‘Polen dreigde China met sluiting Malaszewicze spoorgrens’ om migrantenstromen te stoppen

Polish President Andrzej Duda and Chinese President Xi Jinping

De Poolse president Andrzej Duda heeft naar verluidt gedreigd om de Malaszewicze spoorwegovergang met Wit-Rusland te sluiten. Deze grensovergang is van groot belang voor China’s export over land naar Europa. Door druk uit te oefenen op China hoopte Duda de door Wit-Rusland georkestreerde migrantenstromen naar Pools grondgebied te stoppen.

Volgens Bloomberg gebruikte de Poolse president zijn bezoek eind juni om “een link te leggen tussen de migratiekwestie en de doorvoer van goederen over de Wit-Russische grens.” Duda dreigde om de spoorweg grensovergang effectief te sluiten. Dit zou een belangrijke route voor Chinese export naar Europa hebben afgesneden.

Naar verluidt, is de stroom van migranten die vanuit Wit-Rusland Polen binnenkomen met 70 procent gekrompen sinds het bezoek. Bloomberg schrijft dat Polen een diplomatiek drukpunt heeft gevonden om zijn belangen te verdedigen. De Wit-Russische dictator Loekasjenko heeft migranten als wapen gebruikt om onrust te veroorzaken in Polen en de EU. Het land helpt hen illegaal de buitengrens van de EU over te steken.

Malaszewicze van vitaal belang voor logistiek China – Europa

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is de route door Wit-Rusland de belangrijkste trechter geworden voor Chinese goederen die over land naar Europa worden geëxporteerd, waardoor deze route van vitaal belang is voor de logistiek tussen China en Europa. Bij zijn terugkeer van zijn reis naar China op 2 juli, kondigde Duda aan dat Polen de Malaszewicze grensovergang voor 33 uur zou sluiten. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken “zou deze maatregel een factor kunnen zijn” in het afremmen van de migrantenstromen uit Wit-Rusland.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech’s zusterpublicatie RailFreight.com.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Dennis van der Laan

Bron: RailTech.com