Salford Crescent Station in het hart van stadsvernieuwing

Het werd geopend in de jaren 1980 en zal in de jaren 2020 worden uitgebreid. Station Salford Crescent in Greater Manchester is niet het grootste station in de regio, maar wel een van de drukste en het wordt steeds drukker. Nu is het station klaar om een perron toe te voegen en een leidende rol te spelen in de vernieuwing van het hele stadscentrum. Het is misschien maar een extra perron, maar het zal het potentieel van het station ontsluiten om een radicaal nieuw reishub te worden.

De groei van onderwijs, innovatie en recreatie, samen met een enorm programma van woningen, winkels en commercieel vastgoed staat op het punt om Salford Crescent te katapulteren naar het hart van de toekomst van Greater Manchester. Om daarmee om te gaan, wordt het kleine voorstedelijke station in Salford Crescent voor de tweede keer in zijn relatief korte bestaan verbouwd. Het station krijgt een extra perron om de snel groeiende vraag aan te kunnen.

In het hart van het moderne Salford

Vóór 1987 werd Salford over het hoofd gezien op het gebied van zwaar railvervoer. Het satijn dat de naam Salford Central draagt, bedient vooral het centrum van het aangrenzende Manchester en was in de loop der jaren gerationaliseerd en gedeclasseerd. De groei van de onafhankelijke universiteit van Salford en een aanzienlijk woningbouwprogramma drongen er echter bij British Rail, de beheerder van het netwerk vóór de privatisering, op aan om een station te bouwen dat aan die vraag voldeed, bij Salford Crescent. Het station opende in 1987 en was meteen een groot succes.

Salford Crescent is al een keer verbouwd. De toenmalige burgemeester, Ian Stewart, rechts.

Het bescheiden eilandperron werd echter al snel te groot en het station is sindsdien herbouwd, met grotere voorzieningen boven de sporen, op straatniveau. Het aantal passagiers is blijven stijgen en het voorstedelijke station is steeds belangrijker geworden, zodat het nu interregionale treinen bedient en zelfs een halte is voor grensoverschrijdende treinen tussen Schotland en Engeland. Nu staat het station op het punt om voor de tweede keer verbouwd te worden, waardoor het in het hart van het moderne Salford komt te liggen en een miljoenenpond kostende stadsvernieuwing krijgt.

Een enorm vernieuwingsproject

De sporen die beide kanten van het eilandperron van Salford Crecent bedienen zijn tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat treinen aan beide kanten kunnen stoppen, of ze nu in oostelijke richting naar Manchester rijden of in westelijke richting naar Bolton en de rest van Lancashire. De verbeterde diensten en het sterk toegenomen aantal passagiers hebben echter geleid tot vertragingen op het station, waar treinen vaak in de rij staan om toegang te krijgen tot de perrons. Het vooruitzicht van een groot stadsvernieuwingsproject heeft van die populariteit een knelpunt gemaakt. Om dat op te lossen staat Salford Crescent aan de vooravond van een tweede opknapbeurt.

De oorspronkelijke Salford Crescent was een bescheiden zaak, maar verwerkt nu jaarlijks meer dan 1,5 miljoen passagiers

Lokale activisten en gekozen vertegenwoordigers hebben lang aangedrongen op extra capaciteit op het station, en nu worden deze wensen vervuld. Network rail heeft plannen gemaakt voor een extra perron, waardoor er meer treinen kunnen stoppen en meer passagiers van het station gebruik kunnen maken, zonder vertragingen op te lopen. De impuls is gekomen door een groot vernieuwingsproject ter waarde van meer dan £2,5 miljard (meer dan €2,9 miljard), waardoor het academische en economische centrum van de stad naar de Crescent zal verhuizen. De kosten van de werkzaamheden aan Salford Crescent worden geschat op meer dan £70 miljoen (€82 miljoen).

Het station en de evolutie van de stad

“We gaan door met onze visie om onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten van wereldklasse te creëren waar lokale mensen en bedrijven van kunnen profiteren,” zei Paul Dennett, burgemeester van Salford City. “De Crescent Innovation-voorstellen zijn een belangrijk onderdeel van de bredere visie voor het Crescent-gebied en zullen het gezicht van het gebied veranderen door de creatie van een hoogwaardige innovatieomgeving. Ik ben zeer verheugd dat deze belangrijke planningsaanvraag is goedgekeurd en kijk ernaar uit om onze visie in de praktijk te zien.”

Er zijn ambities om het tramnetwerk van Greater Manchester uit te breiden naar het station en verder Salford in te trekken. Er is al een busknooppunt op straatniveau. Het spoorwegterrein is echter begrensd door een sleuf en aan beide zijden begrensd door gebouwen, waaronder een seinhuis. Voorstanders van heavy real zouden echter graag zien dat Salford Crescent verder wordt uitgebreid met een vierde perron, zodat het station een nog grotere rol kan spelen in de ontwikkeling van de stad. Na twee herconfiguraties in de eerste veertig jaar duurt het misschien niet lang meer voordat de bouwteams terug zijn bij Salford Crescent.

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com