HS2 koopt hi-tech treinbesturingssysteem

Het Britse hogesnelheidsspoorwegproject HS2 heeft geselecteerde technische partnerschappen gevraagd om in te schrijven op een contract voor de treindienstleiding voor het hele systeem. HS2 Limited, het bedrijf dat is opgericht om de hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham te bouwen, gaat verder met de aanbesteding, ook al rijden de treinen nog enkele jaren. HS2 heeft Hitachi Rail GTS UK Limited, Indra Sistemas S.A. en Siemens Mobility Limited uitgenodigd om in te schrijven.

In het HS2 hogesnelheidsspoorwegproject wordt een belangrijk veiligheidssysteem ingebouwd. De extreme lengte van de perrons op de vier stations op de lijn vereist een op maat gemaakt treinbesturingssysteem. HS2 is op zoek naar inschrijvers voor het leveren en onderhouden van de stationsbesturingssystemen over de hele lengte van de 400 meter lange perrons.

Besturing op de vier nieuwe stations

Het hogesnelheidslijnproject mag dan wel omgeven zijn door een zekere mate van controverse, maar niemand twijfelt aan het niveau van engineering dat wordt toegepast op de nieuwe lijn. Dit contract omvat de installatie en het onderhoud van treinbesturingssystemen in Londen Euston (het zuidelijke eindpunt van de lijn), Old Oak Common (in de westelijke buitenwijken van Londen), Interchange station in Solihull in de West Midlands en het noordelijke eindpunt in Birmingham Curzon Street.

visualisation of the Curzon Street terminal in Birmingham for HS2
HS2 Birmingham Curzon Street station. Afbeelding: HS2 Ltd

In eerste instantie zal Old Oak Common het Londense eindpunt van de lijn worden, terwijl problemen worden opgelost over het ontwerp en de toegang tot Euston – dat al dient als eindpunt voor West Coast Main Line diensten. De dispatchingsystemen, met een netwerk van camera’s verbonden met centrale controlekamers, zullen de 400 meter lange perrons bewaken om de veiligheid van de passagiers te garanderen voordat de treinen vertrekken, aldus HS2. Dit systeem is gericht op het bereiken van optimale verblijftijden en het versnellen van de totale reistijd voor treinen die tot duizend passagiers vervoeren.

Congestie op de bestaande West Coast Main Line

Het HS2-project, ontworpen om een betrouwbare dienst met hoge capaciteit te bieden tussen de twee grootste steden van het Verenigd Koninkrijk, zal tussen 2029 en 2033 de eerste treinen laten rijden. Uiteindelijk zullen de diensten zich aansluiten op de bestaande hoofdlijn ten noorden van Birmingham en bestemmingen als Glasgow, Liverpool en Manchester bereiken. Het project had veel bredere ambities om steden als Manchester rechtstreeks aan te doen. Het project werd echter teruggeschroefd en de aftakkingen naar Manchester en Leeds werden geannuleerd door de vorige Britse regering.

De nadruk op HS2 is in de loop der jaren verschoven naar een project om de West Coast Main Line te ontlasten, waar intermediaire passagiersdiensten en vrachtvervoer concurreren met sneltrams. Afbeelding: HS2

De wens is dat HS2 snelle treinen over langere afstanden en zonder tussenstops biedt en deze scheidt van langzamere diensten, waaronder interlokale passagiersdiensten en vrachtverkeer, die momenteel allemaal de sporen vanuit Londen delen. “HS2 zal ook de congestie op het zuidelijke uiteinde van de bestaande West Coast Main Line verlichten en meer capaciteit creëren voor vrachtvervoer en lokale reizen”, aldus het bedrijf.

Regionale connectiviteit en bestaande netwerkcapaciteit

Naast dit contract worden er in het kader van een apart contract perronranddeuren geïnstalleerd in Old Oak Common en Interchange. Een team van treindienstleiders zal camera’s monitoren en het treindienstleidingsysteem gebruiken om de deuren aan de perronrand te beheren en toestemming te geven voor het vertrek van treinen. Op eindstations zoals Curzon Street, waar geen deuren aan de perronrand zijn gepland, zal het dispatchingsysteem rechtstreeks communiceren met de treinen voor toestemming tot vertrek.

“Treindienstleidingsystemen zullen een vitale rol spelen in het functioneren van onze diensten – ze zorgen voor een efficiënte en veilige verzending van de HS2 treinen vanaf onze nieuwe stations,” zei HS2 Procurement Director, Andrew Cubitt. Hij benadrukte de transformerende impact van HS2 op regionale connectiviteit en bestaande netwerkcapaciteit. “Het is geweldig om zoveel interesse in deze contracten te zien en ik kijk ernaar uit om met het team samen te werken om ervoor te zorgen dat we de beste kwaliteit en waarde voor het project leveren,” zei hij.

HS2 Limited startte de formele aanbestedingsprocedure in oktober 2023 en is van plan om in 2025 twee contracten te gunnen aan de succesvolle bieder. Deze contracten hebben betrekking op ontwerp, installatie, testen, inbedrijfstelling en tot 15 jaar onderhoud en technische ondersteuning.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com