Franse intentieverklaring voor trams in Melbourne

Transdev en John Holland Group hebben een gezamenlijke overeenkomst gesloten voor het beheer van Yarra Trams, het openbaar vervoersnetwerk in Melbourne. Transdev, de in Parijs gevestigde specialist in het beheer van openbaar vervoer, en John Holland, de Australische aannemer van infrastructuur, zullen het grootste tramsysteem ter wereld gaan beheren. De openbare aanbesteding werd gewonnen voor een contractwaarde van €4,2 miljard, voor een initiële exploitatie- en onderhoudstermijn van negen jaar.

Melbourne, de hoofdstad van de Australische deelstaat Victoria, beschikt over het grootste tramnetwerk ter wereld. Vanaf december gaat het beheer over in handen van het consortium Yarra Journey Makers, bestaande uit Transdev en John Holland. Het bestaande merk Yarra Trams blijft behouden. Het tramnetwerk van Melbourne omvat 24 lijnen over 250 routekilometers. Het merk ontleent zijn naam aan de rivier waarop de stad is gesticht.

Een coup voor het bedrijf

Het Department of Transport and Planning van de staat Victoria in Australië heeft de exploitatie van het tramnetwerk in Melbourne toegewezen aan een joint venture tussen Transdev en het plaatselijke John Holland Group. Transdev krijgt een meerderheidsaandeel in het samenwerkingsverband. Het netwerk van Melbourne, dat de naam Yarra Trams draagt, zal door het consortium worden beheerd voor een initiële termijn van negen jaar.

Met 5,3 miljoen inwoners is Melbourne de grootste agglomeratie in de staat Victoria. De stad is ook de thuisbasis van het grootste tramnetwerk ter wereld

Transdev is al wereldwijd actief, in 19 landen, maar de verovering van het systeem in Melbourne betekent nog steeds een coup voor het bedrijf. De vloot bestaat alleen al uit 500 trams die 1.600 haltes aandoen in het grootstedelijk gebied. Dit nieuwe contract versterkt ook de activiteiten van Transdev in Australië, waar het bedrijf al andere trams, bussen en veerboten exploiteert.

Honderd extra trams

“We zullen ons richten op prestaties en klantervaring”, zegt Thierry Mallet, voorzitter en CEO van Transdev Group. “We zullen ook veel aandacht besteden aan een naadloze overgang voor zowel onze passagiers als het personeel van Yarra Trams.” Melbourne heeft 5,3 miljoen inwoners en genereert meer dan 147 miljoen passagiersritten per jaar. Het netwerk begon zijn activiteiten meer dan 120 jaar geleden.

Het onderhoud van de infrastructuur van Yarra Trams in Melbourne zal worden uitgevoerd door John Holland Group. Hier wordt gewerkt aan de kruising van Bridge Road, Church Street en Burwood Road, een druk knooppunt. Trams rijden twintig uur per dag, waardoor de onderhoudsintervallen kort zijn en efficiënte operaties vereist zijn
.

Er zijn plannen om honderd extra trams aan de vloot toe te voegen. De nieuwe eenheden zullen een ontworpen capaciteit hebben van 150 passagiers per voertuig. Er zullen exemplaren in dienst komen, naast de bestaande vloot, en de levering zal beginnen in 2025. Dit is niet de eerste samenwerking tussen de contractpartners. Transdev en John Holland exploiteren ook gezamenlijk busdiensten in delen van Sydney. De John Holland Group uit Melbourne werkt al aan een ander groot infrastructuurproject in de stad. De groep bouwt de metrotunnel, een negen kilometer lang heavyrailproject onder het stadscentrum.

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com