De trein verslaat de bedrijfswagen betoogt chef van de TGV

De “bedrijfstrein” moest een alternatief bieden voor de auto van de zaak. Dat is de mening van Alain Krakovitch, directeur van TGV-Intercités, de snelste treinen van het Franse netwerk. Het onderwerp ligt hem na aan het hart. Tijdens een bijeenkomst in de marge van het congres Entreprises du Voyage eind juni vroeg hij zich af hoe groot de kans is dat dit ooit het geval zal zijn.

Er zijn momenteel 2,8 miljoen bedrijfswagens in Frankrijk. Een cijfer dat Alain Krakovitch omschreef als “monsterlijk”. De TGV senior manager zegt dat dit onacceptabel is, en de belastingvoordelen, die kunnen oplopen tot 85 procent van de aankoopprijs, zowel voor het bedrijf als voor de werknemer, worden met minachting bekeken. Hij vraagt zich af hoe een dergelijk voordeel in natura te rijmen valt met de doelstelling van eco-mobiliteit, inclusief reizen per trein.

Gebruik van voordelige tariefvrijstellingen

Alain Krakovitch is niet alleen spoorwegleider, maar ook een bekend Frans zakenman met een reeks kwalificaties die, als het medailles waren, elke koloniale generaal zouden doen blozen. “Vandaag de dag ken ik bedrijven die hun leidinggevenden deze creditcard geven,” zegt hij in vertaling. “Er staat €8.000 op voor schone reizen – trein, hybride autohuur … waarvoor ze de volle prijs betalen.” Zijn managementcollega Laurent Fauviau van de Franse nationale luchtvaartmaatschappij SNCF beweert dat als wat hij de ‘bedrijfstrein’-maatregel noemt zou worden aangenomen, door het gebruik van voordelige tariefvrijstellingen, deze waarde van €8.000 het bedrijf €1.200 zou kosten.

Alain Krakovitch SNCF TGV

“We werken aan dit onderwerp samen met de MEDEF(Mouvement des Entreprises de France – de belangrijkste werkgeversfederatie in Frankrijk) en bedrijven vinden het een spannend idee,” zegt Krakovitch. “Als we het voorbeeld nemen van deze jaarlijkse kaart ter waarde van €8.000, dan is dat te vergelijken met een bedrijfsauto die €30.000 kost en die bedrijven elke vier jaar vervangen.”

Huidige politieke kwetsbaarheid van de Franse overheid

Krakovitch legt dit voor aan bedrijfsaccountants en vertrouwt erop dat de financiële cijfers voor zich zullen spreken. Hij zegt echter dat het niet de CFO’s zijn die overtuigd moeten worden, maar de regering. De vrijheid en gelijkheid van de auto ligt de Fransen na aan het hart en het wegnemen van die bevoorrechte positie is niet iets dat goed zal vallen bij de schatkist.

Het volwassen en nog steeds groeiende hogesnelheidsnetwerk in Frankrijk is echter een verleidelijk alternatief – veel meer dan de beperkte opties die ergens in de toekomst beschikbaar zullen zijn in Groot-Brittannië. Gezien de huidige politieke kwetsbaarheid van de Franse regering is dit niet het team om een kans te wagen aan radicale hervormingen – zeker niet als het gaat om een onderwerp dat kan worden beschouwd als een greep naar de macht van de staat.

Zodra de politieke situatie is gestabiliseerd, moet er volgens Krakovitch vooruitgang worden geboekt om de eenvoudige reden dat het zinvol is. “Het is een effectieve ecologische overgangsmaatregel die de staat niets kost. We verplaatsen alleen een belastingvrijstelling,” zei hij. Misschien is dat gemakkelijker te bereiken dan een Franse directeur uit de bestuurdersstoel en in de passagiersstoel te krijgen, zelfs als de passagiersstoel een van Alains aantrekkelijk gestroomlijnde en snelle TGV’s is.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com