Deutsche Bahn schrapt 30.000 banen na miljardenverlies in eerste halfjaar

Passengers buy tickets from Deutsche Bahn

De Deutsche Bahn Group gaat 30.000 werknemers ontslaan, bijna 10 procent van het totale personeelsbestand, meldde Reuters op donderdag, nadat de Duitse staatsvervoerder een nettoverlies van bijna een miljard euro in het eerste halfjaar had aangekondigd.

De bezuinigingen, die voornamelijk gericht zijn op administratieve banen, zullen de komende vijf jaar worden doorgevoerd, waarbij dit jaar ongeveer 1.500 banen zullen worden geschrapt, zei Chief Financial Officer Levin Holle in een verklaring aan Reuters. “Op de middellange en lange termijn zullen structurele kostenbesparende maatregelen in de administratie en bij de business units van cruciaal belang zijn”, verklaarde hij. “Dit omvat ook het verminderen van het aantal werknemers dat we nodig hebben. In de toekomst zullen we meer rails moeten leveren met minder mensen.”

De ontslagen werden aangekondigd nadat de Duitse vervoerder een verlies van €950 miljoen aankondigde in de eerste helft van 2024 in vergelijking met vorig jaar, en de substantiële daling wijt aan wat het “de structurele zwakheden van het Duitse spoornetwerk” noemde, evenals stakingen en zwaar weer.

“Ongekende extreme weersomstandigheden hebben de spoorweginfrastructuur, die al aan modernisering toe was, tot over haar grenzen opgerekt en de operationele en financiële situatie in het passagiers- en goederenvervoer verslechterd”, zei DB CEO Richard Lutz.

“Bovendien waren er stakingen en ongevallen, zoals bij de Rauebergtunnel. In het langeafstandsvervoer heeft het extreme weer de punctualiteit in de eerste helft van 2024 met zeven procentpunten belast en ook de vraag getemperd”, voegde hij eraan toe.

Maatregelen op korte termijn

Een poging om de situatie te verhelpen zou worden gedaan door de infrastructuur van DB te moderniseren, zei Lutz, maar hij voegde eraan toe dat de onderneming ook “kortetermijnmaatregelen zou moeten nemen om de operationele en economische situatie te stabiliseren”.

DB Group kondigde zijn verliezen aan in zijn halfjaarlijks rapport en zei dat het de eerste helft van het jaar afsloot met een operationeel verlies van €677 miljoen, wat een nettoverlies na belastingen betekent van €1,2 miljard, vergeleken met €71 miljoen in dezelfde periode in 2023.

Het grootste deel van dit verlies werd geleden door de kernactiviteit van DB Group, het Integrated Rail System, dat voornamelijk bestaat uit zijn activa op het gebied van mobiliteit, goederenvervoer per spoor en spoorweginfrastructuur. In de eerste helft van 2023 verloor het geïntegreerde spoorwegsysteem 339 miljoen euro, terwijl het dit jaar steeg tot 1,2 miljard euro, terwijl de inkomsten van het concern in totaal met 3 procent daalden, wat neerkomt op 22,3 miljard euro.

DB Schenker, de logistieke dochteronderneming van DB Group, blijft een uitschieter in de neerwaartse trend van de vervoerder en levert wat DB noemt “aanzienlijke positieve bijdragen” aan het bedrijfsresultaat. DB zei echter dat de inkomsten “de verliezen in de kernactiviteiten van DB Group slechts gedeeltelijk konden compenseren”.

Extreem weer, stakingen en reparaties

Na jaren van onderinvestering heeft Deutsche Bahn omvangrijke herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren aan haar sporen, kruisingen en bovenleidingen. Het zal jaren duren voordat deze werkzaamheden voltooid zijn en ze hebben al geleid tot aanzienlijke vertragingen en uitval van treinen.

Ongekend slecht weer zette het passagiers- en goederenvervoer in de eerste helft van het jaar verder onder druk, terwijl meerdere stakingen ook het treinverkeer verstoorden, wat het bedrijf ongeveer €300 miljoen kostte. De invoering vorig jaar van het Duitsland Ticket van de regering, waarmee voor €49 per maand onbeperkt kon worden gereisd met alle regionale en lokale treinen, leidde ook tot een aanzienlijke toename van het aantal passagiers en verergerde de bestaande problemen.

Deutsche Bahn heeft naar verluidt € 4 miljard geïnvesteerd in zijn spoorwegnetwerken en -diensten in de eerste helft van het jaar, een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar. De maatschappij worstelt nog steeds met een schuld van €33 miljard, maar hoopt op miljardenbetalingen van de Duitse overheid in het kader van een nieuw steunprogramma voor vooruitbetalingen voor renovaties van trajecten.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com