Alstom haalt contract van €4 miljard binnen voor Keuls S-Bahn netwerk

Alstom Adessia Stream train

De Franse spoorwegfabrikant Alstom heeft zijn grootste Duitse contract tot nu toe binnengehaald met een order van € 4 miljard om het netwerk van de S-Bahn in Keulen te transformeren met 90 nieuwe forenzentreinen.

De baanbrekende deal met de lokale vervoersautoriteiten go.Rheinland en Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR) zal ervoor zorgen dat tientallen nieuwe Adessia Stream forensentreinen op de rails komen te staan in de grootste stad van Noordrijn-Westfalen. De order omvat een full-service overeenkomst voor de lange termijn, waarbij Alstom de volledige verantwoordelijkheid krijgt voor het onderhoud van de treinen voor de komende 34 jaar, de totale levensduur van de vloot.

“De nieuwe generatie voertuigen voor S-Bahn Keulen zal de komende decennia een beslissende invloed hebben op het openbaar vervoer in de regio en het stadsbeeld,” zegt Müslüm Yakisan, president van de DACH-regio bij Alstom.

“Alstom zal comfortabele en innovatieve treinen leveren met een hoge mate van passagierservaring en een sterke focus op toegankelijkheid. We zijn bijzonder verheugd dat go.Rheinland en Verkehrsverbund Rhein-Ruhr ons niet alleen de levering van de voertuigen hebben toevertrouwd, maar ook het onderhoud gedurende de hele levensduur,” voegde hij eraan toe.

Michael Vogel, managing director van go.Rheinland, zei dat de treinen in opdracht van de klant vanaf nul zullen worden ontwikkeld en zullen worden afgestemd op de specifieke behoeften van Keulen, “waardoor de S-Bahn vloot naar een nieuw niveau wordt getild.”

Eerste toiletten op een S-Bahn

Hoewel alle treinen een maximumsnelheid van 140 km/u zullen halen, zijn er twee versies: een kortere versie met negen wagons en een lengte van bijna 150 meter, en een langere versie met 11 wagons en een lengte van bijna 170 meter.

De kortere versie biedt plaats aan meer dan 1.150 passagiers, terwijl de langere versie meer dan 1.340 passagiers kan vervoeren. Beide zijn ontworpen voor korte- en langeafstandsreizen en hebben flexibele modules voor optimaal staan en zitten.

De Adessia Stream-treinen zijn uitgerust met moderne voorzieningen, zoals Wi-Fi-routers, stopcontacten en speciaal behandelde ramen voor een betere mobiele ontvangst. Voor het eerst in Duitsland zullen de S-Bahn treinen worden uitgerust met openbare toiletten, die allemaal geschikt zijn voor reizigers met beperkte mobiliteit.

Toenemende orders

Het grootste deel van de ontwikkeling van de treinen zal plaatsvinden op de Alstom-locatie in Hennigsdorf in het noordoosten van Duitsland. Ondertussen wordt de productie overzien op de Alstom-locatie in Bautzen en wordt het onderhoud uitgevoerd in depots in de omgeving van Keulen.

De order van Alstom uit Keulen, de laatste in een reeks spraakmakende contracten, volgt op een vergelijkbare deal met het metronetwerk van Hamburg voor nieuwe treinen en een signaleringstechnologiesysteem ter waarde van €2,8 miljard, en een contract ter waarde van €1 miljard voor een nieuw automatisch treinbesturingssysteem in Perth, West-Australië.

Eerder deze week kondigde Alstom aan dat de omzet in het eerste kwartaal met 5,3% was gestegen tot €4,39 miljard, vergeleken met €4,18 miljard in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com