Armathwaite Seinhuis is vandaag 125 jaar oud

De iconische spoorlijn van Settle naar Carlisle in het noorden van Engeland heeft veel herkenningspunten. Langs de 106 km lange route is veel te zien, waaronder het wereldberoemde Ribblehead Viaduct. Er is echter nog een bescheiden, maar bijzonder kleurrijke bezienswaardigheid. Armathwaite Signal Box, slechts 16 km ten zuiden van Carlisle, markeert vandaag (16 juli) een belangrijke mijlpaal. Het helder geschilderde seinhuis van Midlands Railway “Type 2b” is het enige overgebleven seinhuis dat is uitgevoerd in de 125 jaar oude “Chrome Yellow and Midland Brown” kleurstelling.

Het seinhuis van Armathwaite is een traditioneel mechanisch seinhuis met vergrendeling dat een van de vele soortgelijke seinhuizen was die het treinverkeer langs de lijn regelden. Armathwaite werd overbodig door veranderende verkeerspatronen. Het geheel uit hout opgetrokken seinhuisje is zorgvuldig gerestaureerd door een team toegewijde enthousiastelingen. Het is uniek en biedt een zeldzame blik in de snel verdwijnende wereld van hendels, katrollen, draden, bellen en telegrafen.

Trek aan de hendels, terug in de tijd

In een tijdperk waarin het grootste deel van het spoornetwerk seinen en wissels bedient met behulp van geavanceerde elektromechanische systemen, is Armathwaite Signal Box een nostalgisch testament van het verleden. In tegenstelling tot moderne seinhuizen zijn hier geen schermen of knipperende lichten. In plaats daarvan kunnen bezoekers de fysieke inspanning ervaren die nodig is om de zware hendels over te halen om mechanische seinen en wissels te bewegen, allemaal van vitaal belang voor de veilige doorgang van treinen. De inspanning doet opmerkelijk veel denken aan eeuwenoude semafoorseinen die door oorlogsschepen van de marine werden gebruikt.

De hefbomen van het Armathwaite seinhuis zijn gerestaureerd maar losgekoppeld, zodat bezoekers de bediening zelf kunnen ervaren (Afbeelding door Katherine Tuck).
.

Spoorwegbeheerders hoeven zich geen zorgen te maken over de mogelijkheid van foutieve seinen. Spoorwegveiligheidsbeambten hoeven ook niet gestuurd te worden. Het seinhuis van Armathwaite, diep in de Pennine Hills, is buiten gebruik gesteld. Haal zoveel hendels over als je wilt – je inspanningen zullen de rijweg van de treinen niet veranderen. Het vrijwilligersteam simuleert hoe het geweest zou zijn, terwijl moderne passagierseenheden en goederentreinen voorbij rijden.

Lijn nog dagelijks in gebruik

Veel van de originele instrumenten, zoals de bellen en blokken, zijn verwijderd toen het seinhuis buiten gebruik werd gesteld. De geest van het seinhuis is echter bewaard gebleven door de vrijwilligers. Veel van de originele instrumenten zijn teruggekeerd naar huis, in een taak waar tientallen jaren aan is gewerkt. Armathwaite werd op 16 januari 1983 buiten gebruik gesteld. Het seinhuis is echter trouw gerestaureerd naar de top van zijn operationele status.

.

“Ondanks de erfgoedstatus blijft Armathwaite een volledig operationele lijn,” legt Katherine Tuck uit, een van de belangrijkste vrijwilligers van het team dat het seinhuisje heeft gerestaureerd. “Bezoekers kunnen de treinen met dienstregeling voorbij zien flitsen terwijl ze in het seinhuisje staan. Onze gidsen spelen een cruciale rol bij het behoud. Het laat het publiek teruggaan in de tijd. Hier kunnen ze de vindingrijkheid en het handwerk waarderen dat kwam kijken bij het seinen voor de komst van moderne technologie.”

Herdenkingswandeling

Om de 125e verjaardag van vandaag te herdenken, organiseren de Friends of the Settle-Carlisle Line (FoSCL) een feestelijke wandeling met gids, die begint op de nabijgelegen parkeerplaats van het station. Het evenement omvat een rondwandeling van zeven mijl met een klim in de beboste Pennine Hills, door het plaatselijke Coombs Wood en een terugkeer langs de oevers van de rivier Eden. Een groot deel van de wandeling ligt in het zicht van de spoorlijn. Het is typerend voor het soort reis dat seinhuiswachters in de negentiende eeuw elke dag ondernamen om het seinhuis te bereiken.

Een aggregatentrein gezien vanuit de ramen van Armathwaite Signal Box (Afbeelding door Katherine Tuck)

Het Armathwaite seinhuis maakte ooit deel uit van een netwerk van seinhuizen langs de route. Vandaag de dag wordt de lijn tussen Settle en Carlisle nog steeds voornamelijk gesignaleerd door mechanische apparatuur. Het is een van de laatste hoofdlijnen in het Verenigd Koninkrijk met een dergelijke seinbesturing. De lijn blijft druk met een regelmatige passagiersdienst, waaronder diensten die het iconische Ribblehead Viaduct oversteken. Daarnaast passeren er regelmatig zware goederentreinen het seinhuis, die de route gebruiken om de overbelaste West Coast Main Line te omzeilen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton