meldde dat ongeveer 40 kabels, waaronder telecommunicatiekabels, SNCF-veiligheidskabels en glasvezelkabels, werden doorgebrand, waarbij de daders naar verluidt platen losmaakten met gereedschap en een brandbare vloeistof over de kabels goten.

“Alle treinen rijden”

“Vanochtend rijden alle treinen”, vertelde minister van Transport Patrice Vergriete maandag aan RTL radio. De aanvallen troffen 800.000 reizigers, waarvan 700.000 hun reis konden voortzetten, maar 100.000 hun reis moesten annuleren, zei hij. In antwoord op de bezorgdheid over toekomstige ticketprijzen, benadrukte Vergriete dat “er geen twijfel over bestaat dat dit een directe impact zal hebben op het ticket”.

Na de sabotage werden ongeveer 50 drones, 250 spoorwegbeveiligers en 1.000 onderhoudsmedewerkers ingezet om de veiligheid langs het 28.000 kilometer lange netwerk van hogesnelheidstreinen aan te scherpen. Het incident zal naar verwachting miljoenen euro’s kosten, zei Vergriete.

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin verklaarde dat de veiligheidsdiensten “een aantal profielen hadden geïdentificeerd die de aanslagen hadden kunnen plegen”. Hij beschreef de sabotage als “opzettelijk, zeer precies, extreem goed gericht” en schreef het toe aan “het traditionele type actie van ultra-links”. Toen hem werd gevraagd of de verdachten banden hadden met extreem-linkse groeperingen, adviseerde Darmanin om voorzichtig te zijn, maar hij merkte wel op dat ze “dicht bij deze beweging kunnen staan”.

Een verklaring ondertekend door “een onverwachte delegatie” werd in het weekend naar verschillende nieuwsmedia gestuurd, waarin steun werd betuigd voor de sabotage en kritiek werd geuit op de Olympische Spelen als een “viering van nationalisme”.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com